monstruozitate delicată

 

Antonietta Gonsalvus (1583-1585)
portret de Lavinia Fontana de Zappi
Colectia Castelului Blois – Valea Loirei, Franţa
Ceea ce priviti acum e portretul unei fetiţe cu o boala extrem de rara: hypertrichosis.

Boala, denumita si sindromul Ambras, e cauzata de accidente genetice care provoaca o pilozitate anormala ce-i confera bolnavului alura de lup, leu, bursuc, arici, maimuta, pisica …

Dar cine a fost Antonietta Gonsalvus ( Gonzales) ?

Voi incepe povestea din acest punct.

Intr-o zi, la o petrecere in Bologna, Ulisee Aldrovandi – naturalist pasionat de boli rare, o intilneste pe Isabella Pallavicino – marchiza de Soragna,  insotita de micuta Antonietta Gonsalvus. Aldrovandi va fi cel ce ii va studia pe membrii familiei Gonsalvus si ii va include intr-o lucrare publicata sub titlul De Monstris.

Pictorita Lavinia Fontana, una din primele pictorite de anvergura ale Evului Mediu, ce le-a precedat pe Artemisia Gentileschi, Fede Galizia, Judith Leyster si Rachel Ruysch, era prietena familiei Aldrovandi. Asa se explica faptul ca Lavinia Fontana a executat portretul Antoniettei, dar si pe cel al lui Petrus Gonsalvus/Pedro Gonzales – tatal Antoniettei.

Dar iata ce scrie pe coala de hirtie tinuta la vedere de Antonietta Gonsalvus :

„Des îles Canaries fut apporté
Au seigneur Henri II de France
Don Pietro, l’homme sauvage.
De là, il s’installa à la cour
Du duc de parme, ainsi que moi,
Antonietta, et maintenant je suis
Dans la maison de la signora donna
Isabella Pallavicina, marquise de Soragna.”

Petrus Gonsalvus are o biografie la fel de ciudata ca fizionomia fetei.

Se naste in 1537 in insulele Canare iar in 1547 este adus in „dar”  regelui Frantei, asa cum erau aduse in dar pasarile exotice si animalele rare din tinuturi indepartate.
Petrus avea intreg corpul acoperit cu par des. La fel ii era si faţa. Din acest motiv a fost denumit omul lup din Canare.

Insa regele Henric al II-lea si sotia sa, Caterina de Medici, sesiseaza inteligenta copilului monstru.
Petrus va primi o educatie deosebita. Va junge sa vorbeasca fluent Latina, plus alte citeva limbi europene : franceza, spaniola, flamanda, germana ..
Petrus Gonsalvus va indeplini mai multe indatoriri la curtea regala franceza iar apoi va fi trimis la alte case regale.

Pleaca in Flandra, la curtea Margaretei de Parma – pe atunci regenta Olandei, loc unde o va cunoaste pe viitoarea sotie.

Joris Hoefnagel – Soţii Gonsalvus

Petrus si Caterina se vor casatori si vor avea copii.
Copiii vor mosteni boala tatalui. La rindul lor se vor casatori si vor avea copii ce vor purta stigmatul acestei boli congenitale.

 

 

Fiul lui Petrus Gonsalvus (1580)
anonim german

Se zice ca Petrus Gonsalvus, in ciuda figurii, era un om foarte echilibrat psihic (ce-si depasise cu succes handicapul psihic generat de cel fizic), cult, stralucitor in conversatie, inclinat spre frumos, a carui companie era cautata de aristocrati si intelectuali,

Aceste tablouri reprezinta pentru mine un motiv in plus de meditatie, nu unul pe marginea bolii ci pe marginea unui aspect deseori trecut cu vederea.

Dincolo de piele, carne si oase, dincolo de perfectiuni si imperfectiuni exterioare,  pot fi descoperite monstruozitati invizibile ochiului.
Ochiul – acest organ senzorial atat de usor pacalit de forma aparenta a lucrurilor, de estetica sau ne-estetica lor.
Ma refer aici la monstruozităţile lăuntruntrice.

Adevaratii monstri nu pot fi pictati in culori dar pot fi simţiţi cu terminaţiile propriului nostru suflet.

Anunțuri

13 gânduri despre „monstruozitate delicată

 1. >Tocmai concluzia aceasta la care am ajuns si eu, asemeni multor altora, ma face sa-i privesc pe cei din jurul meu altfel.PS. Am o intrebare. Cum se scrie corect : "adevaratii monstrii" sau "adevaratii monstri" ?

  Apreciază

 2. >Se scrie corect: ”adevărații monștri”. Înlocuiește întoteauna cu ”fete”.Deci: ”fetele adevărate” -similar – ”monștrii adevărați”(fete(le))2. ”adevăratele fete” – similar – ”adevărații monștri” (fete, fără -le).nu știam artista. Eu n-aș fi pictat portretele acestea, mi-e milă, mă rog, e bine că a pictat, dar n-aș fi făcut-o eu.Îmi aminteșete de fimul Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus, cu Nicole Kidman (mereu surprinzător de bună) și Robert Downey Jr., unul din cei mai buni actori ai momentului. El avea această boală. Dacă nu ai văzut filmul, ți-l recomand, e mult mai complex decât se poate povesti.http://www.imdb.com/title/tt0422295/.

  Apreciază

 3. >e mai usor asa: daca singularul nu are i, pluralul nu primeste doi ila fel ca membrufelul in care ai vorbit despre suflet ma face sa mi-l inchipui ca pe ceva mai mare decat noi. motivul pt asta ar fi sa simta si sa ne previna, sau dupa caz, sa ne aminteasca. tot ce mi-a ramas in minte din filmul pomenit de mirela este albastru, mult albastru

  Apreciază

 4. >boala asta e privită de noi ca o monstruozitate când ea e de fapt doar o diferenţă la suprafaţă. nu ceea ce arată omul respectiv îl face să fie ceea ce este, numai ce reflectăm noi asupra lui poate atinge aspectul acesta.mai ales dacă persoana respectivă e destul de deschisă la minte poate fi chiar un membru respectat, şi nu un circar cum ar fi putut lesne ajunge.Îmi place că alegi subiecte care dau de gândit, ai o aplecare foarte interesantă în abordarea umanităţii personajelor tale, de fiecare dată. şi ca să închei aş observa postura degetelor şi expresia facială care împreunate şterg total orice urmă de aşa zisă "monstruozitate".i-aş spune delicateţe ascunsă.

  Apreciază

 5. >@anonimMultumesc pentru explicatii.Nu stiu ce e sufletul dar stiu ca are niste terminatii foarte senzitive la realitatea/lumea in care traim.@FlipiUneori subiectele ma aleg pe mine :)

  Apreciază

 6. >-X-, cu cea mai mare plăcere, și eu am primit explicația de la un filolog, e cel mai simplu mod de a NU greși.Să faci rost de film și să spui impresiile, aș fi curioasă! :)

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s