Maria Magdalena

 

 

Piero di Cosimo – Maria Magdalena (1490)
Palatul Barberini, Roma, Italia

Personaj foarte contradictoriu al religiei crestine, ea a fost redata de mii de pictori si descrisa de nenumarati oameni ai literelor.

Cine a fost de fapt Maria din Migdala? … o intrebare dificila ce comporta raspunsuri nu pe placul tuturor.
Daca a fost unul din apostolii lui Iisus – cum spun textele apocrife, daca a fost sotia lui si daca au avut impreuna o fetita numita Sarah – cum afirma scrierile gnosticilor, daca a fost prostituata sau nu, si alte asemenea intrebari ce atrag ca un magnet  pe cautatorii de senzational, nu-si vor gasi raspuns in acest blog :)
Cu o biografie subminata inca de timpuriu de mai-marii bisericilor, purtand stigmatul unor invinuiri de care nu s-a facut vinovata, mistificata de unii, renegata de altii, adulata, idolizata sau ridiculizata, Maria Magdalena ramane una din cele mai interesante figuri ale crestinismului.
Nu degeaba, azi, dupa doua mii de ani, teologi de seama din bisericile catolica, ortodoxa si anglicana  afirma cu tarie ca Maria Magdalena a fost victima zvonurilor si colportarilor de tot felul. Denaturalizarea personalitatii ei nu s-a incheiat … continua cu succes chiar in zilele noastre.
„Consilierii de imagine”  ai capilor de biserici stiau ce trebuie sa faca pentru a o denigra pe cea care, dupa spusele scrise negru pe alb, ar fi fost cel mai iubit ucenic al lui Iisus.
Multi au fost cei ce au imortalizat-o pe panza. Multi au pictat-o citind … si poate ca nu intamplator.
Intr-o epoca in care stiutorii de carte erau putini, iar femeile ce cunosteau taina scrisului si a cititului si mai putine, e foarte interesant ca o asa zisa prostituata sa aiba preocupari elevate.
Dintre toate Mariile Magdalenele  descoperite pana acum, cel mai mult imi place aceasta plasmuita de Piero di Cosimo …  straniu pictor al Renaşterii timpurii.
Las deoparte aspectele estetice ale tabloului, fineţea execuţiei, modernitatea indiscutabila a trăsaturilor, măiestria combinaţiilor coloristice in ciuda puţinătăţii  culorilor folosite, simplitatea, eleganţa ce da fiori … si ma opresc la esenţa lui.
Piero di Cosimo o reda pe acea Maria Magdalena  ce se apropie cel mai  bine de Maria Magdalena  din imaginatia mea. Adica o persoana nobila, nu neaparat in sensul ca ar fi provenit dintr-o familie cu blazon, inteligenta, frumoasa, intangibila …
A! … si mai exista ceva in tablou. Bileţelul de pe marginea mesei. Tare as vrea sa stiu ce scrie in el :)
Reclame

5 gânduri despre „Maria Magdalena

  1. >Este o Maria Magdalena foarte modernă cea din acest tablou. Pare mult prea liniştită pentru personajul pe care eu mi l-am imaginat…Categoric, trebuie să fie după ce l-a cunoscut pe Iisus.

    Apreciază

  2. >Din lecturile diverse referitoare la pictura renascentista si baroca am aflat ca pictorii nu introduceau niciodata in tablouri litere, cifre, simboluri sau obiecte lipsite de semnificatie.In mod sigur ca in acel bilet Piero di Cosimo a introdus o trimitere la 'ceva' . Ce anume? .. nu stiu.Cu o imagine in mai multi pixeli as fi putut incerca sa-l descifrez.Daca ar trece pe aici vreun cititor din Roma :), l-as ruga sa viziteze Palatul Barberini si sa ne spuna ce scrie in biletul cu pricina.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.