obsesia Edward Hopper

 

Pentru cei ce au  ajuns in mod  intimplator la aceasta postare, in cazul in care doresc sa inteleaga legatura dintre diversele picturi despre care urmeaza sa vorbesc, le sugerez sa citeasca ceea ce am scris despre Edward Hopper.
Dupa cum spuneam cu mai mult timp in urma, citeva din compozitiile lui Mark Kostabi au fost inspirate de tablourile lui Hopper.
Lucrurile sunt atit de evidente incit nu e nevoie sa ma folosesc de prea multe cuvinte sau sa dau explicatii obositoare ( cum dealtfel am obiceiul sa o fac).
Voi incepe cu prima imagine a blogului, o redare fidela a uneia din cele mai cunoscute picturi realizate de Edward Hopper : The Nighthawks, denumita si Greenwich Avenue.
Aceasta ultima denumire o utilizeaza si Kostabi.
Il regasim pe omul cu tichie tuguiata in postura de barman.
Elementul nou din acest tablou il reprezinta cartea deschisa, lasata la voia intimplarii pe jos.
In cea de a doua imagine, intitulata  Perception and Reality, pictorul introduce un al cincilea personaj.
E vorba de un om in virsta, imbracat in costum, ce tine in mina o palarie si o umbrela demodata.
Batrinul cu chelie, imbracat in haine obisnuite, e un adevarat „extraterestru” venit dintr-o lume reala.
In acest punct ma opresc sa fac o precizare si sa-i multumesc lui Sirg pentru completari si pentru ca mi-a atras atentia asupra unui lucru important : identitatea batrinului :)
Batrinul reprezinta de fapt o trimitere la o lucrare a ilustratorului american  Norman Rockwell.  E vorba de Cunoscatorul, lucrare ce se vrea un omagiu adus lui Jackson Pollock.
Luind toate datele in calcul, ajung la concluzia ca cel de-al doilea tablou al blogului nu e doar un simplu moft grafic conceput de Mark Kostabi, cum ar fi tentati sa creada necunoscatorii … e ceva mult mai complex si care chiar merita un plus de atentie.
In acest tablou observam doua carti aruncate pe jos.
 A vrut oare Mark Kostabi sa sugereze ideea devalorizarii „scriiturii”  si cititului, sau a vrut sa spuna altceva ?
Nu ma pot pronunta. Cartea ma duce cu gindul la o pictura de-a lui Hopper despre care am de gind sa vorbesc in viitor.
Urmatoarea imagine,  simpla si sugestiva, reprezinta un alt tablou Hopper in „viziune Kostabi”.
E vorba de lucrarea The Morning Sun  pictata de Hopper in 1952 si expusa la Muzeul de Arta Columbus din Ohio.

http://homepages.udayton.edu/~barnesmh/freedomcourse/hopper_morning-sun.jpg

Kostabi  insa si-a intitulat lucrarea Mathemathics of Dream, titlu compus din cuvinte ce nu ‘merg’ impreuna.
Intre cubul Rubik si fereastra prin care se zareste cerul luminat de rasaritul soarelui se interpune Ea, o fiinta scindata de Ratiune si Visare.

Am remarcat jocul subtil de lumini si umbre dar si cromatica peretilor.

Daca in tabloul intitulat Summer Evening  Hopper isi aranjeaza personajele intr-un decor sters, Kostabi prefera sa umple decorul cu tot felul de obiecte carora, eu personal, la prima vedere, nu le-am inteles nici rostul,  nici mesajul.

 

Un lant, o sticla de bautura (in coltul din dreapta jos)  linga cartea recent rasfoita, un fotoliu ergonomic, o minge sau o sfera, un cub de dimensiunea unui zar, silueta abia schitata a unui animal – ce poate fi soarece, dar si pisica ,  plus niste obiecte ciudate in partea stinga a imaginii, obiecte pe care intr-un final am reusit sa le identific :)
Ma opresc aici si va las sa dati o mina de ajutor in interpretarea acestor citeva tablouri.
Probabil ca peste o perioada de timp voi reveni la „obsesia Hopper” deoarece numarul picturilor inspirate de Edward Hopper e foarte mare, dar si pentru ca doresc ca cei ce-mi viziteaza blogul sa-si faca o impresie cit mai corecta despre amprenta lasata de acest binecunoscut pictor american  asupra compozitiile grafice concepute de Kostabi.

10 gânduri despre „obsesia Edward Hopper

 1. >Prima lucrare e defapt o trimitere la 2 lucrari si o mare subtilitate.Personajul e cunoscatorul din lucrarea lui Norman Rockwell, "Cunoscatorul" care face trimitere la ritmurile lui Jackson Pollock.Puteam sa o dau ca ghicitoare :)Ca un raspuns la intrebarea ta, fie lucrarea e doar un salut adresat lui Norman Rockwell, un mare ilustrator american, fie, intr-adevar are un mesaj mai complex. Eu as zice, mergand pe a doua varianta, ca s-ar putea ca omul in costum sa priveasca cu detasare si autosuficienta imaginea barului. Sunt doua carti. Una ramasa deschisa si lasata deoparte, ce spune cumva ca stie tot ce e de stiut in lumea lui (de aceea cunoscatorul lui Rockwell), dar priveste spre cartea din scena barului, deasemenea deschisa si.. tentanta.El pare ca stie totul despre viata si totusi, cunoscatorul nu apartine nici unei lumi, el traieste in lumea lui, in care numai el vede "hainele imparatului".

  Apreciază

 2. >@SimonaMultumesc.@SirgO completare foarte bine venita pentru care iti ramin datoare. Nu stau stralucit in ceea ce priveste arta americana :).Puteai sa pui o ghicitoare. In mod sigur nu as fi ghicit!Va trebui sa re-editez postul.

  Apreciază

 3. >astazi, la mine, nefiind o dimineata insorita, se pare ca nu scap nici Simbata de matematica (da, dar e matematica viselor…) pe care voi incerca sa o intelg aici, altfel, sau… poate mai bine; zile de weekend agreabil(e)

  Apreciază

 4. >Norman Rockwell nu este foarte cunoscut chiar si publicului interesant de arta, pentru ca a fost mai mult un ilustrator (foarte bun si apreciat) decat un pictor. Cumva ca si Gill Elvgren (cel cu pinup girls si fetele din graficile pentru Coca Cola din anii 60).Pollock in schimb e mai cunoscut datorita "numerelor" sale (lucrarile sale abstracte).Nu as fi stiut de Rockwell daca nu as fi avut un interes mai mare pentru grafica de ilustratie, in special vintage. Rockwell are multe desene foarte reusite, coperti de reviste, afise, ilustratii diverse.Poti face un later-edit, sau chiar un nou post, cu ambele lucrari, sau chiar si cu cea a lui Pollock. Un fel de sinteza? Ar fi interesant.

  Apreciază

 5. >@sisifSi tie un weekend placut …"Matematica Viselor" e un obiect dificil la care multa lume ramine corigenta :) … asa ca, ai grija!@SirgMa bucur ca mi-ai atras atentia asupra lui Norman Rockwell. Sper sa-mi fac timp sa-i vad lucrarile …. cine stie, poate si altele din compozitiile lui Kostabi au elemente preluate de la Rockwell.Daca le-as descoperi, m-ar ajuta foarte mult sa reinterpretez mesajele …

  Apreciază

 6. >intr-adevar a doua lucrare prezentata de tine mi s-a parut cea mai interesanta. mai ales pentru legaturile ei cu alte lucrari. dar asta sare in ochi pentru cunoscatori. daca tu nu ai fi spus ce si cum probabil ca nu mi s-ar mai fi parut atat de interesant.

  Apreciază

 7. >@Mirela Cu multumiri :)@literelibereInitial, ultima imagine mi s-a parut foarte incarcata de simboluri.Dar tinind cont de informatiile aduse de Sirg, si reinterpretind a doua imagine ( cea cu Batranul), incet si sigur ajung la concluzia ca Mark Kostabi spune mai mult decit 'se citeste' la prima vedere …

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.