… şi liliacul a înflorit

 

 

Pentru ca a venit primavara va invit sa va sprijiniti pe pervazul unei ferestre … tocmai la Minsk, in Bielorusia :)
Acolo, in rama unui tablou, liliacul infloreste secunda cu secunda si nu se scutura niciodata.

Pictura aceasta realizata de Valentin Serov (1865-1911), expusa la Muzeul de Arta din Minsk, e un bun prilej ca macar pentru citeva clipe sa dati friu liber imaginatiei si sa inspirati inconfundabilul parfum al acestei flori ce i-a inspirat deopotriva pe poeti si pe pictori.

Valentin Serov e considerat ca fiind cel mai important portretist rus al timpului sau. A pictat si a creionat in carbune chipurile multor personalitati : pictorii Isaac Levitan, Ilya Repin, Konstantin Korovin si Mikhail Vrubel; compozitorii Rimsky Korsakov, Alexander Serov (tatal sau) … ; cintaretii de opera Feodor Şaliapin si Angelo Masini; scriitorii Maxim Gorki , Alexander Pushkin si Nikolai Leskov; balerinele Anna Pavlova si Ida Rubinstein; actrita Maria Yermolova si Savva Mamontov, celebru om de afaceri si patron al artelor.
A pictat si persoane din familii aristocratice: conti si ducese, printi si contese, duci si printese.
Dar l-a pictat si pe ţarul Petru cel Mare, ţar ce murise cu vreo o suta patruzeci de ani inainte de a se naste pictorul.

Revin la pervazul ferestrei deschise spre gradina cu liliac inflorit. Cred ca tot la acea fereastra a stat si Olga Trubnikova , dar si mie mi-ar place sa-mi petrec o dupa amiaza acolo.

Poate doar asa voi putea regasi cuvintele care sa faca cuiva bine.

7 gânduri despre „… şi liliacul a înflorit

  1. >@CELLAIn fiecare an, de No Ruz, plec in lungul si in latul tarii. Deci nu fac masa de Haft Sin pentru ca nu stau acasa :)Miine la ora 15.13 va avea loc schimbarea anului.Toate locurile si obiectivele turistice vor fi inchise pina poimiine. Cu ocazia asta am facut un popas din periplul meu, ocazie cu care am scris acest blog.Eventual am sa fac citeva fotografii cu masa festiva aranjata in holul hotelului …Peste trei zile ma voi reintoarce acasa si voi reintra in ritmul „normal”.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.