fata din Montmartre a ajuns la Teheran :)

Henri de Toulouse-Lautrec, Fille de Montmartre, 1889
Gouache on Board, 68 cm x 55 cm
*
O surpriza placuta oferita de Muzeul de Arta Contemporana din Teheran o reprezinta intilnirea cu Henri de Toulouse Lautrec  (1864-1901).
Fata din Montmartre, cu ochii ei albastri si mari, cu paltonul inchis pina la ultimul nasture si cu parul strins in virful capului, imprastie in jur o tristete dezarmanta.
Poate ca iranianul de rind, cel ce nu are cunostinte despre universul picturilor lui Toulouse-Lautrec, nu-si va da seama de unde provine tristetea ei.
In pliantele muzeului, de cele mai multe ori, ‘detaliile neislamice’ sunt specificate doar in treacat sau pur si simplu sunt ignorate cu buna stiinta, pentru a nu-i ofensa pe vizitatorii religiosi ce au fost obisnuiti sa priveasca lumea altfel … adica printr-o fanta extrem de ingusta.
Informatiie aferente pot fi gasite in cartile si cataloagele de arta sau pe diferite site-uri in limba persana, insa toate aceste surse sunt accesate sau cautate doar de cei cu un nivel de  pregatire  superior sau de iubitorii de arta.
Publicul de rind nu va afla de la muzeu ca acest pictor post-impresionist francez a pictat cu predilectie prostituate, dansatoare de cabaret sau femei considerate la ‘marginea societatii’.

 

Pe acelasi perete unde e expusa fata din Montmartre se afla si o litografie de-a lui  Lautrec. E vorba de Jocheii.
Imaginea calaretilor e acoperita partial de capul vizitatoarei care, dupa cum se vede, o priveste foarte atent pe fata din Montmartre ratacita la Teheran …

Iata-i insa si pe jochei …

In Iran exista mai multe tablouri de Henri de Toulouse – Lautrec, nu la muzee de stat ci in colectii particulare, cum e si cea a sotilor Kazerouni, posesorii unei foarte apreciate galerii de arta din Teheran.
Reclame

2 gânduri despre „fata din Montmartre a ajuns la Teheran :)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.