Niklaus Troxler – graficianul jazzului

Niklaus Troxler, grafician si designer elvetian nascut in 1947 la Willisau a devenit cunoscut in lumea artei drept un grafician al jazzului.

In adolescenta descopera universul acestei muzici minunate ascultindu-i la radio pe Duke Ellington, Miles Davis si alti muzicieni la moda.
La virsta de nouasprezece ani organizeaza primul concert de jazz. In paralel este foarte atras de grafica, ceea ce il face ca in 1963 sa paraseasca scoala si sa se angajeze intr-o tipografie.
Mai tirziu se va hotari sa-si continue studiile si se va inscrie la Scoala de Arta din Lucerna, Sectia de Grafica si Design.
Va absolvi si se va grabi sa plece la Paris … orasul tuturor posibilitatilor tineretii sale :).

Se va reintoarce la Willisau unde va deschide un studio in care va desena sute de afise pentru festivalul anual de jazz pe care il initiaza, afise ce l-au facut celebru in intreaga lume.
O curiozitate a posterelor sale o reprezinta faptul ca toate au aceleasi dimensiuni geometrice si sunt tiparite in acelasi atelier tipografic.
Din 1998 isi incepe activitatea de lector la State Academy of Art and Design din Stuttgart, Germania.

 

 

 

Dar Niklaus Troxler e totodata si un virtuoz al subliminalului, el exersindu-si virtuozitatea in postere, albume discografice si afise pentru diverse reuniuni si conferinte.
In acest poster, prin citeva linii curbe extrem de simple, artistul reuseste sa transmita un mesaj foarte clar … nicidecum subliminal.

Prima imagine, cea cu care am deschis blogul, se bazeaza pe iluzia optica conceputa de Akiyoshi Kitaoka .
Imi place cum a fost conceputa si tocmai de aceea am folosit-o intr-un text ce l-am scris cu mai mult timp in urma : cuvintele mele curg :).

 

Voi incheia prezentarea cu o imagine plina de poezie.
Man Ray a vazut femeia ca pe o vioara, Violon d’Ingres. In viziunea lui Niklaus Troxler pletele femeii sunt asemenea corzilor unui instrument, iar gitul, asemenea gitului gratios si suplu finisat cu grija de lutierii evului mediu.

Exista o stiinta in a stringe corzile pentru a obtine sunetul care sa elibereze spiritul … cred ca asta a vrut sa spuna in mod indirect Troxler.
Un adevarat muzician stie intotdeauna cum sa o faca :)

Anunțuri

4 gânduri despre „Niklaus Troxler – graficianul jazzului

  1. >E un afis de la inceputul carierei lui, festivalul de jazz din 1976, si primul afis care a atras atentia publicului si criticilor :)In ultima perioada Troxler a incercat sa faca si design vestimentar: cravate, camasi, tricouri …

    Apreciază

  2. >prima poza imi termina ochii:). intr-adevar o adevarata iluzie optica. ultima fotografie e interesanta dar a doua mi se pare foarte sugestiva. sa redai tu in cateva linii esenta continentului african nu e un lucru simplu. de fapt asta ii diferentiaza pe artisti de amatori.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s