multiplied by space

Muzeul de Arta Contemporana din Teheran este amplasat in Parcul Laleh, un spatiu verde cu alei bine intretinute, multa verdeata, havuzuri si fintini arteziene.
In jurul cladirii muzeului s-a amenajat o gradina mai speciala denumita Gradina cu Statui.
In aceasta gradina a statuilor si-au gasit locul cinsprezece piese: treisprezece realizate de sculptori straini, doua de sculptori iranieni.
In interior, dar si in depozit, se afla alte citeva sculpturi de dimensiuni mai reduse.
Acum voi prezenta o lista partiala si o prima lucrare, urmind ca pe viitor sa vorbesc despre fiecare in parte.

 1. Max Bill – Multiplied by Space
 2. Rene Magritte – Terapeutul
 3. Parviz Tanavoli – Shirin si Farhad
 4. Henri Moore – Grup statuar de trei piese
 5. Henri Moore – Grup statuar de doua piese
 6. Henri Mooore – Oval with Points
 7. Alexander Calder – Prickly Pear
 8. Marino Marini – Cal si calaret
 9. Alberto Giacometti – Femeie in picioare
 10. Alberto Giacometti – Barbat mergind
 11. Max Ernst – Capricornul si sotia lui
 12. Arnaldo Pomodoro – Fara Titlu
 13. Eduardo Chillida – Omagiu lui Pablo Neruda
 14. Noriyuki Haraguchi – Matter and Mind
 15. Pablo Picasso – Babuin cu puiul sau

Azi m-am oprit la ceea ce-mi place mie cel mai mult si mai mult din spatiul exterior muzeului : Multiplied by Space de Max Bill.
Multiplicat de spatiu mi-a atras atentia chiar de la bun inceput si chiar din prima secunda am realizat cele trei benzi  Möbius ce alcatuiesc compozitia spatiala.

 

Privita din lateral sculptura arata mai mult ca un corp suplu de femeie :) … ca sa vezi ce mult conteaza unghiul din care privesti ( nu numai obiect(iv)ele reale ci si lucrurile legate de sentimente si stari) !
Spatiul – element redescoperit de sculptura moderna.
Nu cred ca multi din vizitatorii blogului stiu cine a fost Max Bill.
Nici eu nu stiam pina sa fac cunostinta cu lucrarea de fata :).
Deci cred ca e bine sa spun citeva cuvinte despre acest creator de frumos si util.
Max Bill (1908-1994) a fost un arhitect, designer, pictor si sculptor elvetian  ce si-a pus amprenta in designul ceasurilor mecanice elvetiene, dar nu numai …
El a proiectat deopotriva piese de mobilier, obiecte de uz casnic, decoruri de birouri si locuinte, a proiectat diverse cladiri, iar in paralel, insa nu ca un hobby, a pictat si a sculptat.
In perioada 1924-1927 Max Bill lucreaza ca ucenic intr-un atelier de argintarie. Acolo deprinde finetea si migala lucrurilor, ceea ce-i va fi de folos mai tirziu in designul ceasurilor unicat.
Imediat dupa aceea incepe sa urmeze cursurile scolii Bauhaus din Dessau unde ii are ca profesori pe Wassily Kandinsky si Paul Klee.
Fostul student devine la rindul lui profesor. Din 1944 el incepe sa predea la Scoala de Arta din Zurich iar mai tirziu la Hamburg, Bruxelles si Berlin.

Politica nu l-a lasat indiferent.
Inca inainte de accederea la putere a nazistilor Max Bill fusese un anti-nazist convins. In acea perioada deseneaza o serie de postere.

Mai tirziu, in perioada anilor ’60-’70 Max Bill a facut parte din parlamentul federal al Elvetiei.
Pe linga activitatile enumerate deja mai trebuie adaugata una : cea de scriitor.
A scris carti despre Kandinsky, Le Corbusier, Ludwig Mies van der Rohe cit si despre propriile conceptii artistice.

In ceea ce priveste sculptura si pictura Max Bill e tributar in mare masura conceptului benzii lui Möbius pe care afirma ca a creat-o inainte sa afle cui apartine :)
„The pure expression of harmonic dimensions and laws” reprezinta ceea ce cauta el pentru a impleti esteticul cu utilul si pentru a da o amprenta personala pieselor desenate.
In orice caz, motivele geometrice dar si culorile picturilor sale m-au dus cu gindul in trei directii : Victor Vasarely, Kazimir Malevich si Piet Mondrian.

Interesant mi s-a parut si faptul ca in tinerete Max Bill a scris un studiu analitic despre Coloana Infinitului a lui Constantin Brancusi, studiu in care isi exprima pura admiratie pentru ideile geometrice inovatoare aplicate de sculptorul roman.
La rindul sau artistul elvetian va dezvolta ideea in citeva lucrari din ciclul The Endless Ribbon si cel al Suprafetelor Minimale.
Tot el va scrie o serie de eseuri despre legatura dintre matematica si arta contemporana.
Puteti citi aici niste idei exprimate de Max Bill in 1949 :
The Mathematical Approach in Contemporary Art

Sculpturile lui nu par senzationale  la prima vedere insa au o curgere a spatiului ce le inconjoara. Sunt concepute sa fie privite rotindu-te in jurul lor. Fiecare unghi ofera altceva privirii si sufletului. Surpriza si senzationalul survin de abia dupa ce parcurgi traseul circular si te reintorci in punctul de start.
Dupa aceea simti nevoia sa orbitezi inca o data in jurul sculpturii.

Nu am putut parasi parcul si muzeul fara sa iau cu mine si crengile inflorite din fundal :)
Anunțuri

9 gânduri despre „multiplied by space

 1. >S-ar putea. Sunt sub linia de plutire in ceea ce priveste botanica :(.Nu-ti voi putea spune exact decit la vara, caci am de gind sa mai trec pe la muzeu intr-o problema personala … si poate ca atunci voi fotografia piersicile :)

  Apreciază

 2. >Ieri blogspotul a avut probleme. Dupa masa, vreo trei ore la rind nu m-am putut loga.Imaginea care iti place tie e tot pe tema benzii lui Mobius – obsesia si muza inspiratoare a artistului …Incerc sa-i gasesc cartile pe net (in format electronic). Am citit doua articole scrise de el si-mi dau seama ca Max Bill nu e rau nici ca scriitor si critic de arta :)

  Apreciază

 3. >nici nu auzisem de max bill pana acum.ceea ce ma incanta cel mai mult la el, e faptul ca l-a apreciat chiar si studiat pe brancusi! ale! foarte tare. si cred ca am sa ma documentez ceva mai mult despre el,pare interesant dupa cum l-ai redat.mersi.

  Apreciază

 4. >Merita sa-l studiezi pe Max Bill 'ceva mai mult' :)Pe Brancusi l-au studiat multi sculptori contemporani cu el, atrasi bineinteles de spiritul sau inovator.Nu stiu cum se face ca numai noua, la scoala, ni s-a spus prea putin despre Brancusi, despre cine a fost el in mediul artistic international.

  Apreciază

 5. Pingback: -X- » Blog Archive » Parviz Tanavoli … descifrări și descuieri

 6. Pingback: -X- » Blog Archive » din Persia ne salută Henry Moore

 7. Pingback: -X- » Blog Archive » persian fashion style

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s