astronomul uitat de la Sankt Petersburg

 

La Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg (prefer aceasta denumire in locul celei de Saint Petersburg) se afla un tablou intr-o stare jalnica de degradare dar pe linga care nu se poate trece cu indiferenta.

E vorba de Astronomul lui Gerrit Dou, sau Gerard Dou, pictor baroc din perioada de aur a picturii olandeze, primul ucenic al lui Rembrandt.
Lumina patinata ce ii invaluie chipul, privirea concentrata, ridurile fine ce ii adauga un plus de distinctie, toate astea si inca multe altele dau indicii foarte precise despre virtuozitatea celui ce l-a executat.
Tristetea mea deriva din faptul ca pictura in cauza e cvazi-necunoscuta.
Daca veti da un search image cu „Gerrit Dou Astronomer” sau „Gerard Dou Astronomer” veti gasi doar aceste lucrari:

Astronomer by Candlelight – Muzeul J. Paul Getty din Los Angeles, USA
Astronomer – Muzeul din Leiden, Olanda

Ambitionati-va si mai dati inca un search image cu „Gerrit Dou Astronomer Hermitage” sau „Gerard Dou Astronomer Hermitage”.
Nu-i asa ca e incredibil?
Atotstiutorul Google nu e in stare sa il aduca. Mie nu mi l-a adus … dar poate ca si locatia in care ma aflu in momentul de fata sa fie de vina.

M-am apropiat de tablourile lui Gerrit Dou datorita unei intimplari. Cu mai multi ani in urma am fost uimita de puterea de atractie ce o exercita asupra mea portretul unui batrin, pictat de un anonim, de la Muzeul de Arte Frumoase gazduit de Palatul Saadabad din Teheran.
L-am numit misteriosul olandez si am incercat sa-l identific pe autor. Incercarile mele nu s-au concretizat in ceva palpabil dar de-a lungul anilor am patruns in pictura olandeza, si mai ales, in universul unor pictori mai putini cunoscuti … insa nu mai putin talentati :)

Traiesc cu impresia ca Vermeer ii este tributar lui Gerrit Dou in ceea ce priveste aranjamentul elementelor structurale ce compun decorul si chiar unele alaturari cromatice.
Ceea ce am observat eu e faptul ca Dou a pictat numeroase portrete de oameni in virsta, si le-a pictat cu multa atentie oprindu-se mereu asupra detaliilor…

formidabila The Old Woman Reading (cunoscuta si sub denumirea de „mama lui Rembrandt”) – Rijksmuseum, Amsterdam – Olanda
Batrâna cu lumânare – Koln, Germania
Calugăr rugându-se – Rijksmuseum, Amsterdam
Batrân în faţa şevaletului – colectie particulara
Woman Eating Porridge – colectie particulara (geamanul tabloului anterior, cred :) )
Old Woman Cutting Bread – Muzeul de Arta din Boston, SUA
Weighing Gold – Muzeul Luvru, Paris
Old Man Lighting a Pipe – colectie particulara

Gerrit Dou (1613-1675) a pictat cu predilectie portrete si scene domestice de o evidenta finete. Multe din lucrari se afla in colectii particulare anonime sau foarte celebre.
De exemplu, servitoarea care cojeste ceapa se afla in colectia reginei Elisabeta a Angliei.
Alte lucrari au ajuns in muzeele fostelor tari comuniste. Numai la Ermitaj pot fi admirate opt tablouri, printre care si Astronomul.

As vrea sa amintesc de un tablou aflat in colectia de pictura olandeza a Muzeului National din Varsovia. E vorba de
Free website hit counter

68″>Femeie in rugaciune… lucrare ce deasemeni nu poate fi gasita pe net intr-o varianta grafica acceptabila, insa e admirata la fata locului, in mod constant, de vizitatorii polonezi si turistii straini ce pasesc pragul muzeului.

Astronomul de la Ermitaj e prea prins in ginduri iar uitarea la care e supus nu cred ca ii poate provoca suparare … el e acolo pentru a calcula orbitele astrelor si eclipsa de indiferenta a celor ce se uita cu telescopul doar prin muzeele tarilor din vest.

9 gânduri despre „astronomul uitat de la Sankt Petersburg

  1. >Hah, curios, "Atotstiutorul Google" mai trebuie sa ia lectii in multe privinte. Si mie mi se intampla adesea sa caut anumite carti despre care amicul nostru sa nu aiba habar… Asta e! Cat despre tablou, e impresionant…

    Apreciază

  2. >@ancaCultura si informatiile nu se bazeaza pe Google.Si mare atentie !… multe site-uri, inclusiv wikipedia pe care o acceseaza zilnic milioane de internauti, prezinta informatii distorsionate, trunchiate si chiar false.@gaborpaul:)Nu stiu citi au observat, dar urechea astronomului e pictata cu toate detaliile ei anatomice , detalii ce ar putea stirni invidia unui medic ORL-ist :).

    Apreciază

  3. >@CatalinE culmea ca poti sa-ti dai seama in ce directie priveste :) @hainIncerc sa vorbesc pe blog si despre tablouri putin cunoscute nu doar despre cele celebre si despre care a aflat toata lumea :).In momentul in care pot face cunostinta si altora cu lucrurile ce-mi plac, ma bucur.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.