haide in Gruzia :)

gigo-gabashvili-Adjara-museum-300x242.jpg

Gigo Gabashvili – Old  Men
Adjara Art Museum, Batumi, Georgia

Adjara, sau Adzhara, e numele unei provincii gruzine care pe timpul Uniunii Sovietice se bucura de o oarecare autonomie.
Un tinut de vis cu cer de un ‘albastru infinit’, cu ceturi stravezii ca aripile libelulelor, cu munti stancosi avand la poale paduri dese,  insa cu un climat subtropical ce permite cultivarea ceaiului, citricelor, a tutunului si, mai nou, a fructelor avocado, dar atat de putin cunoscut celor de la noi.
Orasul Batumi  situat pe tarmul Marii Negre  e capitala acestei provincii.
Acolo, in Batumi, se afla un muzeu de arta, iar in acel muzeu, alaturi de alte numeroase tablouri, se gaseste expus unul ce-mi place in mod deosebit.
Iata de ce il prezint astazi la  „frumoasele estului 4”  :)

Fizionomia batranilor mi-e familiara caci prin muntii Zagros si Alborz  am intalnit frecvent oameni asemanatori celor zugraviti in acest tablou … fizionomii  expresive ale unor timpuri apuse.

Gigo (Giorgi) Gabashvili (1862-1936), pictor realist gruzin/georgian nascut la Tbilisi, cu studii de pictura la Sankt Petersburg si mai apoi la Munchen, a ramas in istoria  artei georgiene in primul rand datorita portretelor oamenilor din spatiul caucazian, portrete finisate cu o o atentie extrem de precisa.

La fel ca si Jan Lievens, Gabashvili a avut o predilectie in a picta chipuri masculine trecute de a doua tinerete sau cele ale unor batrani. Portretele feminine sunt slab reprezentate in opera sa , dar, pe de alta parte, se remarca scenele citadine din piete si bazaruri.

Cu un tablou ce i s-a vandut in 2006 la o licitatie a casei Sotheby contra sumei de 1.36 mil$,  numele lui Gabashvili a revenit in memoria (ne)cunoscatorilor de arta.
Este vorba de o copie realizata dupa un tablou propriu la cererea expresa a diplomatului si omului de afaceri Charles Crane care l-a intalnit personal pe pictor in calatoria sa prin muntii Caucaz.

Prima versiune a tabloului „Bazarul din Samarkand” se afla in posesia Muzeului Academiei de Arta  din Tbilisi, cea de a doua s-a aflat in colectia Crane.

Pe mine  Gigo Gabashvili, rusizat Gigo Gabaev , m-a facut sa observ stransa asemanare intre fizionomiile barbatilor gruzini, kurzi si armeni si, in acelasi timp, prin prisma acestor portrete, sa-mi pot imagina lumea Caucazului in prag de secol XX.

http://www.lecturirecenzate.ro/2011/10/13/viteazul-in-piele-de-tigru-1-2/

Anunțuri

9 gânduri despre „haide in Gruzia :)

 1. Tabloul copiat de insusi autorul sau este probabil cel din stanga frumoasei. :) Cu adevarat pictura realista, ai impresia ca sunt niste fotografii, atat de minutios si exact sunt pictate detaliile.

  Apreciază

  • Cele mai multe din imaginile postate in galerie nu au calitatea artististica necesara. In realitate picturile lui Gabashvili sunt mai vibrante si incarcate de viata … nu au aspectul acela de carte postala.
   Daca voi reusi sa gasesc altele mai bune voi modifica galeria :)

   Apreciază

 2. E un farmec aparte aici, o magie, atat cerul, cat si toata atmosfera. E magic. “Bazarul din Samarkand” imi aminteste de un inel cu ametist, primit de la o doamna care l-a luat exact de acolo, din care mai am doar cercul inelului si „ghiarele”, piatra pierzandu-se, dar chiar si asa il pretuiesc, parca e dintr-o poveste. Daca tot spui „Haide-n Gruzia”, iti raspund „Vin”! :)

  Apreciază

 3. Pingback: Miercurea în imagini. Gutuia, top model « Mirela Pete. Blog

 4. Pingback: Miercurea fara cuvinte. Ce culoare are Clujul? « Clipe de Cluj

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s