în spirit olimpic :)

 


Luptătorii, Gustave Courbet – Muzeul de Artă din Budapesta, Ungaria

 

In profund spirit olimpic, adica urmarind olimpiada la televizor si pe Internet :), propun o pictura din colectia Muzeului de Arta din Budapesta.

Autorul ei, pictorul realist francez  Gustave Courbet (1819-1877), e un artist prea complex ca sa-l tratez pe fuga acum.
Dintre picturile lui ii apreciez cel mai mult autoportretele dar asta nu inseamna ca celelalte, peisaje sau portrete, mi-ar fi cu totul indiferente.

„Luptatorii” reprezinta una din cele cinci lucrari executate de Courbet ce pot fi admirate la muzeul din capitala Ungariei si totodata cea mai reusita.

De atunci si pana azi, luptele, ca disciplina sportiva, au evoluat considerabil
As vrea sa-l vad si eu pe sportivul acela care s-ar incumeta sa lupte fara saltea si sa fie izbit pe pamantul gol pana sa-i sune in do major apa din urechi :)

Sa mai spun ca in unele sate  iraniene din zona Marii Caspice, cu ocazia diverselor sarbatori,  se practica si azi astfel de lupte … exact cu acelasi „echipament sportiv” :)
Respectiva disciplina sportiva, denumita  ghile-mard, e mai dificila decat rudele ei urbanizate inscrise in programul olimpic.

Ghile” provine din ghel si inseamna noroi/mâl/nămol  iar „mard” inseamna barbat.

Acum ca am terminat cu explicatiile dau fuga sa vad actualitatile de la olimpiada londoneza!

 

9 gânduri despre “în spirit olimpic :)

  1. Alina Dumitru a obtinut medalia de Ag la Judo. :) La scrima Rares Dumitrescu a fost aproape de a urca pe podium, a obtinut locul 4.Mai sunt fetele la gimnastica, baietii la polo, care-au castigat un meci. Eu sunt optimista, cred ca vor aduce multe medalii.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.