doar o secundă :)

imagine – Sanieh
Palatul Saadabad, Teheran

Azi am predispozitie pentru a continua seria  „opozitiilor de faza „

Ca de obicei, voi pune in fata in fata un pictor anonim cu unul consacrat.

Furculita infipta in pepenele rosu e totusi o imagine pe care mintea o retine instantaneu, si o retine pe lunga durata.
Elementul inedit in acest tablou e furculita, caci pepeni, dupa cum stim, au fost pictati cu duiumul de-a lungul secolelor.
Autoarea lucrarii s-a semnat cu litere persane trecand deasupra si anul. Asa aflam ca e vorba de Sanieh si ca lucrarea a fost realizata in 1334.
Sa nu va impacientati :). E vorba de anul 1334 dupa Hegira Shamsi (Hegira Soarelui), un sistem calendaristic uzitat in Iran si conform caruia prima zi a noului an, No Ruz, coincide cu ziua echinoctiului de primavara – 21 Martie.
Traducand calendarul in termenii curenti aflam ca aceasta talentata cvazi-anonima pictorita a realizat lucrarea cu cincizeci si sase de ani in urma.
Dupa sistemul calendaristic iranian acum ne aflam in 1390 :)

Sanieh … nume interesant caci „sanieh”  inseamna „secunda”.
Nu se cunoaste nimic despre Sanieh. Nici cine a fost, nici cu ce ocazie a daruit pictura shahului sau altcuiva din familia regala, nici daca in momentul realizarii a fost eleva de scoala generala, adolescenta sau studenta.
Ba da! … se cunoaste totusi ceva despre dansa, gratie semnaturii. E vorba de o iranianca! … la fel ca si Samira.

Compozitia ei, atent studiata, plasata pe un superb fond vineţiu, ma face sa cred ca Sanieh avea cunostinte solide de arta plastica.
Spontaneitatea aceea caracteristica amatorilor si copiilor lipseste din tablou dar cu toate astea tabloul e interesant si nu prea stiu de ce l-am asociat cu un altul pictat de Albert Marquet – expus in cadrul aceluiasi Muzeu de Arte Frumoase  al Complexului  Muzeal Saadabad  din Teheran.

Albert Marquet (fara  titlu)
Palatul Saadabad, Teheran

Albert Marquet (1875-1947) – pictor francez in mod frecvent asociat cu stilul fauvist, coleg de camera cu Matisse pe perioada studiilor la Scoala de Arte Decorative din Paris, cu o predilectie vadita in a picta poduri, cheiuri, porturi si peisaje marine.

Diferenta fata de fauvisti o constituie faptul ca Marquet imblanzeste culorile tari, salbatice, cu nuante ceţoase de gri, movuri saturate de gri si bleu-uri grizonate. Pentru a mari contrastele el intinde linii negre cu unduiri caligrafice.

Pictura aceasta expusa la Palatul Saadabad reprezinta o exceptie de la regula :). Pictorul face concesii culorilor mediteraneene … roz, verde inchis, albastru idilic.

In ciuda faptului ca multa vreme a fost considerat critici un pictor francez minor, peisajele lui Albert Marquet au fost si sunt „vânate” de colecţionarii autentici.

… de unde se vede treaba ca nu intotdeauna preturile vehiculate la casele de licitatii „fac” un pictor.

 

 

Anunțuri

2 gânduri despre „doar o secundă :)

  1. Pingback: ARHITECTURA ORGANICA , Casa Nautilus

  2. Pingback: ARHITECTURA ORGANICA , Casa Nautilus | Zinnaida

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s