balans critic


Mark Kostabi e un artist foarte controversat.
Pe de o parte a fost invinuit de critici si colegii de breasla ca nu a creat nimic original si ca doar a combinat elemente din picturile unor artisti de renume, pe de alta parte el insusi afirma ca ceea ce iese din atelierul lui reprezinta de fapt mai mult contributia asistentilor, atit ideile cit si munca fizica, si mai putin opera sa, el doar supervizind forma finala a lucrarilor.
Ultima afirmatie a intrigat cu adevarat.

Pentru astazi am ales aceasta lucrare intitulata Critical Balance.
Balansul Critic sau Balanţa Critică, alegeti-va titlul dupa cum va place :), contine frinturi din tablouri arhicunoscute : in dreapta sus ne intimpina patratul negru – cartea de vizita a lui Malevich; tot sus, in partea din stinga, recunoastem ceasul topit din Persistenta Memoriei pictata de Salvador Dali; coborind in stinga jos ne vom opri privirea pe girafa in flacari a aceluiasi Dali, iar jos, in fundal, regasim doua profiluri desenate in maniera lui Picasso.

Cubul pe care face echilibristica personajul principal are coltul sprijinit pe o pardoseala inspirata din compozitiile lui Piet Mondrian.
Personajul principal, lipsit de trasaturi faciale, cred ca e de sex masculin, desi formele trupului sunt mai degraba asexuate.
Personajul secundar pare a fi un copil sau o femeie. Capul seamana cu o minge de rugby si e impodobit cu niste linii stilizate ce creioneaza un posibil ochi …
Pe mine, mingea albastra din prim plan ma duce cu gindul la un exceptional de modern tablou pictat de Cranach de la Colmar, sau varianta de la Galeria Nationala a Scotiei …
Faceti-va timp sa le priviti o secunda.

Cele doua personaje umanoide din tablou au corpurile cenusii. Dupa parerea mea seamana cu stabilopozii de beton de pe tarmul Marii Negre :)

Totusi personajul ce cauta sa-si pastreze echilibrul, desi fara trasaturi faciale care sa ajute sa-i intelegem trairile de moment, e inzestrat cu o inima.
Roseata ei incandescenta atrage imediat privirea.
Pozitia corpului si a miinilor, in special mina dusa la cap, sugereaza situatia critica in care se afla, iar atunci cind spun „critica” nu ma gindesc la ceea ce se vede, adica la balans, ci la starea critica din interior.
Ma gindesc la psihicul si la problemele lui.

Desi palma acopera un chip lipsit de cele mai elementare trasaturi eu ii simt tristetea.
Chiar si asa, fara nici un fel de indicii legate de vârstă, rasă, estetica chipului, origine etnică sau clasă socială, aceasta fiinta umana „de serie” poate fi prototipul fiecaruia din noi. În ciuda anonimatului total, si datorita contextului vizual in care este plasat, omul conundra (conundrum) reuseste sa (ma) convinga ca e inzestrat cu sensibilitate.

Nu stiu ce intelegeti voi din tablou si cum interpretati imaginile preluate de Kostabi de la alti pictori.

Ma intreb daca le-a ales intimplator sau daca a vrut ca prin intermediul lor sa comunice ceva …

Anunțuri

7 gânduri despre „balans critic

  1. >pe mine ma impresioneaza nuanta de albastru celest. vad ca predomina in lucrarile lui. acum fiecare proceseaza in felul lui ceea ce vede dar din punct de vedere psihologic se spune ca albastrul inseamna visare, liniste interioara, pace. albastrul scade presiunea sanguina, calmeaza respiratia si reduce pulsul. :)

    Apreciază

  2. >@andibobSi tie o zi buna :)Sincera sa fiu mie culorile lui Kostabi mi se par prea banale si plate. Am ales aceste imagini datorita mesajelor pe care banuiesc ca le comunica.@oceaniaE adevarat ca are o serie de lucrari in care albastrul e culoare de fond, dar daca vei mai trece pe aici, vei vedea ca are foarte multe compozitii din care albastrul lipseste in totalitate.Rind pe rind am de gind sa le postez :)

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s