toamnele lui Alphonse Mucha

 

In momentul in care am privit pentru prima oara niste reproduceri dupa posterele pictorului simbolist ceh Alphonse Mucha (1860-1939), in mintea mea s-a deschis o usa secreta prin care am fost teleportata foarte departe …  :) in Abecedarului din clasa intii.
Nu stiu daca mai tineti minte,  pe ultimele file ale Abecedarului era o lectie intitulata „Cele patru anotimpuri „, textul lectiei fiind ilustrat cu patru fete frumoase, cite una pentru fiecare anotimp in parte.
La vremea aceea mi-a placut toamna, iar acum tot toamna imi place, si ce prilej mai bun decit acest anotimp minunat ca sa va  introduc in lumea toamnelor si doamnelor unui pictor rafinat?
Pentru a-mi pune in aplicare planul :) va invit la palatul Kaunicky din Praga, caci in interiorul acestui palat a fost infiintat Muzeul Alphonse Mucha.
Prima imagine se intituleaza chiar asa : Toamna.
E vorba de un panou decorativ din seria Anotimpurilor, serie pe care artistul ceh a conceput-o in 1896.
Urmatoarea lucrare, tot o reprezentare stilizata a toamnei, e pictata in culori sobre si echilibrate.

Doresc sa punctez citeva date biografice, tinind cont ca Alphonse Mucha nu e un nume bine cunoscut in Romania, cu toate ca in ultimii ani lumea a inceput sa-l redescopere pe renumitul artist al perioadei fin de siècle  si al celei interbelice.

Mucha a pictat farmecul intregii Europe si a stiut sa combine misterul picturii bizantine cu cerintele sofisticatei societati austriece, eleganta picturii Egiptului antic cu chicul parizian, ineditul  povestilor slave cu mitologia greco-romana …

Nascut in 1860, intr-un mic orasel din Moravia (fostul Imperiu Austro-Ungar, actualmente Republica Ceha), pictorul a fost atras de pictura inca din copilarie.
In 1887 se va stabili la Paris unde isi va continua studiile de arta, dar in acelasi timp se va intretine financiar ilustrind reviste sau desenind reclame pentru diverse produse : biscuiti, hrana pentru nou-nascuti, sapun, bere, coniac, parfum, sampanie, ciocolata, tutun …

Norocul ii suride in momentul in care primeste o comanda pentru un afis de teatru. Actrita principala a piesei era Sarah Bernhardt, binecunoscută vedetă a scenelor pariziene.

Lumea incepe sa vorbeasca de „stilul Mucha”.
El nu s-a limitat doar la picturi si ilustratii ci a facut si design, in sensul cel mai profesionist al cuvintului.
Indiferent daca a desenat bijuterii, covoare sau panouri decorative, pictorul ceh a tinut la stacheta estetica a desenelor executate.
Ceea ce anterior fusese denumit stilul Mucha, va deveni ulterior stilul Art Nouveau.
Daca doriti sa va faceti o idee despre feroneria acelei perioade, nu ezitati sa intrati pe blogul Mirelei Pete.

Mucha va lucra ani de zile la capodopera vietii sale : Epopeea Slavă.
Unele lucrari au dimensiuni uriase, mai mult de sase  metri lungime.

In 1939 trupele germane intra in Cehoslovacia iar Mucha face parte din lotul primelor persoane arestate de Gestapo.
Este interogat si incarcerat in pivnite insalubre ce-i cauzeaza pneumonie. Grav bolnav, va fi eliberat de catre nazisti.
Pe 4 iulie 1939 pictorul va deceda ca urmare a unei infectii pulmonare.
Lucrarile din seria Epopeii Slave,  avariate  de soldatii armatei germane, vor fi restaurate de Jaroslava, fiica lui.

Alt element interesant din biografia lui Alphonse Mucha il reprezinta faptul ca a fost co-fondatorul francmasoneriei din Cehia.

Dupa instaurarea regimului comunist, si chiar si dupa caderea cortinei de fier, Mucha a fost total ignorat de catre statul ceh.
John Mucha, nepotul pictorului, este cel ce a infiintat Fundatia Alphonse Mucha si cel ce a deschis si administreaza muzeului memorial de la Praga.

Pentru a sterge gustul amar lasat de lecturarea datelor biografice, propun o alta compozitia plastica : Fructele.
Decorul e simplu, personajul feminin mai stilizat iar culorile contrasteaza fara sa piarda din luminozitate sau sa deranjeze retina prin falsa stralucire.

Pentru a face cunostinta cu doamnele lui Alphonse Mucha e suficient sa dati un click aici :
http://www.muchafoundation.org/MGalleries.aspx

Orice muzeu care se respecta trebuie sa aiba in colectia sa portretul unei femei frumoase, ne spunea profesorul nostru de desen :).

La muzeul memorial din Praga exista o asemenea pictura. E vorba de Jaroslava, fiica pictorului.

Mai adaug  alte doua portrete aflate in colectii particulare :
Portret fara nume
Montenegrina

Imi place aceasta lucrare in stilul Art Nouveau de la Biblioteca Fornay din Paris, insa febletea mea ramine Profetesa :), expusa tot la Praga.

Sper sa va fi ajutat in calatoria prin  universul lui Alphonse Mucha.
Daca am reusit sau nu, ramine sa aflu.
Mi s-a parut o idee inspirata  sa deschid ce-a de a patra serie a Frumoaselor Estului cu lucrarile lui …

Intr-un alt blog il voi prezenta pe  ilustratorul si designerul Mucha, insa pina atunci va las in compania toamnelor lui …
Ca fond sonor propun aceasta piesa.

14 gânduri despre “toamnele lui Alphonse Mucha

  1. >Ce ma bucura postul tau! Parca te-ai gandit la mine cand l-ai scris :)Mucha este unul din artistii mei preferati, am vreo 3 albume de el acasa, si tot felul de imagini pe calculator cu opera lui. Pe mine m-a influentat destul de mult, imi plac portrtele lui, tot ce a facut, este aparte.Vroiam sa scriu despre el odata, dar tu ai facut-o foarte bine, asa ca ma tem ca voi fi redundant. :)

    Apreciază

  2. >@SirgMa bucur ca ti-a placut.De foarte multa vreme doream sa scriu despre Mucha … cam de pe atunci cind incepusem sa scriu seria "culorile vorbesc …cuvintele picteaza", insa niciodata nu am gasit inspiratia necesara pentru a scrie un blog asa cum as fi vrut…. acum ca am reusit sa vorbesc despre Mucha, simt o stare de usurare si de bine :)@AncaTe-am facut si pe tine sa-ti aduci aminte de clasa intii :)@LanternativaVoi trece sa vad despre ce melodie e vorba.Ciudat ca nu-ti aduci aminte de lectia cu anotimpurile :)

    Apreciază

  3. >A fost o retrospectiva Mucha, anul acesta, la Viena, in februarie. Doamne, ce piese, ce colectii, cate genuri abordate cu maiestrie, inclusiv arte decorative, exceptional!

    Apreciază

  4. >@Calin si anonimTrebuia sa fi dat explicatii complete in ceea ce priveste numele … @CELLAAm cautata cu Google si am descoperit ca muzeul a foat inaugurat de abia in ianuarie 1998 … :)

    Apreciază

  5. >nu era nevoie să fii răutăcioasănu stau la fiecare cuvînt în consultanţă cu G.dar mi-am însuşit şi am să devin reticentă :)de fapt,am să mă abţin că în tăcere pot fi tolerată

    Apreciază

  6. >@MirelaInteresante caricaturile lui Daumier …@CELLACred ca e vorba de o interpretare gresita a comentariului meu.In nici un caz nu am vrut sa fiu rautacioasa ( … :), deci asa ma cunosti tu?!). L-am adus in discutie Google pentru ca sa-ti dai seama ca nici eu, inainte de a scrie postul, nu cunosteam data la care fusese inaugurat muzeul. De abia dupa comentariul tau am fost curioasa sa aflu …Dar ca te vei supara, chiar ca nu mi-am inchipuit …

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.