Kalev Mark Kostabi

 

 

Spuneam mai demult ca in Iran am avut surpriza sa descopar citiva pictori de care nu stiam nimic anterior. E vorba de cinci nume. Patru le-am facut deja cunoscute aici pe blog.
La Muzeul de Arta Contemporana din Teheran am facut cunostinta cu Kees van Dongen si Andy Warhol, in casa unor cunostinte l-am descoperit pe Homer Winslow iar o emisiune televizata mi-a deschis poarta catre lumea lui August Macke.
Astazi il voi lua in discutie pe cel de-al cincilea.

Numele lui l-am aflat datorita integralei Tarkovsky, integrala de filme prezentata cu foarte mult entuziasm de televiziunea iraniana.
Filmele erau urmate de mese rotunde la care participau critici din lumea cinematografiei, sociologi, psihologi, scriitori, ziaristi, filozofi, clerici islamici chiar :) … personaje importante ale elitei culturale care incercau sa familiarizeze telespectatorii cu axele multiple ce strabat opera lui Tarkovsky si cu multitudinea de mesaje transmise de fiecare secventa a filmelor prezentate.
Cineva, la una din acele mese rotunde, a facut o comparatie intre fiinta umana din cinematografia lui Andrei Tarkovsky si fiinta umana din picturile lui Mark Kostabi.

Inutil sa mai spun ca nu stiam cine e acest Kostabi si pe moment nu am fost deloc curioasa sa aflu.
De abia peste citeva saptamini mi-a revenit in memorie numele pictorului. Am intrat pe net si am inceput sa caut.
Imaginile veneau in sir si pe masura ce le salvam pe hardul computerului incepeam sa inteleg ce a vrut sa spuna persoana ce facuse comparatia intre fiintele umane din filmele lui Tarkovsky si cele imaginate de Kostabi.

Nu au trecut nici trei luni de cind l-am descoperit pe Mark Kostabi insa orice imagine creata de el imi da un subiect de meditatie, un exercitiu complicat pe care incerc sa-l rezolv pornind de la ceea ce am la indemina.
De aceea m-am gindit sa propun un nou capitol de blog : exercitiile Kostabi, si sa invit pe oricine e doritor sa participe la rezolvarea lor :)

Cine e acest Kalev Mark Kostabi?
E un personaj foarte controversat. A dorit sa aiba bani si celebritate. Si le-a obtinut.
Se spune ca valoarea lui ca om nu e la cote cine stie ce ridicate.
Am incercat sa trec peste birfele si vorbele spuse pe seama lui si am cautat sa-i vad doar imaginile. La rece.

Kalev Mark Kostabi, pictor si muzician, se naste in 1960, in America, intr-o familie de estonieni, emigranti veniti sa caute o viata mai buna in Tara Tuturor Fagaduintelor.
E atras deopotriva de artele vizuale si de muzica. Nu renunta la nici una.
Picteaza si cinta, compune muzica si (de)coloreaza imagini, deseori notele muzicale intrepatrunzindu-se cu culorile.
Diverse lucrari ne prezinta dualitatea artistului, cum este si aceasta imagine intitulata For Love or Money.

 

Kostabi a conceput forma grafica a albumului Use Your Illusion lansat de Guns n’ Roses, i-a facut un portret in bronz papei Ioan Paul al II-lea, a expus de-a lungul si de-a latul mapamondului, multe din lucrari intrindu-i in colectii permanente la muzee celebre din New York, Brooklyn, Roma, Tallinn, Washington, Tokyo … a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a deveni celebru.
Dorinta de celebritate s-a transformat intr-o obsesie pe care nu a incercat niciodata sa o ascunda …

Privindu-i tablourile imi dau seama ca Mark Kostabi nu e un om fericit, in ciuda celebritatii si banilor, in ciuda emisiunilor televizate in care a fost vedeta, a concertelor in care artisti si orchestre de renume i-au cintat compozitiile muzicale, in ciuda intilnirii cu papa sau a cronicilor elogioase din ziarele si revistele de mare tiraj.

Fiecare imagine de-a lui, in mod indirect, comunica si ceva din tragedia omului modern. Poate mi se pare mie insa am impresia ca intreg scheletul imagistic creat de Kostabi ii este tributar lui Andy Warhol.

Desi strabatut de culori vibrante, universul lui interior e gri. Gri si rece. Gri si trist.
E universul omului-maşinărie ce traieste intr-o Factory.

Reclame

5 gânduri despre „Kalev Mark Kostabi

  1. >Estonieni, gri, Tarkovsky: Tarkovsky a turnat cateva din filmele lui la Tallinn unde 7 luni/an totul este gri.Si cu toate acestea, oamenii sunt vii!

    Apreciază

  2. >Nu il consider estonian pe Kostabi iar griul sau cenusiul nu cred ca tine (doar) de starea vremii sau de zona climatica ci in primul rind de felul in care cineva 'vede' lumea din jur.E o chestiune de perceptie interioara …si ce mai stii despre Tarkovsky si Tallinn?

    Apreciază

  3. >@oceaniaOrice contributie e binevenita :)Daca ti-a atras atentia un tablou anume chiar te rog sa-l prezinti si il voi propune pe blog pentru discutii. Invitatia e valabila pentru oricine trece pe aici.Sincera sa fiu mi-ar place sa stiu ce gindesc altii despre lucrarile lui Kostabi pentru ca nici eu nu sunt prea sigura ca le pot descifra in mod corect :).@anonimAm avut o luna extrem de incarcata si sper din tot sufletul ca simbata sa se incheie perioada asta in care am trait cu senzatia ca orele nu au 60 de minute ci doar 10-15 minute.Deci de duminica incolo voi incepe sa lecturez eseul, cu conditia sa pot iesi din starea de oboseala cronica in care cred ca am intrat.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.