Franz Marc – arpegii în roşu, albastru, verde

 

Franz Marc (1880-1916) e cel mai important pictor expresionist german si unul din fondatorii gruparii artistice Der Blaue Reiter (Călăreţul Albastru), grupare initiata de Wassily Kandinsky.

Munchenul sau natal nu ii putea oferi nimic din ceea ce aspira, asa ca, asemeni multor alti artisti europeni, pleaca la Paris.
La Paris descopera o puternica afinitate fata de lucrarile lui van Gogh si cred ca atunci ii suna pentru prima data in timpane arpegiile cromatice din gama roşu-albastru-verde, caci Franz Marc a fost totodata si un mare iubitor de muzica.
Prietenia cu August Macke, pictor despre care am vorbit deja, si el membru al gruparii Călăreţul Albastru, ii modifica optica picturala.
In acelasi timp este influentat de cubism si futurism, tripla combinatie expresionism+cubism+futurism dind rezultate uimitoare.

Astazi m-am oprit la aceste gazele, tablou aflat intr-o colectie particulara.
Imaginea in mai mullti pixeli poate fi descarcata de aici.

Trebuie spus ca ‘grosul’ lucrarilor lui Franz Marc se afla in colectii particulare. In ultimii ani cota lui a urcat in mod fulgerator la casele de licitatii.
In 1998 Caprioara roşie (I)/Die Rote Rehe I a fost vinduta de casa Christie pentru suma de 3.3 mil$ iar in 1999, la Sotheby, pictura intitulata Cascada/Der Wasserfall a fost achizitionata de un colectionar anonim contra sumei de 5.06 mil$.
Recordul insa il detine lucrarea Weidende Pferde III – vinduta in februarie 2008 tot de casa de licitatii Sotheby. Un colectionar european a oferit suma de 24.4 mil$ pentru a intra in posesia ei. Anterior, la New York, tabloul Women Under a Waterfall fusese vindut contra sumei de 20.2 mil$.

Vegetarian convins, iubitor de muzica, sensibil la culoare, avind o viata sentimentala zbuciumata, pictorul german nu inceteaza sa caute noi cai in arta.
Iata ce afirma el referitor la muzica si pictura : ” Music and painting are basically the same you only have to have the organ to detect it.”

Sensibilitatea ascunsa ce-l caracteriza il impinge catre lumea misterioasa a animalelor.

” People with their lack of piety, especially men, never touched my true feelings. But animals, with their virginal sense of life awakened all that is good in me.”

Pe drept cuvint Franz Marc a fost supranumit pictorul animalelor.
Nu cred ca exista altcineva in pictura europeana care sa fi dedicat atita timp si atentie animalelor.
Le-a vazut intr-un mod deosebit, atit ierbivorele cit si carnivorele.

Voi ilustra aceasta afirmatie cu citeva lucrari din gama roşu-albastru-verde urmind ca intr-o alta zi, intr-un alt post, sa prezint alte picturi, in alta gama coloristica :)

caii – tablou licitat si vindut pentru suma de 24.4 mil$
doua pisici – cu influente din van Gogh
vulpile – muzeul din Dusseldorf
tigrul – cu o privire electrizanta
porcii – foarte simpatici :)
trei pisici – cu influente futuriste
lupul – muzeul din Wuppertal, Germania

Asemenea prietenului sau August Macke, el va muri in primul razboi mondial, pe 4 martie 1916, in plin atac pe cimpul de lupta de la Verdun.

Privindu-i picturile inteleg si mai bine ce a vrut sa spuna artistul prin expresia ” frumusetea unei lumi fragile” :).

Anunțuri

5 gânduri despre „Franz Marc – arpegii în roşu, albastru, verde

 1. >Era pe vremuri un desen animat – "Aflăm lucruri noi"! Exact aşa m-am simţit eu citind postarea. E pentru prima oară când aflu ceva despre acest pictor… Surpriză plăcută.

  Apreciază

 2. >Observ că -X- oria) alege să prezinte pictori stiuti mai ales sau aproape exclusiv de cunoscători, orib) sunt un NecunoscătorMi-am notat si Franz Marc, îl voi căuta.

  Apreciază

 3. >ai zice ca rosu, verde si albastru nu prea se impaca toate in acelasi loc dar, uitandu-ma la tablou, observ ca depinde mult de nuante. de-aia aici cele trei culori dau foarte bine impreuna.

  Apreciază

 4. >Da, depinde de nuante.Culorile folosite de Franz Marc emana lumina si tocmai aceasta lumina sterge granitele dintre ele…. gazelele din tablou mi se par foarte feminine, asta apropo de subiectul precedent :)

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s