
Continui ciclul Maestrilor Anonimi cu o femeie in virsta, insa nu una oarecare :)
Urmeaza sa-i spun povestea.
Respectivul portret e intradevar o piesa impecabil realizata. Dati click pe imagine pentru a vedea detaliile.
Fac o calatorie in sens invers pe axa timpului pentru a ajunge in Parisul anului 1837.
Directorii Muzeului Luvru umblau innebuniti sa achizitioneze lucrari semnate de Balthasar Denner (1685-1749), un pictor german ce se vindea extraordinar de bine la acea data.
Spre bucuria lor, Johann Achermann, obscur pictor elvetian stabilit la Paris, le ofera portretul unei batrine doamne pictate de Denner contra sumei de 2000 de franci.
Charles George, unul din expertii principali ai muzeului, nu se indoieste de autenticitatea picturii si intocmeste un certificat pe baza caruia in iulie 1837 muzeul achizitioneaza tabloul si il plaseaza in Salonul Capodoperelor.
El analizase lucrarea prin prisma esteticii, si nu-i de mirare ca nu s-a indoit de valoarea ei, caci, indiferent de tot tam-tamul ce a urmat, pictura aceasta e intradevar una de prima clasa.
In 1842 apar alti experti ce neaga veridicitatea picturii. Analize atente demonstreaza faptul ca nu e vorba de un Denner. Se zvoneste chiar ca ar fi fost pictata de Johann Achermann :) …
Scandalul capata proportii.
In final Charles George va demisiona din post iar pictura va fi scoasa din Salonul Capodoperelor si va fi plasata intr-o camera periferica, alaturi de alte picturi considerate de mica importanta.
Iata ce poate face o semnatura, sau lipsa ei, dintr-o pictura foarte expresiva, si, sincer vorbind, e clar ca muzeele isi doresc in primul rind nume celebre cu puterea de a atrage publicul, chiar si cu riscul de a fi slab realizate artistic, nu lucrari incintatoare ale unor anonimi.
Una din cele mai reusite lucrari executata de Balthasar Denner o constituie portretul unei alte batrine doamne ce se afla expus la Ermitaj. Comparati-le si cred ca veti cadea de acord ca portretul femeii cu boneta si guler de blana (mincat de molii) de la Luvru nu e cu nimic mai slab realizat.
Nu cred ca Achermann a pictat falsul, deoarece, din ceea ce cunosc in legatura cu psihologia falsificatorilor, stiu ca ei nu se opresc la falsificarea unui singur tablou, ori Achermann nu a mai vindut nicaieri alte tablouri – decit pe cele personale.
E foarte posibil ca maestrul anonim sa fi fost contemporan cu Balthasar Denner sau sa fi trait in perioada imediat urmatoare, si, sub influenta acestui pictor la moda, intr-un moment de inspiratie, sa o fi redat pe expresiva batrina.
Povestea acestui tablou poate da nastere la citeva intrebari necesare, in sensul ca e necesar sa ni le punem macar o data in viata, daca nu zilnic …
Care e drumul de la celebritate la uitare ?
Oare cei ce iti cauta prietenia o fac pentru ca au cu tine niste puncte in comun, pentru rezonanta ideilor, pentru ca te apreciaza ca om si se simt bine atunci cind iti sunt in preajma si iti pot vorbi liber, sau o fac pentru ca esti fiica sau fiul cuiva, pentru ca parintii tai au functii, posibilitati materiale si sunt bine vazuti in mediul in care ar vrea si ei sa patrunda?
O fac pentru calitatile tale umane sau pentru ca sotul sau sotia ta are o pozitie sociala si relatii ce ii pot ajuta in scopul lor?
O fac pentru ceea ce esti tu si felul in care esti, sau pentru pozitia ta sociala de moment … pentru bani, pentru orice ar avea de cistigat din ‘prietenia’ ta?
Te-ai intrebat vreodata in ce masura notele primite la scoala reflectau intradevar valoarea ta? Daca ai fost neindreptatit frecvent, te-a afectat cumva?
Erau notele influentate de faptul ca, poate, unii invatatori sau profesori se numarau printre prietenii sau cunostintele familiei tale? Ai primit note mari fara sa le meriti?
Iar daca lucrezi in invatamint, te intreb : ai putea lasa corigent copilul unor buni prieteni pentru faptul ca el nu invata nimic? … sau i-ai da note aiurea doar ca sa nu-i superi pe parinti?
Te-ai intrebat ce anume stabileste valoarea ta in ochii celor din jur?
E bine sa afli raspunsul la aceste intrebari, si chiar daca raspunsul poate durea enorm, e bine sa suporti durerea fara ‘calmantele unor minciuni de complezenta’ … sunt convinsa ca dupa aceea nu te va mai durea nimic.
Nu uita ca aceasta femeie cu fata zbircita si privire ciudata a stat in acelasi salon in care, peste citiva ani, va sta Mona Lisa :)
Inseamna asta ca in acei ani a avut valoare iar acum nu?
Sau inseamna ca niciodata nu a avut valoare si ca a ajuns in Salonul Capodoperelor datorita unei erori de expertizare?
Sau si mai grav, pictura e o capodopera dar neavind un autor celebru a fost trimisa intr-o sala neimportanta?
>Frumoase, intrebarile tale… Azi, in parlament dl prim ministru a rostit nus ce cuvantare, ca nu mai pot sa urmaresc… Nu am de ce, orice am face, tot prost iesim. Asa, si (vorbind de valoare)omuletul s-a asezat, la o bucata, pe scaun. Atunci, cu spinarea incovoiata, cu expresia aceea tampa a lingailor de serviciu, au inceput sa se perinde politrucii, sa-si salute seful… Daca maine nu ar mai fi sef, ar mai veni sa i se inchine ca la sfintele moaste? Evident, NU! Atunci care e valoarea unui om? E data de context , de cele mai dese ori. Cel putin LA NOI e asa. Si contextul te inaltza, tot el te coboara. Daca in tine insuti nu ai valoare CA OM, e totul inutil. Eu asa cred. Cat despre batrana ta… E superba! Cred ca a fost o femeie frumoasa, cred ca si pictorul a fost impresionat de ochii ei tineri, ochii imbatranesc ultimii sau…primii, daca au de imbatranit. Femeia aceasta e demna, e frumoasa si ridurile ei sunt o harta a neajunsului de a se fi nascut, cum ar spune Cioran. Eu o gasesc mult mai interesanta decat pe Mona Lisa – pe care nu o inteleg, pentru care nu am organ, sa ma ierti, X!
ApreciazăApreciază
>Pe mine tot ochii m-au frapat …Despre "valoarea" pe scena politica cred ca s-ar putea scrie romane-fluvii.
ApreciazăApreciază
>Salut http://www.SpuneNuDrogurilor.com este o echipa recent formata, nonprofit, care si-a propus sa lupte pentru constientizarea opiniei publice, a tinerilor debusolati de societatea în care traim despre tot ceea ce înseamna consum de droguri într-un fel sau altul.Daca prin actiunea ta, salvezi o singura viata de la decadere, considera ca ti-ai atins scopul, alaturi de noi toti ceilalti.Daca doresti sa sustii aceasta campanie, afisaza pe blogul tau un banner, codul se preia de la: http://www.spunenudrogurilor.com vei fi sustinut si tu de aceasta campanie lasa un comentariu daca ne sustii sa te sustinem si noi Scuze de deranj
ApreciazăApreciază