fata cu chei

 

Guido Asenjo Puebla  –  La Chica del las llaves

Credea ca are chei pentru orice. Pentru incaperi misterioase si situatii inedite, pentru greseli viitoare si absurdul unor stari de moment, pentru seifuri sofisticate si idei nastrusnice,  pentru placeri interzise,  pentru nonsensul unor sensuri profunde, pentru pivnite cu vinuri vechi si iubiri noi …

Acolo, la marginea viselor, nu existau pericole. Nu era nevoie de ziduri, de lacate, de chei …  le stringea mai mult dintr-un impuls copilaresc si adevarul e ca o incanta forma lor geometrica.

Cheite mici din argint filigranat  si cele masive din fier forjat coabitau  pasnic  intr-o colectie dezordonata. Nu le folosise niciodata. Nu i se ivise ocazia. Nu gasise nici un lucru tentant pe care sa fi dorit  sa-l tina incuiat doar pentru ea insasi.
Cheile si cheitele cu forme ciudate nu aveau nici o utilitate practica insa ea continua sa le pastreze si sa le admire din cind in cind.
Chestiune de atasament feminin.

Intr-o noapte cineva  le-a furat pe toate.  Era convins ca una din chei e cea cu care-i va putea descuia  inima.
Le-a incercat rind pe rind. Incercatul cheilor cerea timp si migala.  Avea motivele lui sa nu abandoneze.
A durat  ceva timp pina si-a dat seama  ca nu va reusi.
In cele din urma, infuriat,  a planuit  sa o sparga. Cu o incapatinare nefireasca  a lovit cu tot ce i-a stat la indemina. Trebuia sa vada ce e inauntru, si, pe de alta parte, nu se putea declara invins de o inima fara aparare.  Iata un motiv  ce-l facea sa nu se dea  batut.
Chestiune de orgoliu masculin.

Nu a reusit.
Iar daca ar fi reusit ar fi vazut ca in inima fetei cu chei nu e nimic …  caci  totul  fusese inainte daruit.

Anunțuri

15 gânduri despre „fata cu chei

 1. >-X-, pe Guido Asenjo Puebla l-am cunoscut mai intai ca fashion designer, apoi ca sculptor si abia prin 2008 ca pictor surrealist. Sunt putin subiectiva cu acest cubanez. Poate pentru ca e misto. Voila de vezi, la ce-mi sta capul!Oricum, e bun. Si curajos. Textul ma incanta, e plin de simboluri si romantism, de aluzii, chiar imi place. Orgoliul asta masculin…Si acel "totul" subliniat spune…totul! ;)

  Apreciază

 2. >tu îi iei locul ei în anumite situaţii, probabil ca asta. pe tine te întreb, în sensul că îţi cer părerea. eu cred că există mai multe chei pt acelaşi lacăt :)

  Apreciază

 3. >eX… textul tau e frumos, in tristetea lui funciara ; mi-am amintit, cumva, de Omul-Foarfeca. De cele mai multe ori, o valenta in plus nu numai ca ne face diferiti, dar sfarseste prin a ne abima.

  Apreciază

 4. >@MirelaNu stiu cum arata Guido Puebla … dar daca spui tu ca arata bine :)@miscaIncerca sa te substitui personajului si vei obtine unele raspunsuri singura.Nu toate lacatele se deschid cu chei. Asta e parerea mea.@ElenaMa bucur sa te vad.Ma gindeam ca, nu numai in cazul fractalilor, o diferenta infinitezimala ne schimba in mod vizibil structura (interioara).Nu stiu ce inseamna "abima" :(. Am cautat cu dexonline si nu i-am gasit explicatia.

  Apreciază

 5. >ciudatpersonajul stătea pe scaun meşterind cheile pe care noaptea, frurişându-se pe holurile circulare şi mereu nepăzite, ajungea la camera ei, lăsând încă o cheie, un mister de nepătruns, sub pernă.în bezna din cameră încerca mereu să desluşească trăsăturile de pe faţa lut a fetei.adevărul era că în semiumbra din atelier se gândea la lumina zilei, atât de perfectă ca şi fata a cărei figură nu o zărise niciodată, căci i-ar fi fost fatal să iasă la lumină…aşa că în relativă linişte continua să şlefuiască chei, poate una se va potrivi, poate va ridica vălul şi va privi adevărul în faţă şi atunci va sti.sunet de pilă pe cheie………………….

  Apreciază

 6. >trebuie să recunosc că domnul anonim m-a făcut să râd copios pentru că eu chiar nu vedeam aşa personajul. perspective diferite.şi sunetul da. că doar nu era să îl fac the kezmaster şi să îi dau un strung care să îl dea de gol. :)

  Apreciază

 7. >@FlipiDe ce esti asa de sigur ca e vorba de un domn anonim? … de ce nu o 'anonima' doamna?Stii ce m-a facut sa zambesc in legatura cu 'sunetul pilei pe cheie'? Faptul ca mi-am adus aminte de laboratorul de Mecanisme si Organe de Masini … in prima sedinta ne-au fost prezentate rotile dintate, curelele, menghina si pilele :) :)

  Apreciază

 8. >Gindirea ne e marcata de gramatica limbii in care gindim :)"Anonim" ne duce pe nesimtite cu gindul la o persoana de sex masculin.In limba persana nu exista genuri. El si Ea, al lui si a ei, dinsa si dinsul, fiecaruia si fiecareia, si tot asa mai departe, sunt desemnate printr-un singur cuvint.

  Apreciază

 9. >exactnici nu am mai stat să mă gândesc. :)interesant. asta înseamnă că se păstrează ceva din înţelepciunea ancestrală în limba persană, pentru că de fapt suntem ca într-un stup de albine, dar mai puţin specializaţi decât albinele

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s