fermoarul

Intr-o zi in timp ce ma jucam, asa din senin, m-am intrebat cine a inventat fermoarul :)
Educatoarea nu a putut sa-mi raspunda, nici parintii, nici rudele si vecinii pe care i-am stresat cu aceasta intrebare. Toata lumea stia cine a inventat radioul, becul, automobilul, motorul cu abur, penicilina, telefonul, bomba atomica … insa nimeni nu avea informatii despre fermoar.
Faptul ca nu gaseam un raspuns facea ca acest obiect minuscul sa capete dimensiuni fabuloase.

Il trageam incet, in sus si in jos, fascinata de scoabele metalice ce se inchideau si de deschideau imbratisindu-se tacut una pe cealalta.

Fabra cautarii m-a tinut citeva saptamini dupa care a trecut la fel de brusc precum a venit.

Raspunsul l-am aflat de abia in clasa a cincea de la profesorul de limba franceza ce venise sa o suplineasca pe profesoara noastra, plecata la un tratament medical.
Avea un pulover pe git, de culoare inchisa, cu fermoar :).
Intrebarea mi-a revenit in memorie cu viteza si precizia unui glonte tras impecabil la tinta.

L-am intrebat iar el mi-a spus ca nu stie dar ca imi va aduce raspunsul la lectia urmatoare.
S-a tinut de cuvint si mi l-a adus : Whitcomb Judson.

imagine blog – Rafal Olbinski

22 de gânduri despre “fermoarul

 1. >De aceea e bine să fii pregătit pentru toate de ce – urile copiilor: pentru că întrebările al căror răspuns nu-l află la timp, îi urmăresc toată viata.

  Apreciază

 2. >Of, cât îi invidiez pe inventatori. Am cunoscut îndeaproape unul: au o viață interioară fabuloasă, e o plăcere să trăiești în preajma lor…Numai la lucruri frumoase și utile se gândesc. Îi ador… :)

  Apreciază

 3. >@Calin… pai la intrebarile pe care le pun copii e foarte greu sa fii ‘bine pregatit’ :)@andibobNu cred ca inventatorii se gindesc numai la lucruri frumoase si utile. Lucrurile urite si utile, ca de exemplu armele, cine le-a inventat?@SkyRainNu mi se pare ca Inventica e pusa la secret … mai degraba s-ar putea spune ca nu e suficient de bine mediatizata.

  Apreciază

 4. >Îmi cer scuze, nu „bat” nicăieri. Doar că mi-am adus aminte despre inventică văzând „fermoarul”. Şi despre aplicaţii ale inventicii în domeniul finaciar-bancar. Nu mai ştiu ce legătură am făcut.

  Apreciază

 5. >@SkyRainNu stiam ca Inventica are aplicatii in domeniul financiar-bancar :).@VaniaCred mai degraba ca rusii au fost cei care au scos felia de lamiie din paharul cu vodca … :)

  Apreciază

 6. >Si de ce in special pe filiera lor?Crezi ca ei au inventat conceptul de dpminatie financiara?In general, la auzul cuvintului „inventica”, lumea se gindeste la tehnica si tehnologie …

  Apreciază

 7. >N-au inventat ei dominaţia financiară. Ei au inventat scheme financiare interbancare. Vezi cărţile lui Mugur Isărescu, unul dintre cei care se ocupă şi de inventică si de finanţe. Şi e şi mason.Inventica o găseşti şi în beletristică, poezie, multimedia… cam peste tot. Principiile inventicii sunt valabile în toate domeniile, de fapt, chiar ea fiind multidisciplinară.

  Apreciază

 8. >Ah, am uitat. Îs bâlbâit, ştii tu.Secretele mari ale inventicii sunt în domeniile energetic, spaţial, publicitate, armată, în general acolo unde se doreşte subjugarea subliminală, economică…Până la urmă, fermoarul e fain. :)

  Apreciază

 9. >Nici cu Google nu am gasit o definitie sau un site care sa ia in dezbatere subiectul.Termenul nu este unul consacrat, si sincera sa fiu nu am reusit sa gasesc nici o definitie a lui, doar citeva ‘pomeniri’ in treacat.Cautarile in engleza au dat acelasi rezultat nul.Ma refer la dictionare de psihologie, filozofie, sociologie, mass-media sau la lucrari in domeniile sus amintite.Daca cineva are linkuri despre ‘subjugarea subliminala’, chiar rog sa le posteze :)

  Apreciază

 10. >De fapt, mi-ar fi placut sa raman la raspunsul meu pe care mi l-am autooferit cand am ajuns cu cititul pe la mijlocul postului. Si anume: "doar un copil ar fi putut aranja intr-o perfectie uimitoare atatia dinti… doar un copil ar fi putut sa deschida si sa inchida un lucru fara sa lase urme pe piele."

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.