prima pictoriţă

Cine a fost prima pictorita romanca?  V-ati intrebat vreodata?

Intrebarea mi-a incoltit in minte in momentul in care am inceput sa citesc articolul dedicat unui eveniment artistic ce a avut loc la Bucuresti : Un secol de pictură sârbă.
Expozitia, organizata de  catre Muzeul National de Arta din Bucuresti in colaborare si cu sprijinul Muzeului National din Belgrad,  a fost dechisa pe perioada 28 martie – 14 iunie a anului curent.

Printre lucrarile expozitiei am remarcat un autoportret si un nume : Katarina Ivanović.

Katarina Ivanović (1811-1882)  e considerata ca fiind prima pictorita din Serbia.
A activat la Budapesta, in acea perioada istorica Serbia facind parte din Imperiul Austro-Ungar.
De pe urma ei au supravietuit treizeci si opt de tablouri ce pot fi admirate in Serbia si in Ungaria.
Desi a pictat mai mult in stil Bidermeier, unele portrete au un aer profund modern, cum este si acest autoportret pe care criticii de arta il considera ca fiind cea mai buna lucrare a ei.
Katarina Ivanović e totodata si prima femeie admisa ca membra de onoare in Academia Serbiei.
Am fost foarte placut surprinsa sa descopar ca in 1971 Posta Romana a emis o serie de timbre dedicate femeilor din Balcani. Printre timbrele emise se gaseste si un  portret de femeie executat de Katarina Ivanovic :)

Scriind acest post imi revine din nou in minte intrebarea legata de prima pictoriţă românca.

Desi am cautat destul de atent pe net si prin diverse lucrari dedicate artei romanesti, nu am reusit sa o descopar  …

Anunțuri

6 gânduri despre „prima pictoriţă

  1. >Sincear, am căutat și eu. Știam de transilvănencele Anna Dörschlag și Hermine Hufnagel (1864-1897), menționate și în articolul de aici:http://tara-barsei.ro/wp-content/uploads/2009/02/popica2008.pdfDar de ELENA MUREȘIANU nu știam.Ea se pare că a fost prima pictoriță româncă.Citez: ”Privitã în acest context, hotãrârea Elenei Mureșianu (1864-1924) de a dobândi o formaþie artisticã autenticã, de a deveni un artist profesionist, ne apare cao opțiune curajoasã și nonconformistã.”http://tara-barsei.ro/wp-content/uploads/2009/02/popica2008.pdfElena Mureşianu a fost prima femeie din spaţiul românesc care a făcut studii artistice la Viena, fiind astfel o adevărată deschizătoare de drumuri. „Elena Mureşianu este o reprezentană a academismului în artă. De altfel, efectuînd studiile la Viena, unde acest curent era cel mai răspîndit la sfîrşitul secolului al XIX-lea, nici nu putea aborda un alt stil. A fost un talent promiţător, care, din păcate, nu s-a putut manifesta, poate şi datorită obligaţiilor familiale şi sociale pe care a trebuit să le îndeplinească“, a declarat la vernisajul expoziţiei Radu Popica, muzeograf la Muzeul de Artă. Expoziţia de la „Casa Mureşenilor“ reuneşte 12 tablouri semnate Elena Mureşianu.http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&a=citeste&p=actualitate&s_id=58483

    Apreciază

  2. >@literelibereLa mine ultimul link nu merge (folosesc Mozilla Firefox). Voi incerca si de la alt computer cu IE.As dori sa vad niste lucrari pictate de Elena Muresianu. De cautat, am cautat.De gasit … ioc :).

    Apreciază

  3. >Un alt nume interesant in contextul picturii feminine romanesti este Nutzi (Ana) Acontz (1894-1957) de origine armeana.Prima expozitie personala de acuarela are loc in 1931, la Bucuresti. In urmatorii ani calatoreste in insulele grecesti: Creta, Syra, Mykonos. O calatorie mai lunga o efectueaza in 1935 in arhipelagul grecesc, lucrand mai ales in insulele Mykonos si Syra unde admira reliefurile cu etajari spectaculoase, asezarile de tip oriental, animatia din porturi. O serie intreaga de schite si acuarele – adevarate exercitii de fuga – vor recompune itinerarul parcurs, intocmai ca un jurnal de bord, redand cu acuitate configuratia, lumina, atmosfera si culoarea locala ("Vederea din Syra", "Port pe Mediterana", "Peisaj de coasta").La Balcic, unde i-a cunoscut pe Nicolae Tonitza, Francisc Şirato, ea a lucrat multe peisaje dobrogene de un rafinament cromatic acoperind un registru larg, care o distinge şi o individualizează. Lucrările sale se află în colecţii de artă din ţară şi din străinătate.In rest, m-am delectat cu toate detaliile scrise de voi aici.Multe culori calde in cenusiul acestei zile cu miros de iarna!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s