sublimul Nord

Jarnefelt - Saimi in the Meadow 1892- private collection.jpg

Saimi in the Meadow (1892)
private collection

Am deschis seria pictorilor finlandezi cu portretul Leenei. Azi m-am gandit sa vorbesc mai mult despre autorul portretului.

Eero Järnefelt   (1863-1937)  a fost un pictor realist ce a migrat de la pictura figurativa la peisagistica.
Biografia lui nu e lipsita de interes.

Se naste in familia unui ofiter finlandez din armata rusa, ceea ce explica faptul de ce dupa terminarea studiilor la Scoala de Desen a Societatii Finlandeze de Arta din Helsinki (1874-1878) va alege sa le continue la Sankt Petersburg (1883-1886) – capitala imperiului tarist.

Din 1886 si pana in 1891 locuieste si studiaza la Paris, la Academia Julian.
Pana in acel moment Jarnefelt daduse prioritate portretelor individuale sau al celor de grup, dar, in 1992, are loc o schimbare radicala de directie a operei sale.

Jarnefelt - Cloud study 1892 - Turku Museum.jpg
Cloud Study (1892)
Turku Art Museum – Finland

In 1992 viziteaza pentru prima data Karelia, regiune de o neimblanzita frumusete.
Este atras in mod deosebit de Koli, pe care il transforma intr-un loc de pelerinaj, ca, in final, sa construiasca o vila acolo.
Pitorescul zonei il face sa picteze peisaje peste peisaje … paduri semete, dealuri inverzite, lacuri atinse de magie, paraie repezi de munte, stanci slefuite de vanturi, marea in toata splendoarea ei, zapezi diamantine, flori de camp, toamne marcate de ‘fierbinteala cromatica’  si nori stralucitori, ca de basm, asa cum sunt si cei din tabloul intitulat „Saimi in the meadow” cu care am deschis blogul.

Un eveniment important l-a constituit intalnirea cu actrita Saimi Swan, cu care dealtfel se va casatori in 1890, iar apoi voiajul prelungit in Italia ce a durat in jur de trei ani, 1894-1897.
In aceasta perioada petrecuta departe de casa se cristalizeaza identitatea finlandeza a artistului.

Un alt eveniment l-a constituit casatoria surorii sale Aino cu Jean Sibelius, cel ce avea sa devina in viitor compozitorul national al Finlandei.
Unele lucrari, in special portretele facute surorii sale, pot fi vazute la locuinta ce a apartinut sotilor Sibelius, la Ainola, transformata acum in casa memoriala.
http://www.sibelius.fi/english/ainola/ainola_sali_taide.html

Trebuie sa mai spun ca mama pictorului provenea dintr-o familie de nobili ce-i daduse o educatie pe masura.
Mama a fost totodata si primul sau profesor, cea care l-a initiat in istoria, cultura si arta europeana.
Inca din copilarie, in casa lor, functiona „scoala Jarnefelt”. De fapt era vorba de un cerc cultural neoficial inchegat de mama pictorului si la care participau prietenii intelectuali ai familiei.

Eero Jarnefelt - Pond Water Crowfoot - 1895 - Ateneum Art Museum.jpg

Pond Water Crowfoot (1895)
Ateneum Art Museum – Helsinki, Finland

Dupa cum spuneam anterior, Eero Järnefelt  se va ancora definitiv in mijlocul naturii, la vila ce avea sa o construiasca in 1901 la Suvirata, o localitate neinsemnata din Karelia.
Tot in acel loc se stabilise un alt pictor finlandez despre care am vorbit deja si pe care l-am denumit  „pictorul zapezilor” – Pekka Halonen.

Intre anii 1902-1928  Eero Järnefelt  va preda la Academia de Arta din Helsinki  si va continua sa lucreze atat portrete cat si peisaje.

Dar pentru mine  Eero Järnefelt  va ramane pentru totdeauna artistul care a pictat-o pe Leena – cheia fermecata ce mi-a deschis usa secreta spre arta finlandeza.

9 gânduri despre „sublimul Nord

 1. Fara o anumita explicatie, ma impresioneaza mai mult peisagistica decat portretistica, in pictura, inclusiv in acest caz. Primul tablou imi place in mod deosebit, prin atmosfera si starile subtile pe care le contine. Ansamblul bine proportionat al fiintei omenesti in contact cu materia in sanul careia se va intoarce, cerul patat sublim de nori, melancolia discret emanata, vegetatia si florile care umplu irational fundalul, pamantescul transfigurat…

  Apreciază

  • Primul tablou … „din tarana suntem facuti si ne vom intoarce in tarana” … la vorbele astea m-am gandit cand l-am descoperit.

   Apoi m-am gandit ca cerul cu nori, iarba proaspata, florile de camp cu mirosuri imbietoare sau vantul ce adie prin copacii din departare reprezinta tot atatea „terminale” prin care Fericirea acceseaza fiintele umane.
   Pacat numai ca ele nu sunt intotdeauna capabile de feed-back.

   Apreciază

 2. Placut ochiului si , mai ales, sufletului.Calmul ,linistea si armonia cromatica par a stapani lucrarile sale, minutiozitatea detaliului si subtilitatea nuantelor cred ca este liantul lor.

  Apreciază

  • Daca doresti mai multe informatii despre Finlanda, sau Estonia, intra pe blog la Lanternativa.

   Ai dreptate. Peisajele lui Jarnefelt, si nu numai, reusesc sa transmita calmul, sentimentul stabilitatii …

   Apreciază

  • Jarnefelt reprezinta un nume in cultura finlandeza. Membrii acestei familii au avut preocupari artistice diverse (arte pastie, literatura, teatru muzica) … a se vedea biografiile fratilor, surorilor, copiilor si nepotilor lui Eero Jarnefelt :)

   Apreciază

 3. Imi place mult Saimi in the Meadow (mi-ar placea sa fiu si eu pe-un camp cu flori) si, in mod special, tabloul Pond Water Crowfoot.
  Nu i-am intalnit pe acesti pictori in calatoriile mele virtuale, iti multumesc ca ni i-ai prezentat.

  Apreciază

 4. Pingback: -X- » Blog Archive » trei de “dacă”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.