paradox(al)ul Brauner

Victor Brauner reprezinta cu adevarat un paradox. Strainii il considera drept un pictor roman, in timp ce, la auzul acestui nume, marea majoritate a romanilor ridica intrebatori din sprincene.

Unii critici afirma chiar ca Brauner nu are radacini in cultura romana ci doar vagi linii tangente ce se datoreaza faptului ca s-a nascut la Piatra Neamt si ca o perioada de timp a trait in Romania: la Bucuresti, Braila, Falticeni sau Balcic (pe atunci teritoriu romanesc).

Nu cred sa fie asa.
Dar cine e de fapt acest Brauner ale carui lucrari sunt expuse in cele mai prestigioase muzee si galerii americane, ceea ce face ca sa fie cunoscut  mai bine de catre publicul american decit de cel din tara in care, totusi, a venit pe lume?


Victor Brauner (1903-1966), pictor roman de origine evreiasca, e unul din cei ce au format  prima linie a suprarealismului. Numele lui sta alaturi de alte nume celebre : Dali, Magritte, Tanguy, de Chirico …

L-as numi pe Brauner un ratacitor … caci ani de zile a ratacit prin Europa.
Pe parcursul unui deceniu familia lui a locuit in patru orase aflate la mare distanta geografica si culturala : Piatra-Neamt, Hamburg, Viena, Bucuresti; un cvartet citadin ce nu avea cum sa nu-i influenteze psihicul.

In 1914 familia Brauner se reintoarce in Romania. Victor va deveni elev la Scoala Evanghelica din Braila iar apoi va face studii de arta la Bucuresti. In anul 1924 Galeriile Mozart din capitala ii vor gazdui prima expozitie personala.

in 1925 viziteaza pentru prima oara Franta. In 1927 se reintoarce la Bucuresti ca mai apoi, in 1930, sa plece la Paris pentru o lunga perioada.
Acolo se imprieteneste cu Constantin Brancusi de la care invata arta fotografiei. Dar nu numai cu Brancusi. El tine legatura cu intreaga diaspora romaneasca.

Victor Brauner e un avangardist ce se cere analizat in raport cu ceilalti avangardisti ai culturii romane :  poetii Tristan Tzara,  Ilarie Voronca, Urmuz, Gellu Naum, Ion Vinea sau Benjamin Fundoianu,  dar si pictorii Marcel Iancu, Hans Mattis-Teutsch, M.H. Maxy …
 
Tot la Paris leaga prietenii cu oameni din cele mai diverse sfere.

Locuieste pe strada  Moulin Vert in acelasi imobil in care au locuit Giacometti si Yves Tangui.
In acea perioada picteaza primul autoportret cu ochiul scos din orbita.

Acest tablou a reprezentat o premonitie.
Poate ar trebui sa spun ca tatal pictorului era interesat de ocultism si spiritism si ca in casa lor au avut loc multe sedinte de acest gen la care copilul Brauner a fost martor.
Cred ca latura suprarealista a mintii sale a capatat contur in acei ani.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial el va introduce in tablouri elemente din cartile de Tarot, hieroglife egiptene, simboluri din anticele codexuri mexicane, semne din cartile alchimistilor si forme geometrice primitive ce amintesc de arta neolitica.

Motivul ochiului va apare frecvent in picturile ulterioare, acest element anatomic – ochiul, exercitind o fascinatie ce in cele din urma se va dovedi fatala.
Premonitia ochiului ranit devine realitate in 1938 cind, intervenind in cearta dintre Oscar Dominguez si Esteban Frances, isi pierde ochiul.
Dominguez arunca cu un pahar in timp ce Brauner ii lua apararea lui Frances.
Un accident stupid ce il va transforma iremediabil pe Victor Brauner.

Brauner a fost totodata ilustrator si sculptor. Printre altele, va ilustra citeva din volumele lui Gellu Naum : Drumeţul incendiar, Culoarul Somnului şi Libertatea de a dormi pe frunte.

Lucrarea atasata acestui blog , expusa la Muzeul National de Arta din Bucuresti, intitulata Portret de grup, e datata 1918-1919, ceea ce inseamna ca a fost pictata pe vremea cind Victor Brauner avea in jur de saisprezece ani.
Privind-o imi reamintesc de faptul ca pentru o perioada de timp pictorul a facut parte din organizatia Partidului  Comunist din Romania.
In acest tablou eu vad trei evrei, din care, cel din mijloc, cu palarie pe cap, pare sa aiba un statut social mai inalt. Felul in care le-a pictat ochii, nasul si restul trasaturilor, imi induce ideea apartenentei lor la un acelasi grup etnic.
Cine stie? Poate ca nu sunt evrei si doar eu ii vad asa.
Aceasta pictura mi s-a intiparit bine de tot in memorie chiar din prima secunda in care am privit-o. Are totusi ceva straniu …

Sincera sa fiu, nu-mi pac imaginile de cosmar create de Victor Brauner :)  si nici daca as primi pe gratis un tablou de acest gen nu l-as pune la mine in camera. Asta nu inseamna ca nu ma pasioneaza sa-i decriptez mesajele tablourilor si prin aceasta sa inteleg cite ceva din felul in care imi functioneaza psihicul.

In galeria virtuala de fata am inclus citeva lucrari ce mi-au atras atentia, desi nu aceste picturi sunt reprezentative pentru opera artistului.
Deci nu mizati pe subiectivismul ce ma caracterizeaza :). Cautati singuri pe net in cazul in care doriti sa vedeti mai mult …
Autoportret cu ochiul scos (1931)
Portretul lui Ilarie Voronca- Muzeul de Arta din Galati (dati click pe numele lui Victor Brauner)
Animal (1950) – Institutul de Arta din Chicago
Fara Titlu – Centrul Cultural Pompidou, Paris
Preludiul Civilizatiei – Muzeul Metropolitan, New York
Passivité courtoise (1929 – 1935) – Muzeul National de Arta Bucuresti
Legea Reflexiei (1958) – Israel Museum, Jerusalem 
Portretul doamnei Voronca

lucrarea mea preferata :)

 

Anunțuri

8 gânduri despre „paradox(al)ul Brauner

  1. >a fost o revelatie cand l-am descoperit, mai de mult, pe Fundoianu. la fel si cand am descoperit tablourile lui Brauner. ma bucur ca l-ai amintit aici. suprarealismul romanesc are multe nume de origine evreiasca. stiu ca multe nume sunt controversate in punctul de vedere a unor oameni de litere de pe la noi, inclusiv Brauner (Eugen Simion, in Avangarda romaneasca, citeaza afirmatiile lui Stelian Tanase, care sustine ca artisti suprarealisti romani ca Victor Brauner, Jules Perahim sau Geo Bogza erau agenti ai N.K.V.D) dar eu vreau sa raman la nivelul artistic, excluzand politica, si sa admir, la fel ca si tine, "Adam si Eva" sau "Viata interioara."PS. vezi ca la Autoportret cu ochiul scos ai pus tot Adam si Eva.

    Apreciază

  2. >Tot ce e posibil sa fi fost agenti rusi. La acea data grosul membrilor de partid din Romania il constituiau evreii iar organizatiile comuniste, de la noi sau din oricare alta parte, erau total afiliate Moscovei.Multumesc ca m-ai atentionat. Am corectat linkul si alte greseli descoperite la a doua lectura. Cred ca am fost pe jumatate adormita atunci cind am scris textul :)

    Apreciază

  3. >"Sînt un scafandru care mă scufund în propriul inconştient" – asta era vorba preferată a lui Brauner, care a experimentat, printre altele, comunicarea cu morţii şi pictura în stare de transă…În "Abaddon, exterminatorul", Ernesto Sabato povesteşte cîte ceva despre Brauner şi premoniţia schilodirii sale… Într-o variantă a "Autoportretului", în ochi îi intra o săgeată purtînd iniţiala D… Dominguez. Uite un link către prima arcană a Tarotului, Magicianul, în viziunea lui Brauner… http://www.alchemywebsite.com/tarot/samples/Brauner_Le_Surrealiste_1947.jpg

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s