veneţiana

Francesco Hayez – Veneţiana
Cei ce au vizitat macar o data o galerie cu tablouri de epoca au simtit in aerul din jur ceva indescriptibil … un amestec de liniste si candoare, de senzualitate si distinctie, de melancolie si mister,  de puritate si seductie.
Fizionomii asemanatoare personajelor pictate cu secole in urma  nu le mai poti intilni cu usurinta in ziua de azi. Cred ca si de aceea magnetismul lor actioneaza inzecit asupra noastra.
Nu demult am descoperit-o pe Venetiana lui Francesco Hayez, o lucrare atent executata aflata intr-o colectie privata din Milano,  Italia.

 Veneţiana  (detaliu)

Nu voi comenta maiestria cu care artistul i-a redat trasaturile fine, nici umbrele molatice amplificate de gratia ei de libelula si nici bijuteriile purtate cu atita nonsalanta.
Te invit doar sa o privesti in liniste si,  pentru citeva secunde,  sa te rupi de pseudo-canoanele frumusetii impuse de reclamele si telenovelele stupide prezentate de varii canale de televiziune.

Mi s-a parut ca exista o asemanare intre  Doamna venetiana pictata de Hayez si portretul Contesei d’Haussonville – executat de Ingres.
Am verificat si am descoperit ca in tinerete Francesco Hayez a studiat pictura sub indrumarea lui Dominique Ingres :)

Francesco Hayez (1791-1882)  a fost cel mai important pictor romantic italian, celebru in timpul vietii, insa, in prezent,  nu  foarte cunoscut in afara granitelor tarii sale.
De vina e si faptul ca majoritatea picturilor acestui fin portretist  se afla in Italia, in special la Milano, iar unele foarte  reusite, cum e si Venetiana,  ii incinta in mod exclusiv pe colectionarii particulari. 

Il Bacio, devenit un fel de emblema a operei artistului,  reprezinta cel mai mediatizat tablou …  si are suficiente motive ca sa fie :)
Compozitia e simpla, naturala si originala.  Ceea ce-mi place cel mai mult e faptul ca chipurile celor doi indragostiti nu sunt vizibile.
Tabloul a fost pictat in patru variante, din care una a fost vinduta in noiembrie 2008 de catre casa de licitatii Sotheby.

Anunțuri

9 gânduri despre „veneţiana

 1. >Da, se vede influenta lui Ingres in redarea gatului, putin cam nefiresc de lung dar cu adevarat speciala este privirea. Ea spune totul despre aceasta fiinta rafinata, eleganta, sobra in stilul lansat de imparateasa Eugenia a Frantei. Pivirea insa e a unei persoane care a descoperit libertatea de sine dincolo de canoane.

  Apreciază

 2. >Si eu am vrut sa remarc asemanarea cu lucrarea lui Ingres… Ce pacat ca astazi frumusetea e intelesa altfel, prin clisee comerciale, sclipici si chirurgie estetica.

  Apreciază

 3. >@Diana AlznerSimilitudinile sunt destul de vizibile daca o necunoscatoare ca mine si-a dat seama :)@DanaMultumesc pentru remarca. Are intradevar o 'sobrietate feminina' …@Sirg… si mai ales silicoanele.

  Apreciază

 4. >Îmi place cum e descris personajul: ”au simtit in aerul din jur ceva indescriptibil … un amestec de liniste si candoare, de senzualitate si distinctie, de melancolie si mister, de puritate si seductie”! Duală ca Veneția însăși, liberă sau libertină (?), amestec de candoare și puritate ca aerul și apele La Serenissimei, ca eclecticele clădiri și tăinuitele iubiri ale Reginei del Mare! Îmi place mult Venețiana!P.S. Detaliul are capul și gâtul mult prea alungite, nu sunt conforme cu întregul. Cred că observi și tu, e păcat, femeia e chiar frumoasă!

  Apreciază

 5. >Mirela, bun revenit!M-am lasat purtata de imaginile si cuvintele aduse din Venetia.Ultima ta postare vibreaza de albastru. Ce bine ca ati avut o vacanta de vis la Venetia :)Ii invit si pe altii sa-ti citeasca "jurnalul de vacanta" :http://mirelapete.dexign.ro/2010/08/vedi-venezia-la-serenissima-regina-del-mare/Voi incerca sa corectez imaginea cu detaliul picturii. Interesant ca la mine pe computer nu se vede alungita sau distorsionata.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s