celebritate si anonimat

 

Pola Negri pictata de Tadeusz Styka

Spuneam ca la Muzeul National din Varsovia se afla portretele citorva femei frumoase. Unul dintre ele este si cel al actritei Pola Negri, poloneza de origine, executat de un pictor putin cunoscut, dar executat cu mult nerv.
De peste timp, Pola Negri ne arunca un suras hollywoodian, cu  irisii stralucitori si pupilele dilatate de cocaina prizata cu nonsalanta cu care altii isi sorbisera cafeaua.
Tadeusz Styka (1889 – 1954) – a fost un portretist polonez ce si-a dus  veacul mai mult pe la Paris. A pictat cu predilectie portretele unor artisti celebri ai timpului  ( Pola Negri,  Dolly Grey, …), pe cele ale unor personaje ce alcatuiau crema societatii pariziene, sau in trecere prin capitala Frantei,  insa, din cind in cind, si pe cele ale unor femei necunoscute,  probabil modele profesioniste.
Saracimea informatiilor de pe net referitoare la acest pictor m-a luat prin surprindere. Tadeusz Styka e aproape un anonim :) …
El a ramas mereu in umbra ilustrului sau tata, pictorul Jan Styka – cu un loc aparte in arta poloneza, si in urma fratelui sau, indecentul  Adam Styka.
Ca un amanunt interesant : filmul Mazurka (nu l-am vazut), cu Pola Negri in rolul principal, a fost filmul preferat al lui Adoph Hitler.
Atit pentru azi :)
Anunțuri

7 gânduri despre „celebritate si anonimat

  1. >Ce vremuri! Filmul mut, teatralismul, sex appeal-ul cu buze-inimioara, privirile voalate, femeile fatale! Mie mi se pare ca acel cinematograf avea un farmec aparte. Charlie Chaplin si Rudolph Valentino au vazut exotismul sexy al Polei Negri, aceasta glamour diva a unui Hollywood stralucitor si misterios…Cocainizata sau nu, Pola a trait 90 de ani si lumea spune ca era de o verva care entuziasma auditoriul. Potretistul Tadeusz Styka avea toate motivele sa o imortalizeze, unul fiind propriul sau talent, ca portretist!

    Apreciază

  2. Pingback: -X- » Blog Archive » crinolina Emiliei Wlodkowska

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s