(de)cadenţă fatală

imagine – Misha Gordin
Cel mai urât lucru care i se poate întâmpla unui bărbat este să devină ridicol în propriii lui ochi într-o chestiune de o însemnătate vitală, să descopere, bunăoară, că suma şi substanţa simţirilor sale nu reprezintă nimic altceva decât o porcărie.
Søren Kierkegaard

15 gânduri despre “(de)cadenţă fatală

  1. >@CELLADA, imi aduc aminte ca ti-ai ilustrat blogurile cu fotografiile lui Misha Gordin … chiar ti-am furat de acolo o fotografie :)Cit despre text … e vorba de convingerea exprimata de Kierkegaard.Dar acum ca ai intrat in discutie poate ne spui care ar fi acele lucruri 'mai urite' ce i se pot intimpla unui barbat ..Nu vrei sa (le) acorzi putina indulgenta?@DianaGind in gind … :)Orice prostie am face, orice lucru rau ni s-ar intimpla, daca rusim sa constientizam actiunea sau evenimentul inseamna ca mai avem o sansa.Dupa cum spuneam, e vorba de filozoful Kierkegaard si de concluzia trasa de el in urma unui eveniment din viata personala.

    Apreciază

  2. >@CELLANu la circumstantele atenuante faceam referire. Asa cum ai spus, ele se acorda pe baza 'a ceva'.Vorbeam de indulgenta. Indulgenta se acorda si celor care nu o merita … asa pur si simplu.Cred ca indulgenta tine de starea de spirit si de constructia interioara a celui sau a celei ce judeca.Abstractizarile sunt periculoase :) … insa deseori am tendinta sa le fac.Mi-e greu sa ma dezobisnuiesc.Se naste totusi o intrebare : care ar fi cel mai urit lucru care i se poate intimpla unei femei?

    Apreciază

  3. >De obicei filosofii se încadrează în profilul respectiv. Cred că viaţa trebuie şi simţită nu numai gândită.Ca în reclame: gânditul dăunează grav sănătăţii… astrale probabil :)

    Apreciază

  4. >Cred ca neintelegerile de comunicare deriva in primul rind din perceptia cuvintelor, mai exact, depinde de conotatia atribuita cuvintelor. Expresia "acordarea circumstantelor atenunante" face sa ma gindesc la o favoare si nu stiu de ce cred ca cea, sau cel ce le acorda, asteapta o rasplata pentru gestul facut sau cel putin un feed-back pozitiv.Actul acordarii il consider un act mai mult cerebral."Indulgenta" insa o percep ca pe ceva neconditionat si cumva apropiata de iertare si, de aceea, legata strins de 'afectiv'.

    Apreciază

  5. >Cred că deja discutăm despre subtila diferenţă dintre înţelepciune şi inteligenţă. Circumstanţe atenuante oricum ne oferă, poate, un tribunal, pe când iertarea nu poate surveni decât din suflet.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.