verde în do minor pentru Mikalojus Čiurlionis

 

Nemiscare.
Te-ai intrebat vreodata ce culoare are nemiscarea?
Un pictor din tinurile de la Marea Baltica s-a intrebat, si nu numai ca s-a intrebat, dar a si pictat-o.
Cu acea imagine imi deschid blogul de azi iar ca fond muzical propun acest scurt fragment :

http://www.divshare.com/download/6619335-ebc

Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875-1911), e cel mai mare artist pe care l-a avut Lituania in toate timpurile. Inzestrat cu capacitati sinestezice, el vedea sunetele in culori si asocia culorilor diverse tonuri muzicale.

Tablourile lui au titluri inspirate din muzica : sonate, simfonii, preludii si fugi. Sonata Piramidelor, Sonata Soarelui/Saulės Sonata, Sonata Stelelor, Sonata Primaverii, Sonata Verii sau cea a Sarpelui, sunt compuse din serii de tablouri cu nume ciudate : andante, allegro, scherzo, finale …

http://www.divshare.com/download/6619372-68a

Cea mai renumita serie de lucrari, si de fapt cea care ii caracterizeaza foarte bine opera plastica, e seria de treisprezece lucrari intitulata Creatia Lumii, din care Creatia Lumii V mi s-a parut cea mai interesanta, si de aceea am adus-o in coltul meu virtual.

 

 

 

Mikalojus Čiurlionis a studiat muzica la Conservatorul din Leipzig si la cel din Varsovia, iar mai apoi a facut studii de pictura la Scoala de Arte Frumoase din Varsovia. Amalgamul de sunete si culori l-a urmarit toata viata. In urma scurtei sale existente de treizeci si sase de ani au ramas aproximativ trei sute de compozitii muzicale si in jur de doua sute cincizeci de tablouri, mare parte a lor expuse in Lituania.

Muzeul din Kaunas ii poarta numele si ii gazduieste multe lucrari. Alte tablouri pot fi vazute la muzeul de arta al orasului Vilnius. De-a lungul timpului o serie restrinsa de tablouri a fost imprumutata organizatorilor de expozitii din Germania, Spania, Japonia, SUA, Rusia …
Comunitatea lituanienilor din Chicago a deschis o galerie in care pot fi admirate citeva compozitii plastice semnate de Čiurlionis.
Atentie insa, in incinta casei memoriale din Druskininkai, locul sau natal, sunt expuse doar copii, nu lucrari originale.

Un alt ciclu de lucrari considerat de referinta in evolutia sa ca pictor il constituie Ciclul Zodiacului.

 

M-am oprit asupra felului in care pictorul lituanian a ilustrat Zodia Balantei.

Pe un fond in nuante de verde, ce dau senzatia unei mari furtunoase, talgerele balantei par doua barci purtate de valurile zbuciumate. Indirect este sugerata ideea ca omul nu poate cintari si percepe in mod corect realitatea in care traieste, pentru ca niciodata nu va putea atinge punctul de echilibru total si absolut care sa-i permita o cintarire nepartinitoare.

Dar Mikalojus Čiurlionis nu a pictat tablouri doar in nuante de mov, albastru si verde, cum gresit s-ar putea subintelege privind imaginile pe care le-am ales sa-mi insoteasca blogul.
De la tonurile reci de albastru, verde si gri utilizate in Profilis si in ciclul intitulat Iarna, pina la galbenul stralucitor in care a pictat Miestas III, Ciurlionis experimenteaza toata paleta coloristica, insa predilectia pentru anumite culori este destul de evidenta.

Tablourile pictate in ultimii ani de viata par sa-i anticipeze sfirsitul. Poate ca a fost marcat de premonitie sau poate ca e doar o simpla coincidenta. In orice caz, subiectele alese drept teme de compozitie au nume ca Cimitirul din Zemaitija, Altarul, Paradisul …

Ultimul tablou, pictat in 1909, intitulat Rex, e de o forta expresiva deosebita. Cu acest cintec de lebada se incheie viata artistica a pictorului si compozitorului lituanian.

Compozitiile sale plastice au fost incadrate cu destule reticente undeva la granita dintre simbolism si curentul Art Nouveau.
Totusi exista voci autorizate printre critici si experti, care, sustin ca ar trebui deschis un capitol special in istoria artei : Visual Music sau Muzica Vizuala.
Aici ar putea fi incadrati pictori ca Wassily Kandinsky, Paul Klee, Mikolajus Ciurlionis, James Whistler, Georgia O’Keeffe, Piet Mondrian sau František Kupka, pe care, din pacate, l-am descoperit de abia anul trecut.

Pentru mine biografia lui Ciurlionis va ramine intotdeauna sub umbra unui mare semn de intrebare : de ce pictorul care a venit pe lume toamna, intr-o zi de sfirsit de septembrie, nu a pictat niciodata acest anotimp?

http://www.divshare.com/download/6643058-69a

 

11 gânduri despre „verde în do minor pentru Mikalojus Čiurlionis

 1. >Leonard Hoffmann, citat de Goethe in „Teoria culorilor”, vedea diferite culori, ascultand sunetele produse de instrumente muzicale. Sunetul violoncelului ii era albastru-indigo, al vioarei albastru ultra-marin, al clarinetului galben, al trompetei rosu viu…Nu m-am gandit niciodata ce culoare are nemiscarea. E greu de imaginat dar artistul lituanian a intuit-o extraordinar. Čiurlionis este un alt artist despre care nu stiam nimic. :(

  Apreciază

 2. >Foarte faina prezentarea. Iti multumesc. Am sa pun la mine, ca si raspuns la acest articol, un muzician lituanian extrem de putin cunoscut, dar care se inscrie foarte bine pe linia Maestrului.P.S. Ca unul ca sunt in zodia balantei, iti dau dreptate referitor la exegeza propusa. Pata neagra formeza cu cele doua barci un triunghi in care suntem tintuiti. In afara, lucrurile sunt mai luminoase. Cel putin asa se parte… Asa se spera…

  Apreciază

 3. >Interesant. Nu stiam de acest pictor. Mi-a placut prezentarea ta. In general pictura moderna imi e destul de greu de patruns. Ma farmeca doar daca imi e explicata. Ma entuziasmez de fiecare daca cand mai inteleg o pictura :)

  Apreciază

 4. >@oceaniaExista o intreaga teorie care asociaza cele sapte note muzicale cu cele sapte culori de baza ce compun partea vizibila a spectrului electromagnetic, insa exista oameni, in special artisti plastici, care nu le vizualizeaza in ordinea propusa de aceasta teorie.Ma bucur ca am putut sa-ti fac cunostinta cu un pictor ce deseori este numit ‘celebrul necunoscut’, celebru in tara sa, necunoscut dincolo de granitele Lituaniei.@LanternativaSa vedem ce compozitor lituanian vei propune! … deja m-am gindit la un nume :)@adiCred ca la „Starry Night Over the Rhone ” te referi. Seamana intr-un fel … http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Starry_Night_Over_the_Rhone.jpg@LauraMie nu mi se pare ca pictura moderna ar fi greu de patruns, trebuie doar sa-ti lasi libera imaginatia.Am o predilectie pentru pictorii postimpresionisti si cei ce au urmat dupa ei (pina in ziua de azi), dar am preferinte si printre tablourile unor pictori ai evului mediu.

  Apreciază

 5. >Autorul picturilor e si autorul pieselor muzicale de pe blog. Dupa cum am spus la inceput, Ciurlionis e cel mai mare artist ( pictor si compozitor) pe care l-au avut lituanienii.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.