lumea necuvântătoarelor

horse_in_scenery_a16932.jpg

Pferd in Landschaft (1910)
Muzeul Folkwang, Essen, Germania
*

Cu mai mult timp in urma i-am dedicat un post lui Franz Marc, deci, cei ce doresc amanunte biografice, il pot accesa :
http://exergy33.blogspot.com/2009/06/franz-marc-arpegii-in-rosu-albastru.html
Revin azi la el atrasă fiind de maniera originală in care a redat necuvântătoarele. Nu degeaba acest artist expresionist german, mort  „preadetimpuriu” in primul razboi mondial, a fost denumit pictorul animalelor.
Peisaj cu cal  e doar una din mostrele preferate. Nu stiu de ce, in textul de azi, m-am oprit la picturile dominate de galben sau la cele unde galbenul e pus cu subtilitate in evidenta. Sa fiu oare in căutarea „solarului”  ?
Oricum,  calul pe fond galben imi inoculeaza energie. Simt libertatea animalului atras de nemarginire si dorinta lui de galop.
A doua imagine reprezinta o piesa recent returnata mostenitoarei familiei Hess.
Pictura in cauza a fost confiscata (indirect) de catre nazisti. In 1933 Tekla Hess, vaduva industriasului evreu Alfred Hess,  trimite in Elvetia o serie de tablouri pentru a le proteja si a le pune la adapost de trupele germane ce primisera ordin sa distruga picturile „degeneratilor” – astfel fiind etichetati pictorii simbolisti, expresionisti, fauvisti, cubisti,  futuristi si cei suprarealisti.
In 1936  Pisica din spatele copacului  a intrat in posesia firmei Pelikan AG, apoi a fost revanduta, ca, in cele din urma, mai precis in 1983, sa ajunga la NordLB, o banca din Hanovra.

Franz Marc - cat behind a tree.jpg
Katze hinter einem Baum (1910)
restituita familiei Hess
*

Nepoata lui Tekla Hess a dorit ca tabloul sa fie expus pe termen nelimitat  la Muzeul Sprengel  din  Hanovra  orasul bunicilor ei.
Nu e un secret ca nu agreez pisicile :). Nu as putea spune ca-mi produc alergie, si, sincera sa fiu, nu ma vad in postura de proprietară a unei feline domestice, insa nimic nu ma impiedica sa-mi ilustrez blogul cu imagini ale acestor creaturi venerate de egipteni si persani sau sa-i admir pe cei ce le-au pictat.
Compozitia lui Franz Marc e dominata de o linişte colorată ce imbie la visare.
Câinele din zapada doarme adanc. Linistea zapezii si respiratia imperceptibila a animalului se  dilueaza reciproc pe panza pictorului german. Culorile reprezinta doar un pretext. Dincolo de culori simt vibratia viului,
*
800px-Franz_Marc-Dog_Lying_in_the_Snow-1910-1911 Frankfurt am Main.jpg
Hund im Schnee liegend (1910-1911)
Muzeul de Arta din Frankfurt pe Main

 

Russi, mult iubitul sau patruped, i-a servit drept model.

Si ca sa nu credeti ca Franz Marc a pictat doar animale in pozitii statice, voi incheia blogul intr-o nota mai dinamica.
Vă invit să participaţi la hârjoana veveriţelor :)

 

playing_weasels_a4458.jpg
Playing Weasels (1911)

O biografie concisa, multilingva si interesanta puteti lectura aici

13 gânduri despre “lumea necuvântătoarelor

  1. >Limbajul corpului e studiat de "Sinergologie". Limbajul corpului omenesc vreau sa spun…. nu stiu cum e in cazul animalelor dar inclin sa cred ca fiecare specie in parte are un limbaj sinergologic propriu – de neinteles pentru cei mai multi dintre noi :)

    Apreciază

  2. >Nu stiu daca am in colectia Franz Marc tabloul cu pisica, asa ca imi permit s-o iau de la tine.Sper sa nu te superi.Imi plac culorile acestea vii, poate ca daca voi vizita galeria de pictura Franz Marc, m-as simti mai bine, chiar optimista.Iti multumim pentru lectia de arta.

    Apreciază

  3. >eu băteam mai tare către cimatica inconştientului :) (o semiotică a ancestralului – dacă citeşti sau te uite de ex pe utube o să înţelegi despre ce vorbesc – dincolo de forme, ipostaze sau vizibil.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.