explorando el universo

 

Remedios Varo – Personaj (detaliu)
In textele anterioare spuneam ca Maria de Los Remedios Varo Uranga a fost pasionata de mistica, psihanaliza, alchimie, filozofie Zen, sufism, Kabbala, si cam tot ceea ce tine de partea ascunsa a lumii materiale, acea lume ce nu-si reveleaza esenta decit initiatilor.
Apropierea de acest tip de texte o va face in mai multe etape.
Copilaria i-a fost marcata de lecturile tatalui, el insusi un pasionat al subiectului.
Pubertatea si adolescenta ii e innegurata de regulile stricte impuse de calugaritele de la scoala tutelata de biserica catolica, scoala pe care a fost obligata sa o frecventeze mai multi ani la rind.
Acolo intelege faptul ca femeia, ca entitate biologica opusa barbatului, e depozitara unei energii imense, si ca, tocmai de aceea, religiile lumii au incercat mereu sa o stavileasca.
Intuieste sensul notiunii de sexualitate si latura ei benefica, nu latura triviala  predata  la scoala.
Remedios Varo nu accepta ideea ca diabolicul si feminitatea ar fi in strinsa legatura, insa cunoasterea despre lume a  Mariei e limitata de cartile impuse de programa de studii.
Se gindea frecvent la viata si moarte si se intreba daca exista o faţă ascunsa a lumii, si daca exista, cine o poate vedea ?
Studentia si perioada de la Paris, in compania suprarealistilor, o imping citiva pasi in fata … insa nu foarte departe.
Mult mai tirziu, de abia dupa ce va emigra in Mexic, la contactul cu vechile civilizatii amerindiene, spiritul ei se va retrezi pe tarâmul incitant si necunoscut al stiintelor de frontiera.
Cunoasterea se va produce pe etape.
O prima etapa o constituie prietenia cu ziarista elvetiana Eva Sulzer, cea care ii va recomanda primele carti.
Lecturile din acea perioada au cuprins nu doar carti de filozofie si psihanaliza ci si texte serioase de fizica, termodinamica, chimie, biologie …
Ii citeste pe Gurdjieff, doamna Blavatsky, Ouspensky, Isac Asimov, dar si pe Freud, Jung si sufisti.  Lectureaza cu aviditate  tratate de alchimie din perioada Evului Mediu, legendele  celtilor,  evangheliile apocrife, texte despre Graal, carti de geometrie sacra, tabele cu proportiile de aur si diverse interpretari ale Kabbalei. 
Absorbirea informatiilor cere timp. Prelucrarea lor, asezarea si reasezarea conceptelor presupune un timp si mai indelungat.
A doua etapa, semnificativa, o reprezinta prietenia cu pictorita Leonora Carrington.
Discutiile indelungi, in atelier, in timp ce ambele se aflau in fata sevaletului, o fac sa patrunda din ce in ce mai adinc in intunecimea necunoscutului.
Remedios Varo parcurge inconstient aceasta perioada de sedimentare.
Intilnirea cu Walter Gruen savârşeste minunea.
Lumile fantastice, atinse de magia purităţii, acele lumi ce-i aparusese de nenumarate ori in visele copilariei, acele lumi populate de fiinte stranii, insa nu infricoşătoare si periculoase, se revarsa pe pânze.
Aproape toate tablourile considerate capodopere au fost pictate in perioada traita alaturi de Walter.
Am deschis blogul cu un personaj straniu ca infatisare, dar nicidecum inspaimintator.
Descifrarea tabloului nu e foarte dificila, desi, sunt constienta ca exista elemente ce mi-au scapat din interpretare. De aceea apreciez sincer orice completare si re-interpretare.
Pictura in intregime poate fi descarcata de aici :

http://www.divshare.com/download/11355751-761

Ce vad eu?
Un personaj fara gura. De unde trag concluzia ca nu-i e ingaduita vorbirea. Nu i se ingaduie  transmiterea de informatii si stabilirea unei legaturi cu ceilalti.
Capul are forma de pentagrama. Nu mai e nevoie sa spun ca pentagrama e unul din cele mai vechi simboluri.
De la Pitagora, si chiar de dinainte, din Mesopotamia si Sumer, ea a calatorit neobosita prin textele alchimistilor si tratatele  moderne.

Am mai abservat picioarele goale.
Nu e prima data cind Remedios Varo picteaza personaje desculţe.
Creatorul de pasari lucra desculţ in atelier.
Atingerea pamintului cu talpile goale cred ca vrea sa semnifice legatura acestor personaje cu esenta lumii si accesul lor la energia primordiala … un fel de racordare la Big-Bang.

Ochii, desi umani, ma duc cu gindul la o rozatoare … poate si din cauza fetei.

Imbracamintea mi-a atras imediat atentia. Un vesmint impletit din firul vieţii, asa interpretez eu haina purtata de personaj, o haina fara cusaturi, rasucita, asemanatoare cu banda lui Moebius.

Interiorul corpului e gol. Nu vedem intestine, inimă sau plamâni,  ci doar un fir cu doua capete tinut la vedere de aceasta creatura.
Dintr-un anumit punct de vedere spiralele din interiorul toracelui mi s-au parut interesante deoarece reproduc destul de bine  spirala ADN.

Nu ma pricep cine stie ce in a discuta calitatea artistica a unei lucrari de arta insa pot intercepta parte din mesajul lucrarilor suprarealiste si al celor abstracte.
Pentru mine liniile nu sunt doar linii, cercurile nu doar simple trasee inchise cu lungimea 2πr, iar culorile, cu cit mai putine la numar, imi sadesc in minte intrebari mai multe.

E posibila uitarea fiintei, a sinelui?
Daca am reusi uitarea oare am putea patrunde in lumi paralele?
Exista asa ceva sau e vorba de inventia unor minti bolnave?

Kabbalistii vorbeau de cele zece dimensiuni ale Universului. Se leaga cele trei dimensiuni spatiale si unica dimensiune temporala de cele cinci simturi anatomice?
Daca ni s-ar da un simt in plus am putea activa trecerea spre o noua dimensiune?
Fiinta umana a fost dintotdeauna limitata la simturile cunoscute azi?
Daca nu, de ce le-a pierdut pe parcurs?

De unde venim?
Incotro mergem?
De ce ne indragostim?
De ce ne bucuram?
De ce suferim?
De ce suntem gata sa riscam totul pentru a descoperi ceva?
Visul inseamna cunoastere?
Ce se ascunde dincolo de moarte?

10 gânduri despre “explorando el universo

  1. >Cred ca Rudolf Steiner, alaturi de Blavatski ofera cateva raspunsuri la intrebarile pe care le naste pictura aceea, framantari care probabil au facut parte si din viata ei.Cat despre simtul acela care ne-ar lipsi, cred ca mai repede ne e exersat, zace ascuns in noi. Si cate si mai cate…

    Apreciază

  2. >Probabil ca ai vrut sa zici "ne-exersat" … De ce un asemenea simt ar exista in noi intr-o forma latenta? … e o intrebare la care ma voi mai gindi.

    Apreciază

  3. >omul este o fiinta curioasa prin definitie iar Remedios Varo cred ca vroia sa vada universul cu alti ochi, cei interiori. pictorita era o onirista, exterioriza perceptii si vise. asa ca, daca vrem sa-i interpretam picturile, trebuie sa facem apel la propriul nostru inconstient.

    Apreciază

  4. >@RaduAi perfecta dreptate. Traiesc cu impresia ca am mai vazut undeva un tablou cu un fir 'spiralat' in acest fel … poate la Victor Brauner.Nu reusesc sa-mi aduc aminte.@literelibereCeea ce a pictat Remedios Varo trece de granitele oniricului.Am identificat citeva tablouri 'stiintifice' :) in care, eu personal, vad transpunerea fenomenal de artistica a principiilor si legilor termodinamicii.Tablourile in cauza confirma faptul ca ea a citit in profunzime cursuri de fizica :)

    Apreciază

  5. >Personajul călător pe Drumul Stelei înaintează cu pas masonic… Stîngul înainte, dreptul vine după, aşezîndu-se în echer :)

    Apreciază

  6. >Acum ca tot m-ai facut atenta la felul in care paseste "calatorul stelar", realizez faptul ca multe din personajele pictate de Remedios Varo calca in acelasi fel …Multumesc mult pentru interpretare :)

    Apreciază

  7. >http://books.google.ro/books?id=CDFTY5ZmRB0C&pg=PA422&lpg=PA422&dq=remedios+varo+album&source=bl&ots=s2Fynv793-&sig=5Ii9WhNfHFknpNQ7IVNzBeIpSrg&hl=ro&ei=OMzyS-2LDI6QmwOupsScDQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=7&ved=0CD8Q6AEwBg#v=onepage&q&f=falseam găsit cartea asta cautând să văd dacă vreuna din editurile, librăriile din ţară a aduce albume cu picturile ei. poate o ştii deja, dar am zis că nu strică un link către..salutări! :)

    Apreciază

  8. >Bine te-am regasit :)In ultima vreme, cu ajutorul unui 'spargator de filtre', am reusit sa-ti vizitez din nou blogul.Am lasat un comentariu la un desen care mi-a placut dar cred ca a aterizat direct la spam sau nu a fost acceptat 'din motive de securitate' :)Multumesc pentru link.

    Apreciază

  9. >Ah, nu stiu cum de nu am primit nici un comentariu…(desenele sunt mai mult pe blogul de pe blogspot-poate nu am fost atenta si mi-a scapat vreun comentariu… am sa verific)si on topic:Imi place Remedios Varo si opera ei. De la tine am aflat de ea. Asa ca spun multumesc înca o data. :)

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.