fata din Malaya

Irma Stern - Fata din Malaya (1939).JPG
Irma Stern –  Fata din Malaya

 

Nu au trecut nici patruzeci si opt de ore de cand am descoperit-o pe Fata din Malaya  si, datorita ei,  am descoperit o interesanta pictorita.

Irma Stern (1894-1966), artista multilaterala sud-africana nascuta intr-o familie de evrei emigranti din Germania, afiliata ca stil curentului expresionist german, revine in forta printre iubitorii de arta.
Acest lucru nu se intampla doar pentru ca tablourile ei, pe zi ce trece, se vand la preturi tot mai mari, sporind astfel castigurile caselor de licitatii.
Picturile ei cuceresc in primul rand prin expresivitate, simplitate si culoare.

Si-a facut studiile de arta in Europa iar o perioada de timp a lucrat sub indrumarea lui Max Pechstein – binecunoscut pictor expresionist.
In 1926 se va casatori cu Dr Johannes Prinz, un fost profesor, si impreuna se vor intoarce definitiv in Africa de Sud.

Celebritatea Irmei Stern in tara in care si-a petrecut cea mai mare parte a vietii, si de care a fost cel mai puternic legata sufleteste, incepe cu adevarat de abia dupa moartea artistei.
Desi a expus destul de des in Europa  (Germania, Anglia, Italia, Franta – unde a cucerit un important premiu la Bordeaux) si s-a bucurat de succes, criticii si colectionarii de arta „albi” din Africa de Sud au privit-o mereu cu circumspectie, reticente nefondate, au tratat-o ironic, uneori cu o savanta malitiozitate, alteori cu vizibila rautate.

Irma Stern insa s-a bucurat de o foarte mare popularitate printre negrii de pe intreg continentul african  reusind paradoxalul succes ca, albă fiind, sa fie declarata de dansii drept ambasadoarea Africii Negre si pictorita lor de suflet.

Irma Stern a pictat cu aceeasi atentie si dragoste personaje foarte diferite : bastinasi africani  din diverse triburi, albi din cercul ei de cunostinte, evrei din familie sau dintre prieteni, emigranti malaezieni stabiliti la Cape Town, arabi, francezi, germani, indieni …

Ceea ce i s-a reprosat de catre criticii de arta, si trebuie tinut cont ca artista a trait intr-o tara dominata de aparthheid, a fost faptul ca tablourile ei sunt urate si ca indiferent de rasa, personajele par toate scoase dintr-o „baltă cu apa mâlită”.
In fond, si nici nu-i de mirare, ceea ce-i deranja pe unii la acea data, inainte de abolirea rasismului in Africa de Sud, era ca in picturile realizate de dansa  diferentele „albi” – „negri” nu erau suficient de vizibile.

Ostilitatile au mers pana acolo incat, pentru a desemna un lucru urat, fusese pusa in circulatie expresia „frumos/frumoasa ca picturile Irmei Stern” :)
Totul se trage de la un articol publicat in 1920 :  „Art of Miss Irma Stern – Ugliness as a cult”.

Va las sa va convingeti singuri  care e adevarul.

In mod cert ii voi dedica in viitor o postare mai ampla si mai bine documentata.

 

11 gânduri despre „fata din Malaya

 1. Este un figurativ realist, ,,cuminte”. Distinctia frumos-urat, motivata extraestetic exemplifica eterna disputa dintre cei care sustin ,,arta pentru arta” si ceilalti, partizani ai ,,artei cu tendinta”.

  Apreciază

 2. Ce frumoasa sunt si Malay woman si Zulu Girl!
  Irma avea dreptate sa trateze egal rasele, deoarece era ea insasi umilita. Sa nu uitam ca evreii au fost aproape in egala masura terorizati de intoleranta oamenilor, care inca isi mai judeca semenii dupa rasa, religie, nationalitate, avere, etc. E o rusine si sper ca macar prin ARTA oamenii sa-si dea sema cat de fericiti am fi daca am fi mai toleranti.
  Imi place doamna Stern! ;)

  Apreciază

 3. Pingback: LUPTA CU MOARTEA - Viața în imagini și cuvinte 29 - » ARTE @ Zinnaida

 4. Multumesc pentru o noua si foarte sensibila artista ,pe care am cunoscut-o datorita tie !Picturile prezentate nu cred ca au ceva comun cu expresionismul german .Contin o serie bogatie de treceri prin tonuri si nuante ,majoritatea avand o dominanta cromatica.Imi place.

  Apreciază

 5. Pingback: -X- » Blog Archive » Irma Stern si spiritul feminin al Africii Negre

 6. Pingback: Irma Stern și spiritul feminin al Africii Negre | -X-

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.