doamna în galben

Thomas  Wilmer Dewing – Doamna în galben (1888)
Muzeul Isabella Stewart Gardner, Boston, SUA

M-am trezit dis-de-dimineata  cu  gandul  de a  posta  portretul unei femei.
O femeie interesanta, una frumoasa, o persoana ce a scandalizat societatea timpului, cel al unei femei deosebite?  … care din ele?  Nu ma puteam decide in nici un chip.
Rememorand cu ochii mintii ceea ce aveam stocat pe hardul compului,  m-am oprit  la un portret executat intr-o maniera impecabila  de un pictor tonalist american.  Nu e un nume celebru,  insa-i  un artist cu tablouri placute privirii,  iar Doamna in galben  e  cu adevarat  o mica bijuterie :)

Thomas Wilmer Dewing (1851-1938)  a fost un pictor american ce a facut studii in Europa,  si, cu toate astea,  a reusit  sa-si dezvolte un stil pictural propriu.
Sansa  face  sa o cunoasca pe Maria Oakey,  ea  insasi  pictorita talentata ce provenea dintr-o familie cu relatii in lumea artelor.  Se vor casatori si vor lucra impreuna, sotia inspirindu-l foarte mult.  La randul sau, Thomas a sprijinit-o pe Maria, convins fiind de finetea picturilor ei florale.  Criticii sustin altceva : Maria Oakey Dewing  ar fi renuntat sa picteze portrete deoarece nu dorea sa-i  faca  pe fata concurenta  sotului, caci, foarte adevarat,  in momentul casatoriei  ea  era o pictorita mai apreciata decat Thomas.  Pe de alta  parte, la fel de adevarat, e ca tablourile  ei  florale sunt net superioare portretelor. Deci trag concluzia ca  ‘renuntarea’, daca intradevar de renuntare a fost vorba,  a fost una benefica.

Thomas Dewing considera femeia drept o depozitara a frumosului.  A pictat femei idealizate si le-a infasurat intr-o aura speciala, de mister, delicatete si candoare.
Personajele feminine din tablourile lui Dewing  sunt surprinse intr-o lume a lor, feminina si contemplativa. Ele se uita visatoare pe fereastra, scriu scrisori, se plimba prin gradini inflorite, canta la instrumente muzicale, mediteaza cu ochii pe jumatate inchisi sau cu o mina usor incruntata.

Acest tablou, Doamna in Galben, se afla expus la Muzeul Iabella Stewart Gardner din Boston.

Dar sa prezint in doua fraze muzeul. E vorba de un muzeu infiintat oficial in 1911  de catre o milionara americana,  Isabella Stewart Gardner, putin cunoscatoare intr-ale artei, dar care, inteligenta fiind, a intuit faptul ca tanara America nu are nevoie doar de industrie ci si de piese de arta unice care sa-i confere prestigiu in lumea civilizata,  ‘lumea civilizata’ a acelor timpuri  insemnand  Europa.
Piesele colectionate de dansa,   consiliata  de oameni cu adevarat cunoscatori, pot face concurenta oricarui muzeu european de prim rang.
De la obiectele antice la cele din perioada medievala, de la manuscrisele rare la obiectele de decor asiatice, de la picturile europene la piesele rafinate de mobilier, totul denota bunul gust.

Portretul Doamnei in Galben  se gaseste  in Camera Galbena a muzeului :)

Printre lucrarile celebre expuse aici as dori sa amintesc  Siluirea Europei  de Tiţian,  El Jaleo  pictat de John Singer SargentConcertul  lui Vermeercare intre timp a fost furat din muzeu,  unul din autoportretele din tinerete ale lui Rembrandt,   Sinuciderea Lucreţiei de Sandro Botticelli  si  portretul Papei Inocenţiu al X-lea de Diego Velazquez.

Revin la pictura lui Thomas Dewing  adresand in acelasi timp invitatia de a o privi cu cea mai mare atentie :)

Rochia vaporoasa, atitudinea contemplativa, puritatea, atmosfera speciala a tabloului, toate acestea se transforma  in veritabile antidoturi impotriva vulgaritatii cu care suntem asaltati  pe toate canalele mediatice.
Cel mai bun lucru pentru a scapa de efectele vulgaritatii ce ne este inoculata zilnic, e sa facem o “cura de frumusete” … incantandu-ne  ochii  si inima cu opere de arta.

Gabriela Cimpoca June 29th, 2011 11:06pm

REPLY QUOTE

E superba tanara! Asa-i, avem nevoie de arta! Personal, cu tine pe lista de prieteni, nu-mi fac griji!

June 30th, 2011 6:36amREPLY QUOTE

… zapezile de alta data :)

June 30th, 2011 10:02pmREPLY QUOTE

Galbenul e una din cele mai dificile culori, când e vorba de portretistică. Tonurile violacee pe care trebuie să le ia pielea modelului (care deseori are o nuanţă roz rece, dacă e lângă galben), pentru a nu concura vestimentaţia şi a se deosebi, sunt frumoase, dar destul de greu de luat ca…decizii! Sunt adevărate pietre de încercare. Acest galben are o calitate incontestabilă: este auriu. Are sclipiri de aur în lumina soarelui, chiar dacă modelul pozează în imterior. E o realizare, îmi place foarte mult! :)

July 1st, 2011 3:58pm

REPLY QUOTE

Nu stiu ce se intampla … comentariul ti-a intrat la spam :)

Aflu acum de la tine ca galbenul ar fi o culoare dificila. Sincera sa fiu nu-mi pusesem problema dificultatii culorilor, dar, in perioada cand il studiam pe Frantisek Kupka am realizat ca mutli pictori s-au ferit in a aborda direct culoarea galbena.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s