vizibilul invizibil :)

 

… aceste cuvinte mi-au venit in minte in clipa in care am privit Barca rosie cu pânze verzi pictata de Redon Odilon, o alta pictura ferita de ochii lumii, aflata undeva, cine stie unde, in casa unui colectionar.
Considerat drept cel mai alambicat artist simbolist, Odilon Redon este in acelasi timp un precursor al suprarealismului. Am mai vorbit despre pictura simbolista atunci cind i-am prezentat pe Gustav Klimt, Mikhail Vrubel si Mikolajus Ciurlionis.
Odilon Redon spunea ca doreste sa puna vizibilul in serviciul invizibilului.
Dar de abia dupa ce-i analizezi tablourile, reusesti sa intelegi ce vrea sa insemne atunci cind vizibilul devine servitorul invizibilului, caci pictorul a incercat din rasputeri sa camufleze lumea vizibila.
Imaginile lui se nasc undeva la granita dintre cosmar si reverie. Personaje din lumea moderna, sau din cea antica, sunt asezate in decoruri stranii … in peisaje desprinse parca din ere geologice indepartate.
In fiecare secunda astepti ca de dupa o stinca sa-si faca aparitia fapturi bizare, sa erupa un vulcan, sa se iste furtuna sau sa auzi tipatul unei pasari singuratice.
Se poate intimpla ca norii sa infloreasca, piatra sa inverzeasca, sa intilnesti paianjeni cu chip de om, oameni cactusi, spiritul padurii, himere si valkirii …
Nu ar trebui sa te surprinda faptul daca in vazduh vei zari baloane in forma de ochi sau un car in flacari.
Scufundindu-te pe fundul marii, vei atinge coralii, nisipul, dar mai ales lumina. Acea lumina speciala pe care doar Redon a stiut cum sa o aduca in picturile sale.
Iar daca vei reusi toate acestea, cu siguranta vei auzi si muzica ce-i insoteste tablourile.
Redon spunea : „Like music, my drawings transport us to the ambiguous world of the indeterminate.”
Trebuie doar sa fii pregatit de calatorie … iar barca rosie cu pânze verzi te va astepta la un tarm pe care, desi invizibil, il vei atinge intr-o buna zi.
Anunțuri

6 gânduri despre „vizibilul invizibil :)

  1. >@chrysallidisMa bucur ca iti place, dar daca ai timp, cauta pe net imagini cu picturile lui Odilon Redon. Sunt convinsa ca dupa aceea iti va placea si mai mult :)@oceaniaE un contrast foarte violent dar care totusi nu deranjeaza privirea …@dumitru agachiAm vizitat blogul, si citind cele postate, ma intrebam daca nu ar trebui revizuite unele informatii ce se dau prin diverse enciclopedii si studii de arta.Odilon Redon a creat cu adevarat un univers fantastic.Pictorul mi se pare extraordinar de modern :)

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s