Lin Feng Mian – Fata cântând la pi-pa
Lin Fengmian (Lin Feng Mian) reprezinta o descoperire de-a mea de data relativ recenta.
In perioada sarbatorilor de iarna din 2010 i-am privit in premiera un tablou … un tablou in nuante de octombrie.
Culorile lui Fengmian mi-au aprins curiozitatea, asa ca am inceput sa caut. Surpriza descoperirilor mi-a amplificat dorinta de a-i descoperi picturile caci doar prin picturile sale pot intelege cine a fost chinezul acesta cu nume muzical ce a trait aproape un secol.
Planuiesc sa-i dedic o rubrica speciala aici pe blog.
Anterior am prezentat-o pe suava doamnă ce cântă la lăută intr-un peisaj autumnal.
Tot acolo am dat si cateva repere biografice. Deci nu le mai repet deoarece nu am de gand sa-i relatez biografia.
Va voi lasa in compania doamnelor si a instrumentelor muzicale :)
Am deschis blogul cu o fata ce se acompaniaza la pi-pa, o lauta chinezeasca cu o vechime de doua mii de ani.
Il voi continua cu o alta tanara doamna ce canta la guqin, un fel de zitera cu sapte corzi veche de trei mii de ani.
Lin Feng Mian – Doamnă cântând la guqin
Instrumentul din bratele fetei in albastru e usor de recunoscut: mandolina.
Lin Feng Mian – Tânară în albastru cu mandolina
Urmatoarea pictura m-a surprins intrucatva deoarece nu stiam ca in unele provincii chineze flautul reprezinta un instrument predilect al reprezentantelor sexului frumos. Imi inchipuiam ca, asemenea femeilor din alte tari asiatice, chinezoaicele au fost educate sa cante doar la instrumentele cu coarde, nu si la cele de suflat sau de percutie.
Lin Feng Mian – Flautista
Transparenta, griurile stralucitoare, fumuriul mat, ceata, argintiul discret, misterul, melancolia, finetea, muzicalitatea … iata doar cateva din reperele tablourilor lui Lin Fengmian.
Lin Fengmian a pictat peisaje, pasari, portrete feminine si naturi moarte, dar, in acelasi timp, a realizat nenumarate desene si crochiuri pentru costumatii de opera, balet si dans clasic chinez.
S-a spus despre pictura lui ca ar fi extrem de muzicala. Afona fiind intaresc la randul meu afirmatia criticilor :) … caci efectiv imi suna in timpane acorduri muzicale in timp ce-i privesc tablourile.
Criticii de arta contemporani artistului, la cei din tara lui de origine ma refer, si-au exprimat rezerve in a-l considera pe Fengmian drept pictor chinez, caci, in viziunea lor, el ar fi fost in mare proportie pictor vestic.
E adevarat ca tehnica picturala e mai cu seama expresionista, ca foloseste elemente din pictura europeana – si nu-i de mirare deoarece isi facuse studiile de arta la Paris – dar hai sa fim seriosi … orice european sau american cu o cultura medie, atunci cand ii priveste in premiera peisajele si naturile moarte, fara sa cunoasca numele artistului, intuieste ca autorul vine din indepartata China.
Au trebuit sa treaca cateva decenii pana cand comunistii sa-l puna pe Lin Fengmian acolo unde ii era locul si sa-l ‘legalizeze’ drept primul pictor modern din istoria artei chineze.
In finalul blogului atasez o melodie veche cantata la instrumentele prezentate aici.
Doamnele lui, invesmantate in matasuri catifelate ca aripilor fluturilor, sau transparente si vaporoase ca niste aripi de libelula, vor fi invaluite de acorduri la fel de catifelate si vaporoase.
Femei cu haine din fum sau ceata… ceva magic…
ApreciazăApreciază
ca niste iele, ca niste naluci …
ApreciazăApreciază
nişte vise pe portativ care ar face şi un desenator din manga zone să se dea trei paşi înapoi.
nu ştiu dacă e predilecţie sau e un făcut în lumea mută a muzicii şi a luminii ceţoase şi misterioase, dar toate fătucile astea sunt într-o visare absolută, cu ochii închişi.
nu pot să nu observ şi prezenţa mirosului în fiecare tablou, fiecare floare asortată modelului de graţie afişat şi instrumentului ce colorează fondul sonor.
şi o ultimă observaţie ar fi asupra semnăturii care devine parte din tablou, din compoziţie, poate şi datorită stranietăţii necunoştinţei ideogramelor.
welcome back!
ApreciazăApreciază
Patrunse fiind de muzica mi se pare destul de firesc sa tina ochii inchisi.
Cat despre prezenta florilor, sincera sa fiu, nu m-am gandit la o posibila completare olfactiva a tablourilor. Le-am considerat parte din decor.
Sunt incantata ca nu mi-ai uitat blogul.
ApreciazăApreciază
iar la spam :)))))))))
ApreciazăApreciază
Acum toate comentariile intra la spam, inclusiv cele ale mele :)
ApreciazăApreciază
Frumoase fete, si delicate- ca lumea ciudat-pretioasa din care vin. Din totdeauna m-au fascinat cumva asiaticii- nu pentru ce sunt, ci pentru cum sunt! :)
ApreciazăApreciază
Asiaticii din Extremul Orient sunt mai ordonati decat suntem noi … si in plus de asta au si mai mult spirit de intrajutorare.
ApreciazăApreciază
nu ştiu de ce dar în blog roll la mine nu mai apar posturile noi, blogul tău e undeva jos în listă cu o postare de acum 2 luni…
şi nici nu am cum să îi dau follow şi să citesc în tabloul de bord când sunt noutăţi. şi în noianul de bloguri care este :))
nu puteam să uit, s-au născut atâtea cuvinte aici :)
ApreciazăApreciază
Nu stiu care sa fie cauza. Cred ca trebuie sa iau legatura cu administratorul platformei.
ApreciazăApreciază
Se poate sa nu fie nici o femeie acolo. Sunt rezonante, care iau acum o forma, dupa aceea o alta. La infinit. Strings.
ApreciazăApreciază
… deci o forma de materializare a sunetelor armonioase in fapturi armonioase. La incetarea muzicii totul va disparea in neant :)
ApreciazăApreciază
Muzica nu inceteaza niciodata.
ApreciazăApreciază
… perpetuum mobile
ApreciazăApreciază
eterice şi atât de sugestive…
delicată descoperire.
ApreciazăApreciază
Bine te-am regasit !
ApreciazăApreciază