studii veneţiene

 

*
Desi pe parcursul catorva posturi am vorbit despre picturile lui John Singer Sargent, in mod intentionat am lasat mai spre sfirsit „studiile veneţiene”, tocmai din cauza ca aceste studii inspirate de calatoriile facute in Italia in perioada 1898-1913 imi plac cel mai mult :)
Stiu ca, multa vreme, criticii de arta l-au considerat pe Sargent drept doar cel mai talentat portretist american, omitind sa ia in calcul peisajele si scenele citadine.  Aceasta e o mare nedreptate deoarece  compozitii  originale  au fost  trecute pe nedrept in plan secund.
Tot americanii sunt cei care si-au dat seama de greseala facuta, asa incit volumul publicat de Richard Ormond si Elaine Murray reprezinta o binevenita si binemeritata reparatie.
Imaginea cu care se deschide blogul ne teleporteaza la Scuoala di San Rocco. Aceasta acuarela pictata in 1903 se afla intr-o colectie particulara.
Luciul de oglinda al canalului, tacerea, roşul caramiziu al cladirilor in contrast cu verdele apei, acel aer trist si apasator al Veneţiei autumnale, si alte citeva amanunte, m-au facut sa-mi opresc atentia asupra ei.
Peretii şubrezi si scorojiţi, lespezile din piatra, treptele crapate, fintinile simple sau cele strajuite de statui, femeile cu saluri negre, barbatii imbracati si ei in negru – cu palariii de tip fedora, canalele pictate cind in culori vii, cind in culori triste, atelierul de sticlarie,  lumina ametitoare a soarelui rasfrinta pe cladirile vechi, vegetaţia luxuriantă din gradini, tinerele fete intilnite pe aleile inguste, in gangurile intunecate sau pe treptele caselor, toate acestea reprezinta elemente pe care Sargent le-a topit intr-un creuzet dupa o reţeta numai de el stiuta.
*
*
Unghiul din care le surprinde pe cele doua femei ce au venit sa ia apa de la fintina imi reaminteste de faptul ca prima dragoste a lui John Singer Sargent a constituit-o peisajul, nu portretul.
Ca elev la prestigioasa École des Beaux-Arts din Paris, viitorul pictor va lua lectii de desen ce includeau anatomia, perspectiva, geometria …
La inceputul carierei, artistul a executat sute de desene si schite cu peisaje montane, marine, instantanee citadine si diverse studii axate pe detaliile arhitectonice.
Profesorul sau, Carolus-Duran, l-a facut sa aleaga portretistica in defavoarea peisagisticii.
… faptul ca portretistii cistigau mai bine decit peisagistiiar putea fi un alt element hotaritor in alegerea facuta in tinerete.Dar cum prima dragoste nu se uita niciodata, ea infiltrindu-se prin toate firidele  memoriei, revenind cu obstinatie in cele mai neasteptate momente, tot asa, in ultima perioada a vietii, pictorul va reveni asupra acelor lucruri care l-au atras pe cind era tinar si necunoscut …
Pavajul, acest element omniprezent in viata locuitorilor  oraselor din ultimele doua-trei secole, poate constitui sursă de inspiratie pentru poeti si pictori.
Piatra rece, aranjata simetric sau asimetric, roasă de apă si de roţile trasurilor, mai apoi de roţile  automobillelor de epoca, are o istorie, poezie si muzicalitate pe care, unii, reusesc sa o descifeze.

*

Gama de culori folosita de pictorul american pentru a reda din Piata San Marco aduce cu fotografiile sepia.

Iarasi liniste … acea liniste in care Tăcerea isi poarta aristocratic trena-i dantelata croita din neauzite raspunsuri.

Pentru cei doritori de a vizita un colt din galeria mea virtuala :

Marele Canal (Fogg Art Museum – Cambridge)

Side Canal in Venice
Canal venetian (Muzeul Metropolitan)
Palatul Dogilor (interior) 
Grand Canal (Galeria Nationala de Arta -Washington)
Leaving Church, Campo San Canciano – Venice (colectie particulara)

Boats (Venice)
Venetian Interior (Carnegie Museum of Art, Pittsburgh)
Rialto (Muzeul de Arta din Philadelphia)

Venetian Canal (Palazzo Corner) 
Venetian Wineshop (colectie particulara)

 


10 gânduri despre „studii veneţiene

 1. >faptul ca revii la acelasi artist, dar din alta perspectiva,e foarte bine pentru mine. imi dai totul mura in gura fara ca eu sa caut prea mult artistul. imi place Venetian Canal.

  Apreciază

 2. >@Sirg… coincidenta fericita :)@literelibereCind gasesc un pictor interesant imi place sa-l intorc pe toate fetele … dar asta nu inseamna ca lucrarile postate de mine pe blog sunt si cele mai reprezentative.Totusi un capat de ata care sa te duca mai departe poti gasi printre rinduri si imagini…. sejur placut la Sao Paolo :)

  Apreciază

 3. >-X-, ma bazez pe ceea ce-mi dai tu. stiu ca e documentat temeinic chiar daca asta nu-i decat un simplu blog. cei care se respecta isi documenteaza postarile. multumesc de urari :)

  Apreciază

 4. >Multumesc pentru incredere :) … dar sa stii ca sunt subiectiva in alegerea picturilor.De cele mai multe ori renunt la tablouri arhicunoscute ale pictorului in favoarea unui tablou ce-mi place, si care, s-ar putea sa nu fie chiar o capodopera ..

  Apreciază

 5. >-X-, Foarte frumos articol!”Peretii şubrezi si scorojiţi, lespezile din piatra, treptele crapate”………… Romantismul venețian al gondolelor care duc aiurea îndrăgostiți, se duce pe …apa canalettelor, odată cu această tristețe a toamnei venețiene. Dacă în prima imagine apa încă mai are puterea de a reflecta lumina și culoarea, pe parcurs se relevă doar fragmente de cetate scorojită, învechită,"trecută", sepia….Știi, îmi amintește de exceptionalul film Moartea la Veneția, de Luchino Visconti, în care personajul principal (muzician celebru) NU are cum să mai vadă în Veneția, pe lângă o mare dragoste imposibilă față de Tadzio, frumosul puber polonez androgin (frumos e prea puțin spus) decât simbolul tinereţii pierdute şi, mai ales, al perfecţiunii estetice şi morale, spre care artistul a aspirat dintotdeauna. Și o mare putreziciune cu miros de moarte iminentă. Totuși, John Singer Sargent are multe studii venețiene pline de conținut senin și culoare, pe lângă imaginile care mă lasă mută de o emoție căreia îi pot spune "tristețea unui oraș care se stinge în propriile-i canale, ca tinerețea…poate." Felicitări!

  Apreciază

 6. >Secole de-a rindul Venetia a constituit un reper in istorie, in comert, in arta … acum insa nu e decit umbra palida a sutelor de povesti.In Iran, Venetia e cel mai cunoscut oras italian … mai cunoscut decit Roma :)

  Apreciază

 7. >Dacă n-ai primit-o încă:Leapșă ”gastromomică” (primită de la Belle de Jour):“1. care e madlena domniei voastre?2. dar baubaul din farfurie?”http://mirelapete.dexign.ro/2009/10/madlena-%C8%99i-bau-bau-ul-din-farfurie/

  Apreciază

 8. Pingback: -X- » Blog Archive » Jane Peterson … un tablou, o invitație

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.