un pictor, o familie, doua portrete

Ana Racoviţă Davila
Muzeul de Artă – Braşov

Pictorul e Theodor Aman, familia e cea a doctorului Carol Davila iar portretele pe care vreau sa vi le arat ii infatiseaza pe Carol Davila si sotia acestuia, Ana Racovita.

Inainte de a vorbi despre cele doua tablouri voi spune si citeva cuvinte despre Theodor Aman.
Aman e unul din primii pictori romani de valoare si cred ca, pe nedrept, a intrat intr-un con de umbra.

Theodor Aman (1931-1892) va ramine in istoria picturii romanesti nu doar ca pictor ci si ca grafician, profesor, intemeietorul scolilor de arte frumoase de la Iasi si Bucuresti si o personalitate  a timpului in care si-a dus veacul.
Stilul sau pictural oscileaza intre academism si romantism – sustin criticii de arta, cu toate ca influente realiste si impresioniste se pot identifica usor in unele tablouri.

Chiar cu riscul de a afirma o prostie, o voi face. Tablourile lui Aman emana un renascentism tirziu, delicat …

Pictorul a marturisit ca ii admira pe Velazquez, Rubens, Paul Delaroche si Watteau.
Aman a studiat pictura la Bucuresti si Paris si a avut contacte directe cu artistii parizieni ai vremii.
A pictat portrete, scene istorice, peisaje si naturi moarte, insa adevarata stralucire a penelului o vedem in portrete.
Prieten cu doctorul Carol Davila, dar si cu alte personalitati, Theodor Aman a primit diverse comenzi din partea acestora, fie sa le realizeze portretele, fie sa execute picturi murale pentru diverse institutii.

Pictura cu care mi-am deschis blogul are o forta de atractie ce izvoraste din ochii mari si umbrosi ai personajului feminin.
Ana Racovita a fost cea de a doua sotie a doctorului Davila.
Dupa treisprezece ani de casatorie, rastimp in care aduce pe lume patru copii (doua fete si doi baieti) ea moare din cauza ca unul din colegii sotului ei in loc sa-i administreza chinina i-a administrat stricnina.

Dramaturgul Alexandru Davila ( … va amintiti de piesa Vlaicu Voda?)  a fost fiul acestei familii.

Doctorul Carol Davila

Portretul doctorului Davila are deasemenea un fel de magnetism. Culorile sunt consistente si luminoase, trasaturile sunt puse cu finete in evidenta, dar mai important decit orice e faptul ca tabloul respira.
Mai e de remarcat si felul şiret in care personajul tabloului cauta privirea privitorului.
Theodor Aman a surprins cu multa maiestrie aceasta latura a caracterului doctorului Davila, care, rind pe rind, a cistigat increderea lui Napoleon al III-lea, a domnitorului Barbu Stirbey, pe cea a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pe cea a regelui Carol si nu in ultimul rind increderea ministrilor din diverse cabinete ce se aflau in plin razboi politic.

Mie personal ambele tablouri mi se par apropiate ca tehnica de executie de tablourile lui Paul Delaroche, in special portretul sopranei Henrietta Sontag de la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg.

 

Anunțuri

4 gânduri despre „un pictor, o familie, doua portrete

  1. >imi aduc aminte ca, in copilaria mea, tabloul care mi-a atras cel mai mult atentia a fost Tigancusa. l-am vazut prima oara reprodus pe o hartie ordinara, atarnata pe un perete varuit, intr-o casa de la periferia Bucurestilor, unde ma dusesem sa duc lectiile unei colege bolnave. cat despre familia din picturi, mie imi par extrem de tristi amandoi, chiar daca au un oarecare magnetism…si-apoi, ce soarta, sa mori pentru ca un doctor incurca chinina cu stricnina…

    Apreciază

  2. Buna! raspunsul l-am aflat in Encicopedia personalitatilor feminine din Romania de George Marcu si Rodica Ilinca. La pag. 243 unde este fisa Annei Racovita-Davilla (era dupa mama nepoata lui Dinicu Golescu) scrie asa: „Pe 13 ian 1874, in timp ce asista la o conferinta a sotului ei, a avut un acces de friguri, farmacistul Laboratorului de chimie al Spitalului Coltea i-a administrat, in loc de chinina, un gram de stricnina, fapt ce a dus la moartea ei fulgeratoare.” Am tot cautat imagini cu Ana Davila si nu am gasit decat la tine pe blog. Imi permiti sa te indic ca sursa ? Ai vazut lucrarea la Muzeul de arta din Brasov ? Multumesc anticipat pentru raspuns.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s