♥ & ♥

ich-liebe-dich-289x300.jpg

Nu ştiu ce anume mi-a declanşat acum amintirea asta ? … cum se face că după atîta amar de vreme mi-o amintesc?  De ce trebuie să simt cum se opreşte timpul în loc  şi să înţeleg cum de poate fi veşnicia mai scurtă ca o secundă?

… casa bunicilor mei era aşezată între  o livadă  şi o grădină mai mică.  În acea grădiniţă erau doi cireşi mici, pe vremea aceea nu făceau cireşe, şi trei salcîmi, din care unul foarte înalt.

De cîţiva ani buni berzele îşi făcusera cuib acolo. Era vorba de două berze.
Îmi aduc aminte ca prin vis de acele vremuri,  de clămpanitul puilor care,  odată cu răsăritul soarelui,  îmi spărgeau somnul de sîmbata.
Bunicul susţinea că e vorba de una şi aceeaşi pereche de berze ce revin anual. Bunica îl contrazicea spunînd ca nu.
Barbaţii cu greu se lasă convinşi de o femeie iar bunicul nu vroia să încalce regula. Aşa că i-a trecut prin cap un gînd. Avea nişte monezi mici de argint de pe timpul imperiului austro-ungar.  A luat una din ele şi l-a rugat pe un prieten ceasornicar să-i facă un inel de recunoaştere, un fel de veriga mai lată, cu laturile rotunjite, după niste dimensiuni notate pe hîrtie.

Bunica avea un dar neobişnuit in a atrage păsările şi animalele … în fiecare dimineaţă punea în curte boabe de grîu si crupe şi aştepta să vină berzele la masă. Ele veneau cu regularitate. Bunica turna apă intr-o ulcică înaltă de lut dandu-le să bea.
În una din acele dimineţi bunicul i-a cerut să măsoare cu un şiret grosimea piciorului berzei care stătea pe ouă.

A doua zi bunicul a prins inelul de argint pe piciorul berzei. L-a potrivit în aşa fel încît să nu o incomodeze … iar mai apoi, la cîteva zile după, a verificat să vadă dacă inelul îi lăsase urme sau zgîrieturi. Inelul se potrivea de minune pe picior aşa că bunicul l-a lasat acolo şi i-a zis bunicii că la anul viitor se va vedea cine a avut dreptate.

Dar pentru bunicul anul viitor nu avea sa vină vreodată.
Ultimele zile pe trăite au fost primele zile din august, luna lui preferată …

Timpul trece iar lucrurile care trebuiesc dovedite vor fi întotdeauna dovedite căci legea firii e mai presus de legea oamenilor.

O noua primăvară a venit şi odată cu ea perechea de berze călătoare.
Bunicul avusese dreptate. Inelul de la picior constituia dovada.
Respectiva barză a mai venit şi în anii următori … îmi dădeam seama ca ea reprezenta o legătură nefiresc de vie cu bunicul meu, dar cred ca bunica simţea cel mai bine asta.
Ţin minte că patru ani la rînd am aşteptat primăvara, am aşteptat-o pe ea, barza călătoare, pe care mi-o închipuiam cum planează peste dealuri aurii, munţii îngropaţi în ceaţă, peste rîurile de-a lungul cărora se întindeau sate şi oraşe pline de oameni ce rătăceau în căutarea fericirii …
Nu ştiu de unde căpătasem convingerea ca barza pleca în China !!!

În cel de-al patrulea an unchiul meu i-a spus bunicii că vrea să-i scoată inelul şi să-l dea ei în păstrare, ca o ultimă amintire de-a bunicului.

Deci într-o dimineaţă, după ce barza îşi scosese puii, unchiul i-a desprins inelul.
Cînd l-a desfacut bunica a rămas cîteva secunde cu răsuflarea întretăiată după care s-a ridicat brusc fără să ştie încotro vrea să meargă.
Unchiul meu şi-a dat seama că se întîmplă ceva. A luat inelul şi cu mirare a văzut că în interior fusese gravat un nume, numele bunicii.
Iar sub numele ei mai fusese gravat ceva
… Ich Liebe Dich.

Anunțuri

8 gânduri despre „♥ & ♥

    • Bine te-am regasit in 2012!

      In timpul sarbatorilor am tot incercat sa-ti postez o urare pe blog dar mi-a fost imposibil din cauza ca mi se cerea sa ma loghez, culmea fiind ca eram deja logata :)

      Apreciază

  1. Pingback: Republica Informativă România « Gabriela Savitsky

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s