la lumina lămpii … Harriet Backer

Harriet Backer - la lumina lampii.JPG

By Lamplight (1890)

 

Harriet Backer  (1845 – 1932)  e o pictorita norvegiana bine cunoscuta in tarile scandinave si al carei stil pictural, simplu si rafinat, neafiliat nici unei scoli sau curent artistic ( desi unii il incadreaza la ‘ impresionism’ )  a cucerit  publicul amator de frumos.
Pionieratul ei in arta plastica, ca  pictor-femeie … sau femeie-pictor, nu a fost marcat de impedimente sau de evenimente extraordinare.
Acest tablou descoperit intimplator pe net mi-a adus aminte de o promisiune facuta  Simonei Ardelean in vara ce tocmai a trecut.
Intr-un comentariu de la postul  la dentist impreuna cu Gerrit van Honthorst,  Simona imi propunea sa  vorbesc despre lampi.
Tabloul Harrietei Backer, prin lumina delicata si albastrul aproape fosforescent, m-a facut sa descopar un lucru  … multi artisti au pictat personaje feminine in lumina candelelor si a lampilor.
Lumina artificiala nu e chiar asa de usor de redat,  insa unii pictori reusesc de minune
Nenumarate sunt tablourile ce prezinta femei citind, meditind, scriind scrisori, pieptanindu-se, savurind ceaiul sau pur si simplu odihnindu-se pe un fotoliu scaldat de lumina unei lampi de masa, a aplicelor sau a lampadarelor.
Am  realizat ca  exista o semiotica a vizualului universal inteligibila, accesibila oricarui privitor, fara sa necesite studii de arta.
Lampa, candela, lumanarea, au devenit simboluri  ce au pus in evidenta caracteristici ale spiritului feminin, caci, in esenta, femeia  reprezinta un complicat  joc de lumini si umbre. De  aici sa derive oare misterul feminin ?
Nu cred. El are radacini mult mai adinci.
Voi reveni la aceasta pictorita deoarece picturile ei merita un plus de atentie.  Azi insa doresc sa onorez promisiunea facuta Simonei,  deci voi  atasa doua linkuri  unde pot fi gasite diferite modele de lampi.

http://winwinlifestyle.com/lighting

Reclame

9 gânduri despre „la lumina lămpii … Harriet Backer

 1. >incearcă să cauţi următoarele nume şi o să intre şi o tuşă de modern în tabloul tău clasic: Artemide, Flos, Luceplan, Foscarini, Lous Poulsen, Bega, Fagerhult.şi asta numai din aduceri aminte. sper să fie o "lectură" interesantă.

  Apreciază

 2. >M-am uitat la citeva din produsele de la firmele prezentate de tine. … foarte mult minimalism :). La Foscarini am gasit 'rafinamente' pe placul meu.Multumesc.Pe Simona o interesau lampile si candelabrele de pe la inceputul secolului XX. Poate o poti ajuta in acest sens …

  Apreciază

 3. >i-am cautat picturile pe net. nu le cunosteam. in acelasi timp, am admirat lampile moderne din linkurile postate de tine si cele sugerate de Flipi (Foscarini e super), dar lampa pe care a pictat-o artista cred ca e din generatia asta :)http://1.bp.blogspot.com/_3ra9d-BKRfA/R3PHLtKRk9I/AAAAAAAAA-Q/Kqj3Vcy7l9Q/S660/2%2Blamparas%2Bde%2Bgas.jpg

  Apreciază

 4. >Hmmm…Nu sunt atât de familiarizat cu clasicul, sunt destul de extraterestru din acest punct de vedere. De altfel ai sesizat şi tu din numele pe care le-am oferit.Nu am timp acum, am nişte documentaţii mai vechi dar trebuie să le găsesc )nu ştiu dacă mai există pe Eminescu în Bucureşti, aproape de Lahovari showroomul CXC Design. Acolo probabil că se putea găsi câteva exemple…

  Apreciază

 5. >@literelibereDeci si tu te-ai oprit la Foscarini! … descopar ca avem unele gusturi comune.@FlipiLampile vechi, cu precadere cele din perioada Art Deco, sunt adevarate bijuterii, nu simple obiecte de iluminat :)

  Apreciază

 6. >sunt de acord. dar există şi în ziua de azi piese care pot fi considerate. doar metoda de fabricaţie diferă.ceea ce e sigur, cu un strung sau robot nu poţi face o sabie catana…. :)

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.