portretul unei femei frumoase

Edward Okuń  
Portretul sotiei (1907) – detaliu
Daca as fi milionara, si daca mi-as propune sa deschid un muzeu, primul lucru pe care l-as face ar fi sa pornesc in cautarea portretului unei femei interesante.
Interesanta prin frumusetea ei, prin legaturile avute cu personaje importante ale timpului, interesanta datorita personalitatii puternice sau datorita unei biografii scandaloase.

Un muzeu ce nu are in colectie macar un astfel de portret pierde foarte mult la capitolul publicitate. E un lucru dovedit.

Dar lasind gluma la o parte, fara sa uit adevarul ascuns in spatele ei, imi propun sa-l  prezint pe autorul portretului unei femei frumoase.

Zofia Okun, de sub palaria-i incarcata de trandafiri, ii priveste rece si distant pe admiratorii ce i se opresc in fata, si nu exagerez deloc atunci cind afirm ca pictura aceasta e una din cele mai admirate lucrari ale Muzeului National din Varsovia.

Muzeul din capitala Poloniei detine citeva portrete de femei interesante. Mi-ar face placere ca intr-o zi sa vorbesc despre ele, chiar daca autorii lor nu sunt celebritati de talia lui Leonardo,  Picasso, van Gogh sau Gustav Klimt :)

Autorul tabloului e sotul ei, Edward Okun, nume binecunoscut in arta poloneza de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial.

Edward Okun (1872-1945) a fost un original pictor simbolist polonez ce a creat lucrari ce de abia acum isi cistiga celebritatea si aprecierea, caci, ca si in cazul vinurilor rare, trecerea anilor le-a sporit valoarea.

Voi prezenta pe indelete picturile lui Edward Okun. La momentul potrivit voi puncta datele biografice.
Pina atunci va las in compania Zofiei …

Reclame

11 gânduri despre „portretul unei femei frumoase

 1. >da, are o privire rece. te ingheata daca o privesti mai mult timp in ochi :).cred ca tabloul atrage atentia nu numai prin arta pictorului sau frumusetea Sofiei, ci si prin vestimentatia ei.

  Apreciază

 2. >e o uşoară doză de maliţiozitate în privire. pare că respiră şi cred că asta, şi nu trăsăturile frumoase neapărat, opreşte oamenii în loc

  Apreciază

 3. >2literelibereParca ar vrea sa spuna : " pastreaza distanta! De ce te uiti asa insistent la mine? " :)Palaria si dantela sporesc aerul romantic …@Simona Senzatia ca o fiinta vie te priveste din rama tabloului e greu de atenuat.Felul in care pictorul i-a redat buzele mi-a atras atentia cel mai mult.Buzele ies in evidenta tocmai datorita esarfei din voal alb legata sub barbie.

  Apreciază

 4. >Probabil tehnică pe care şi fotografia o foloseşte des, estompând fundalul, dar nu eliminându-l complet. Interesant, cât despre esteica frumosului pot curge şuvoaie de litere…Încă mă gândesc cum se poate face ce am propus, deocamdată e încă unul din punctele arhivei de vise.

  Apreciază

 5. >Elena, Xenonisis si FlipiImi cer scuze ca nu pot raspunde prompt la comentarii dar trec printr-o perioada foarte presanta.Sper ca peste zece zile sa ma reintorc la ritmul normal si sa citesc tot ce ati postat in zilele trecute.Ma bucur ca inca mai treceti pe acest blog …

  Apreciază

 6. Pingback: -X- » Blog Archive » crinolina Emiliei Wlodkowska

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.