armistiţiu

 

Un pictor fără nume
a desenat cîndva o casă,
apoi, cu vîrful cărbunelui,
a schiţat o privire întunecată
şi un zîmbet întrebător,
şi le-a aşezat cu tandreţe în spatele ferestrelor.
Dar într-o zi
într-un acces de gelozie,
de furie,
de nebunie,
şi-a pus viziera pe suflet
şi înarmat cu o radieră
a trecut nebuneşte în toate direcţiile pe coala de carton,
pînă cînd, istovit, s-a lovit de rama tabloului.
Iar atunci cînd bătălia a luat sfîrşit,
a văzut că îi e imposibil să se bucure
… sentimentele-i de o viaţă
au rămăs lipite pe bucata aceea moale de gumă înnegrită
pe care şi acum o frămîntă neputincios între degete.
– 8 aprilie 2007-
imagine blog – Mark Kostabi
(Abulia)

9 gânduri despre „armistiţiu

 1. >O alta trimitere de a lui Kostabi, de data asta la pictorul Piet Mondrian.Poezia e foarte reusita, banuiesc ca iti apartine?P.S. Oare tichiile tuguiate ce apar in picturile lui reprezinta intelepciunea?

  Apreciază

 2. >@SirgN-as crede ca reprezinta intelepciunea. Cred ca mai degraba reprezinta prototipul "omului masinizat", "omului rutinizat", al omului sufocat de propria-i existenta cotidiana.Kostabi are doua prototipuri pe care eu le-am gasit interesante : cel al tichiilor tuguiate ( despre care am vorbit deja) si cel al fetei cu coada de cal ( voi vorbi cit de curind despre ea).@CELLAE greu de spus. Ar trebui intrebat cineva ce a negat, a renegat, s-a autorenegat …Vindecarea nu poate fi definitiva decit dupa acceptarea evenimentelor, cred eu … iar acceptarea se bate cap in cap cu negarea.Pe plan psihologic lucrurile sunt mai complicate decit cele pe plan logic.

  Apreciază

 3. >inca o dovada ca 'paradoxul este o finete a gindireii pe cale e a deveni un viciu', cum spunea un criic-scriitor si tot de la el sfatul: ' nu trebuie intirziat sau ramas in paradox ' :)

  Apreciază

 4. >Cine e criticul-scriitor ce a facut afirmatia cu paradoxul?Nu-mi aduc aminte sa fi citit asa ceva … dar tinind cont ca citesc putin in raport cu altii, astept ca altii sa ma ajute sa-l descopar :)

  Apreciază

 5. >أفتقدك atit mai stiu … criticul este o pesonalitate care mi-a incintat si mi-aa coplesit anii mei tineri: Eugen Simion si iata ca in fata ta, nu am rezistat desi mi-a fost f greu sa screiu in araba…Ana…….. si TE ROG iarta-ma… incerc sa nu mai fac

  Apreciază

 6. >Palariile tuguiate au fost mereu asociate cu persoanele importante, nobilimea, preotimea, regii sau oamenii intelepti. Exemplele sunt multe, cum ar fi la daci, nobilimea sau tarabostes purtau caciuli numite pileati. La Persepolis exista basoreliefuri cu un trib de sciti numiti tigraxauda care platesc tribut.In Grecia si Roma antica se purta o palarie conica numita pileus, mai multi zei sunt reprezentati cu pileus pe cap :)In evul mediu, femeile din nobilime purtau o palarie cu un con numita henin de care atarna o esarfa.In filmul animat The Point (Oblio la noi) toata lumea are tugui, numai Oblio nu, si isi ascunde tuguiul sub o palarie conica. Ideea e ca in viata toti aveau cate un rost (a point) doar el nu, el nefiind initiat, asa ca pleaca sa-si gaseasca rostul (the point).Nu vad de ce Kostabi ar asocia tichia cu omul masina, data fiind afinitatea sa pentru simboluri si mesaje "criptate" in lucrarile sale, dar eu te cred pe cuvant de vreme ce esti mai familiarizata cu lucrarile lui.

  Apreciază

 7. >@ana…ceea ce ai scris tu cu litere arabe nu e in persana ci in araba, si din pacate nu cunosc araba.@SirgNu as vrea sa te contrazic doar de dragul contrazicerii :)Analizind lucrarile lui Kostabi am observat ca el ii acorda omului cu tichie tuguiata un rol secund, de executant.El e functionarul cu cheita si servieta, el e cel ce lucreaza la banda, el e cel ce alearga zilnic sa semneze condica, el e barmanul din parodia dupa tabloul lui Hopper ..Am vorbit despre el aici.Pentru a-l desemna pe cel ce ia deciziile, conduce, semneaza contracte, adica seful, bossul, Kostabi il introduce pe barbatul cu palarie de gangster.De acord cu ce-ai spus depre palarii dar Kostabi se pare ca nu tine cont de aceste interpretari.In ceea ce priveste basoreliefurile de la Persepolis pot spune ca doar un grup de sciti sunt reprezentati cu glugi/coifuri/caciuli ascutite sau tuguiate.Scitii, saka in limba persana, se imparteau in mai multe familii.

  Apreciază

 8. >Da, legat de Persepolis, asa e. Chiar ieri am citit ceva despre un mormant vechi descoperit in care s-a gasit un fel de uniforma cu un coif ascutit si lung, ca cel din basoreliefuri.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.