Ellen Thesleff … pictorița în sepia :)

Portrait-of-the-Artists-Mother-1896-219x300.jpg

Ellen Thesleff, Portretul mamei (1896)
Muzeul Ateneum, Helsinki

 

Deci revin la Ellen Thesleff cu raspunsul promis :)  pentru a elucida misterul picturilor ei ce par mai degraba niste fotografii de epoca pe alocuri retusate.
Dar mai intai cateva cuvinte despre pictorita.

Ellen Thesleff (1869-1954)  se naste intr-o familie finlandeza cu mai multi copii, asa cum erau majoritatea familiilor finlandeze din acea perioada.
Alaturi de surorile Gerda si Tyra-Elisabeth  si de fratii Einar si Rolf, va avea o copilarie lipsita de griji.
In adolescenta si tinerete  isi va picta familia.
In acest post le puteti vedea pe Gerda – Fata cu chitara, Thyra – ce poate fi admirata la Helsinki City Museum, un muzeu nou inaugurat in 1998,  dar si deosebitul portret facut mamei.

 

fata-cu-chitara-1891-Thesleff-251x300.jpg

Ellen Thesleff, Fata cu chitara (1891 )
Muzeul Ateneum, Helsinki

Talentul ei de a desena si picta a devenit evident inca din copilarie. In epoca in care putine femei visau la o cariera pe taramul artelor plastice, Ellen Thesleff are curajul sa-si puna in practica visele.
Familia nu se impotriveste, asa ca o va sustine pe timpul studiilor la Scoala de Arta Gunnar Berndtson din Helsinki iar mai apoi pe durata studiile de la Paris.

Citeam undeva ca Ellen Thesleff a fost o pictorita simbolista chiar inainte de a ajunge la Paris si ca simbolismul i-ar fi caracterizat structura psihica.
La Paris, intre anii 1891-1894, studiaza la Academia Colarrosi, insa nu in mod continuu.
Face cunostinta cu picturile lui Eugène Anatole Carrière, un pictor francez vedeta la acea data, si este puternic influentata de tehnica sa picturala : culori terne, monocrome, personaje invaluite intr-o ceata densa, gelatinoasa si sumbra …

 

Ingeborg-von-Alfthan-1894-Thesleff-254x300.jpg

Ellen Thesleff, Ingeborg von Alfthan (1894)
Muzeul Ateneum, Helsinki

 

In postarea de azi am introdus doar o serie de portrete pe care Ellen Thesleff le-a realizat in aceasta maniera, portrete vizibil influentate de stilul lui Eugène Carrière, pe care il admira  peste masura.
Poate parea destul de ciudat ca o femeie tanara, de douazeci si cinci sau treizeci de ani, sa picteze obsesiv portrete si peisaje aproape monocrome, in tonalitati de gri, fara sa fie tentata de culorile vii sau de cele pastelate.

Totusi  culorile se vor razbuna pe Ellen, astfel incat, neasteptat, dupa varsta de patruzeci si cinci de ani,  isi va deplasa interesul de la portretistica la peisagistica si va executa peisaje in culori flamboaiante ce amintesc mai degraba de van Gogh, Matisse si expresionistii germani.
Un alt interes complementar din ultimii ani ai vietii l-au constituit lucrarile abstracte si cele foarte stilizate, lucrari pe care eu le-as defini „abstract lirice”.

In mod sigur voi reveni asupra peisajelor si lucrarilor abstracte caci ele imi plac cel mai mult.

 

 

8 gânduri despre “Ellen Thesleff … pictorița în sepia :)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.