negustor de dor

Incerc sa-mi fac timp pentru a urmari in mod regulat obiectele de arta ce se tranzactioneaza  la casele de licitatii. Nu o fac din snobism, cum usor s-ar putea crede, nici cu scopul de a achizitiona vreo piesa … se subintelege, cred, ca nu dispun de milioanele de $$$  la care se liciteaza tablourile sau antichitatile ce-mi plac :)

Rasfoiesc insa cu interes cataloagele deoarece ele imi ofera ocazia de a descoperi picturi deosebite, ne-demitizate de mass-media ahtiata de senzational, netransformate in obiecte de talcioc cultural … descopar picturi ce ani de zile, uneori secole,  au fost ferite de ochii lumii.

Secole de asteptare pentru a incinta privirea, sufletul si mintea unui posibil admirator …

In octombrie 2007, Stockholms Auktionverk (cea mai veche  casa de licitatii suedeza), a vindut contra sumei de 4 700 000 SEK (coroane suedeze) un portret ce-l infatiseaza pe Isaac Levitan, fin peisagist rus, pictor redescoperit de vestici odata cu prabusirea fostei Uniuni Sovietice.

Autorul portretului e Vasily Polenov, profesorul si prietenul lui Levitan.
Lucrarea a fost pictata in 1891, pe vremea cind Levitan avea treizeci si unu de ani si se afla in perioada sa de aur.

Cei ce au ajuns relativ recent pe acest blog pot recupera lipsa de informatii citind posturile  special dedicate  celui ce a stiut sa picteze ceata, inserarile si toamnele cu ritm de romanta ruseasca.

Portretul e foarte reusit, astfel se explica de ce, initial  evaluat la 320 000 – 375 000 euro,  s-a vindut ulterior pe o suma mult mai mare (in jur de jumatate milion de euro), desi Polenov nu e un pictor foarte cunoscut printre obisnuitii caselor de licitatii.
Respectivul tablou a fost vazut ultima oara intr-o expozitie publica in anul 1912, iar de atunci si pina in 2007 a incintat doar familia si pe apropiatii unui colectionar britanic ce a cerut sa nu-i fie divulgat numele.

Dar acest tablou nu reprezinta doar o opera de arta, doar un motiv de a admira felul in care a fost ‘inghetata’ pe pinza personalitatea si suflul personajului pictat. El reprezinta totodata un document istoric.

Exista  lucruri pe care fotografia nu le poate surprinde, oricit de bine sunt facute setarile, oricit de performant e aparatul folosit, oricit de profesionist e cel din spatele obiectivului …
Exista lucruri pe care pixelii nu le pot supune :), dar care, de buna voie, se lasa supuse de penelul unui pictor.

Pictorul  se transforma intr-un chirurg specializat in ‘disectia  de suflete’, sevaletul devine o masa de operatie iar tu, privitorul, un spectator incognito ce a ajuns acolo venind in sens invers pe axa timpului.

Trebuie sa recunosti ca portretistul e el insusi un puzzle alcatuit din foarte multe lucruri : filozof (nu de duzina), ‘disecator’ de suflete,  poet al culorilor, zugrav de stari sufletesti, duhovnic, cititor in stele, ghicitor de vise, avocat al nervozitatilor de tot felul, magician,  negustor de dor  … mai ales negustor de dor.

4 gânduri despre „negustor de dor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.