il cardinale

Acest tablou imi provoaca o avalansa de ginduri…
M-am oprit asupra lui din mai multe motive.

In primul rind pentru ca e expus la Muzeul National de Arta al Moldovei din Chisinau, loc in care am facut anterior o vizita virtuala, prilej cu care l-am prezentat pe Katsushika Hokusai.
Doresc sa vorbesc mai mult despre picturile de la muzeul din Chisinau, pentru ca, si acolo, se gasesc lucruri frumoase si necunoscute.

Al doilea motiv il constituie pictorul insusi. Nu e un nume celebru, insa acest tablou a fost pictat intr-un moment de inspiratie. O revista italiana de arta l-a catalogat drept cel mai reusit portret iesit de pe sevaletul lui Alexander Rizzoni.

Alexander Rizzoni, Aleksandrs Riconi (in lituaniana), Alessandro Rizzoni (in italiana), iar in rusa Aleksandr Antonovich Rizzoni (1836-1902) – pictor de origine italiana, nascut la Riga – in Lituania.
A studiat la Academia de Arta din Sankt Petersburg, insa a facut numeroase calatorii in Italia, calatorii ce i-au influentat in mod dramatic stilul de a picta.
Tatal sau, Anton Rizzoni, ofiter in armata lui Napoleon, a fost originar din orasul italian Bologna, insa s-a stabilit la Riga ca urmare a casatoriei cu fata unei familii de germani ce locuia in acest oras baltic.

Tabloul de la Chisinau, intitulat Portret de cardinal, a fost pictat in 1896, se pare ca in timpul unei calatorii in pensinsula, loc in care pictorul si-a trait ultima parte a vietii si unde a si murit in 1902.

Rizzoni nu e un nume sonor in istoria artei, desi a pictat tablouri reusite si a fost membru, dar si profesor, la Academia de Arta din Sankt Petersburg.
Faptul ca a calatorit mult, si a pictat relativ putin, poate constituie un motiv al conului de umbra in care a intrat dupa moarte. Alt motiv il constituie lipsa tablourilor sale din muzeele si galeriile de arta publice.

Cercetarile intreprinse de experti italieni au scos la iveala un numar surprinzator de mare de lucrari aflate in colectii particulare raspindite prin cele mai diverse tari : Finlanda, Germania, Lituania, Suedia, Rusia, Italia, Anglia, Elvetia …
Unele au luat drumul caselor de licitatii, altele insa au ramas la posesorii lor, care nici in ruptul capului nu ar vinde ceea ce detin.

De aici se poate descarca o imagine de o calitate grafica deosebita ce reda cu fidelitate finetea executiei tabloului :

Reclame

6 gânduri despre „il cardinale

  1. >Dupa amiaza zilei de azi mi-am petrecut-o in compania lui Rizzoni :) … despre care am aflat mai multe lucruri, mai bine zis despre tablourile lui.Facind uz de cele citeva cunostinte minime de limba italiana si rusa pe care le am, am descoperit inca un cardinal, aflat la muzeul din Riga, dar care a fost imprumutat pentru o expozitie ce s-a desfasurat in Italia.Detaliile picturii „Cardinalul si abatele” pot fi vizualizate aici :http://www.comune.potenza.it/Palazzo_Loffredo/Verita_bellezza/Img/25_g.htmPagina se incarca foarte greu din cauza dimensiunii imaginii.@Lanternativa Intrebare de baraj : ai vizitat palatul Kadriorg :)Acolo am dat de un alt Rizzoni : „Interior de biserica” se intituleaza pictura de la Kadriorg.De pe la casele de licitatii am adunat inca doua tablouri :)Se prea poate ca in viitor sa-l abordez din nou pe acest pictor …

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.