personajul cheie

 

 

Nu-mi aduc aminte ce anume cautam in galeria virtuala in care tocmai intrasem. Dadeam click-uri la intimplare pe pagina principala, cind, deodata, m-am trezit fata in fata cu el.

Un om fara scrupule, cu o minte mai ascutita decit lama unei sabii, trecut prin ciur si dârmon, gata sa nu se dea in laturi de la actiuni mai putin legale, materialist, dornic sa fie mereu number one, iubitor de placeri rezervate elitelor cu posibilitati financiare, alunecos si ascuns, insa mereu cu zimbetul pe fata.

Am citit titlul si locatia tabloului : Avocatul – colectie particulara.
Nu m-a surprins. Intuisem destul de bine personajul, insa numele pictorului m-a luat prin surprindere : Umberto Boccioni.

Il cunosteam pe Boccioni (1882-1912) prin prisma unor lucrari futuriste ca The State of Mind III, Soccer Player, Elasticity si Materia, dar mai ales datorita celebrei statui turnata in bronz, Unique Forms of Continuity in Space, ce apare si pe spatele monezilor de 20 eurocenti, varianta italiana.
Boccioni ia hotarirea sa se apuce de sculptura dupa ce viziteaza atelierele unor artisti ca Brâncuşi si Archipenko.

Daca ar fi sa caracterizez curentul Futurist in doar citeva cuvinte, ar trebui sa incep cu ceea ce venerau acesti artisti : dinamismul, tineretea, tehnologia, viteza, pericolul, orasul industrial, emotiile puternice, tumultul, verva, progresul, fluiditatea si elasticitatea materiei, viata traita cu sufletul la gura …

Apoi ar trebui sa spun citeva cuvinte despre tehnica lor picturala ce se axa pe frângerea culorilor si volumelor, astfel incit sa se obtina linii de energie si forta care sa duca la multiplicarea imaginilor pe retina ochiului.
Tablourile futuriste trebuie intuite, nu doar privite.

Futurismul s-a dezvoltat deopotriva in pictura, sculptura, arhitectura, urbanistica, grafica, design industrial, design vestimentar, muzica (au introdus zgomotele acustice/acoustic noise), literatura (poetul Filippo Marinnetti e considerat drept parintele Futurismului, dar nu trebuie uitat nici Giovanni Papini), cinema … si chiar gastronomie :)

Avocatul nu e o pictura in stil futurist, insa germenii curentului pot fi identificati pe alocuri.
Ceea ce e cert, e faptul ca imaginea sintetizeaza foarte bine profilul avocatului, personaj absolut indispensabil lumii moderne ce avea sa se inchege dupa primul razboi mondial.

Futuristii insisi aveau pareri originale legate de ideea razboiului :
„We will glorify war – the world’s only hygiene – militarism, patriotism, the destructive gesture of freedom-bringers, beautiful ideas worth dying for, and scorn for woman.”

Mobilizat pe front, Umberto Boccioni va face parte dintr-un regiment de cavalerie. In timpul exercitiilor militare efectuate pe 16 august 1916, este aruncat de pe cal. Va muri a doua zi, punind astfel capat unei existente de numai treizeci si patru de ani.

Anunțuri

9 gânduri despre „personajul cheie

 1. >:), mi-am propus sa vorbesc si despre unii pictori mai putini cunoscuti in Romania, sau mai putin mediatizati, nu numai despre Picasso, van Gogh si Dali.Am citeva nume pe lista de asteptare. Trebuie doar sa-mi fac timp sa scriu. Dar la mine scrisul e conditionat extrem de mult de „inspiratie”, nu de „informatie”.

  Apreciază

 2. >Ai mentionat ceva si despre noise (Russolo era unu din grupul lui Boccioni. Ca si Diaghilev…) Ce vremuri. Pacat ca mai toti erau comunisti fanatici :( Dar, in general, nu ma prea opresc la politica, psihanaliza si preferinte sexuale asa ca-i ok :))La cati mai multi necunoscuti!P.S. E adevarat ca Picasso, van Gogh si Dali sunt pe toate gardurile, dar asta nu inseamna ca sunt si cunoscuti.

  Apreciază

 3. >Lanternativa, asa e :)Doar numele sunt cunoscute, nu si opera lor.Sunt convinsa ca multi, chiar foarte multi, daca ar fi dusi intr-o galerie cu picturi diverse, printre tablouri aflindu-se si pinze (celebre) semnate de van Gogh sau Picasso, nu ar fi in stare sa le identifice.@andibobBine ai venit pe blog :)… nu cumva esti avocat de meserie?

  Apreciază

 4. >nu-s, ba chiar e un motiv de fericire :)) doar ”a diavolului”, din când în când, și numai pentru cauzele cu adevărat frumoase :)multumesc pentru urare…e valabilă și invers ;)sunt bucuroasă de câte ori descopăr bloguri interesante

  Apreciază

 5. >Pt. mine Boccioni nu e necunoscut… dar nici cunoscut cu-adevarat. Am vazut prea putin din el ca sa-l pot identifica (la o adica „blind”). Tabloul chiar surprinde trasaturi esentiale unui om cu vocatia respectiva, ceea ce inseamna talent.––––Sunt curioasa lista numelor ce-si asteapta rindul (nu astept raspuns la aceasta intrebare prefer evolutia fireasca a lucrurilor). Este timp pentru toate :-)

  Apreciază

 6. >@andibobCiudat, insa am observat ca in Romania avocatul e perceput ca un personaj mai mult negativ …@frenchmariaLista e destul de lunga. Cert e ca voi vorbi despre tot ceea ce mi-am propus :), sa fii convinsa … insa ordinea de „intrare in scena” a pictorilor mi-e necunoscuta. Depinde de starea de moment :).

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s