scandinavia … scandinavia

 

Alla(e)rt van Everdingen (1621-1675) a fost un pictor olandez din perioada baroca. Numele nu spune nimic necunoscatorilor de arta. Multe din peisajele sale se afla in colectii particulare, si se zice ca cele mai reusite :).

Poate fi incadrat in categoria micilor maestri olandezi, maestri pe care eu nu reusesc sa-i deosebesc cu nici un chip :).
Peisajele iesite din atelierele lor mi se par asemanatoare, putin artificiale, fara o amprenta personala sau ceva special, si nu-i de mirare faptul ca uneori chiar si expertii in pictura olandeza si flamanda sunt indusi in eroare de asemanarile accidentale sau de lipsa unor elemente distinctive.

Everdingen a pictat destul de mult, dar adevarul e ca nu a pictat exceptional.
Citeva lucrari, cinci la numar, sunt expuse la Copenhaga, alte citeva sunt raspindite prin Statele Unite, una la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, alta la Pinacoteca din Munchen, un alt peisaj poate fi admirat la Muzeul de Arta din Budapesta.

La Koln, dar si la Galeria Nationala a Armeniei din Erevan, am descoperit peisaje executate de Allaert van Everdingen.

Dupa cum am spus, nu ma atrage stilul sau pictural, si de aceea, in momentul in care am descoperit imaginea pe care am atasat-o acestui blog, nu mi-a venit sa cred ca ii apartine.

Peisajul scandinav pe care il priviti acum, detinut de un colectionar particular cu blazon, e un ulei pe lemn intradevar deosebit.
Nuantele culorilor folosite induc mult calm si liniste.
Desi cerul e innorat, de undeva de sus, razbate o lumina violacee. Norii sunt parca ciopliti in piatra … o piatra pe alocuri sidefata.
Chiar si stancile iradiaza o lumina ciudata, galben-verzuie.
Cerul e mohorit, dar in acelasi timp luminos. Cred ca acest lucru atrage in primul rind atentia.

Timpul a incetat sa mai curga. Piatra si cerul, intr-un echilibru generator de frumusete si calm, apasa pe suflet, si, de undeva din adincul eului, tisneste nevoia de a contempla si de a te rupe de grijile marunte, cotidiene, nevoia de a-ti depasi conditia de faptura minuscula din humă ce vânează cu disperare „fericirea de o zi” … aceasta e senzatia pe care mi-o induce tabloul.

Pictorul a calatorit frecvent in Norvegia, dar si Suedia, tari ce i-au inspirat seria de peisaje scandinave.
Văi ascunse intre stinci de piatra, glenuri mistice si drumuri de munte rar calcate de pasul omului sunt transpuse pe pinza de pictorul amator de drumetii.

Atasez aici varianta marita a imaginii cu care am deschis blogul, caci numai analiza unei astfel de imagini poate ajuta in perceperea acelei armonii cromatice binefacatoare iradiata de culorile tabloului.
http://www.divshare.com/download/6961820-213

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.