farmacistul culorilor

Vara trecuta spuneam ca peisajul e genul acela de pictura care nu ma atrage. Pornisem intr-o adevarata expeditie in cautare de imagini care sa-mi corecteze perceptia. Norocul mi-a suris. Am descoperit Luminisul lui Nicolae Grigorescu, picturile lui Isaac Levitan, dar si un pictor american de care m-am atasat imediat, desi impresionistii nu m-au dat niciodata peste cap : Paul Cornoyer.
Cu o lucrare semnata de el voi inaugura noua serie de postari dedicata picturii americane.

Pictor impresionist, prin excelenta peisagist citadin, Cornoyer e mai putin cunoscut europenilor, dar si conationalilor deopotriva.
Cele mai multe tablouri se afla in colectii particulare.
Pictura sa a fost redescoperita prin anii ’60. Muzeele americane, desi au incercat sa achizitioneze unele lucrari reprezentative de-ale artistului,  s-au izbit in mod sistematic de refuzul posesorilor, pentru ca tablourile lui Cornoyer reprezinta mosteniri de familie.

Am admirat stilul si predilectia pictorului american pentru peisajele citadine din zilele ploioase.
Orasul, copacii, ploaia – iata compozitia unui elixir ce-mi face bine :)

Daca vreti sa simtiti efectul imediat al medicamentului preparat de „farmacistul culorilor” Paul Cornoyer, luati o doza de aici:
http://www.the-athenaeum.org/art/full.php?ID=17422

imagine blog : After the Rain, colectie particulara

Reclame

13 gânduri despre „farmacistul culorilor

 1. >si mie imi place ploaia dar in doze mici:). culoarea predominanta din tablou spune totul si parca-mi miroase a ploaie pana aici…artistul a redat impecabil lumina pe timp de ploaie, o lumina nordica.

  Apreciază

 2. >@dsNu am peisaje tropicale dar s-ar putea ca sa descopar pe parcurs :)@oceaniaLumina, ca o arama topita, se revarsa direct din tablou in suflet.@Cristian Lisandru:), marele merit al artelor vizuale, dar si al muzicii, e ca ne lasa sa admiram fara sa fim cunoscatori :)@VaniaDe abia cind am ajuns in Iran mi-am dat seama ca nu stiu aproape nimic despre pictura americana. Intre timp, ca sa pot face fata discutiilor, am mai invatat cite ceva. Iar din putinul pe care l-am invatat voi incerca sa plamadesc citeva postari.@AncaPe mine tot la ploile toamnei ma duce gindul … dar si la Bucuresti :)

  Apreciază

 3. >@PaulMi se pare mai degraba un ruginiu linistitor …@CELLAMultumesc pentru imagine. Nu o aveam :). Pina in prezent am reusit sa adun din vitual doar paisprezece tablouri pictate de Cornoyer, din care citeva sunt peisaje citadine de primavara.@L_Vad ca recidivezi si trimiti ‘anonim'(vorba vine) comentarii in italiana :)Intradevar, ploaia actioneaza ca un filtru fotografic iar tabloul de azi are similitudini cu fotografiile sepia …Nu m-am gindit la sirocul saharian, insa acum ca ai amintit, iti dau dreptate :)

  Apreciază

 4. >Prin 1985-1986 am prins, vremelnic, câteva albume cu pictură americană contemporană. Fiind mulţi autori, fireşte că mai erau şi lucrări de care mă puteam lipsi, însă am găsit şi dintre cele proaspete, viguroase, marcante…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.