fragilitate à la Robert Reid

 

Robert Reid – The Yellow Flower (1908)
(soţia pictorului în grădină)

A trecut un timp nescuzabil de lung de cand nu am vorbit despre arta americana. O voi face imediat. M-am oprit la un pictor impresionist cunoscut mai ales datorita modului idealizat in care a pictat femei diafane inconjurate de flori.

E vorba de Robert Lewis Reid ( 1862 – 1929), artist american din asa zisul grup al celor zece, adica din grupul celor ce in 1892 au demisionat din Societatea Pictorilor Americani pentru a protesta impotriva atmosferei de bâlci ce caracteriza expozitiile organizate de societate si totodata impotriva caracterului comercial al manifestarilor “artistice” tutelate cei ce s-au erijat in fruntea unei organizatii ce ar fi trebuit sa promoveze frumosul, maiestria tehnicilor picturale si inovatiile de pe taramul artei.

Robert Reid a studiat o perioada in Europa, la Paris, deci nu surprinde faptul ca a fost atras de impresionism.
Pentru a va face o impresie despre tablourile dansului va invit sa calcati pragul unei galerii virtuale.

http://www.oceansbridge.com/oil-paintings/page?xPage=sectionlist.html&xSec=3556

Desi e evident faptul ca a preferat culorile reci, albastrul si violetul in primul rand, nu pot sa nu observ exceptiile ce le-a facut in favoarea unor culori mai calde, cum e si cazul acestui portret al sotiei.
Dintre picturile vizualizate pe net, The Yellow Flower mi-a placut in mod deosebit. Se face simtita aici o delicatete speciala tuşata atent de unicitatea intimităţii unei clipe efemere.
Combinatia de culori a tabloului nu e deloc banala. Nuanta de verde m-a cucerit din prima, luciul sidefat al rochiei mi-a demonstrat faptul ca Robert Reid privea cu mare atentie femeile, in timp ce scena in ansamblu m-a impins spre reverie.

Categorisit de critici drept un pictor impresionist american din eşalonul doi ( ma intreb pe ce criterii s-a facut esalonarea ), Robert Reid si tablourile lui au strabatut deceniile si au castigat popularitate printre americani.

Lumea lui Reid e o lume a echilibrelor fragile, a personajelor feminine gratioase ce au nevoie de protectie, a unei senzualitati si puritati alterate iremediabil de Hollywood.

3 gânduri despre „fragilitate à la Robert Reid

  1. >Ai spus "diafan" şi este atributul perfect. Mă impresionează felul cum rochia pare a "curge" în jurul ei, se vede imediat că este un material vaporos, o mătase.Robert Reid, am să-l reţin.

    Apreciază

  2. >-X-, imi place mult Girl with Flowers. Cred ca subiectul fetei cu flori il pasiona. Se simte influenta scolii franceze, dar are multa originalitate in lucrari. Imi place transprarenta aerului, culorile in aer liber, toate atributele specifice impresionismului, care la el se regasesc din plin.Si in pictura murala exceleaza.O seara de pictura adevarata! Numai bine, -x-!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.