demonii lui Vrubel

Consider ca trei pictori rusi, posesori ai unor talente ce nu pot fi negate, au avut nesansa sa fie marginalizati. Dupa multi ani de la moartea lor operele le sunt scoase la lumina. Publicitatea tardiva nu poate umple deceniile de tacere cu care au fost inconjurati.

Voi incepe cu Mikhail Vrubel (1856-1910), considerat in prezent drept cel mai important pictor simbolist rus. Desi pe timpul vietii a facut parte din cercul de valori al mediilor artistice rusesti, in perioada comunista a fost cind ignorat, cind interzis, cind tolerat. La ora actuala Muzeul de Arta din Omsk, orasul sau natal, ii poarta numele.

Pentru a-mi ilustra blogul dedicat lui am facut o noua calatorie virtuala la Galeria Tretyakov din Moscova. Acolo se afla expusa Ghicitoarea in carti sau Prezicatoarea, Gadalka – in limba rusa, un tablou pe care l-am remarcat de la prima mea vizita si prin intermediul caruia am reusit sa fac cunostinta cu controversatul pictor rus.

Initial, Vrubel a facut studii de drept, in anul 1880 obtinind diploma de avocat, insa ulterior se va inscrie la Academia Imperiala de Arta, chemarea spre pictura fiind foarte puternica.
Cred ca un punct de referinta il constituie oferta ce i se face in 1884, si anume, sa inlocuiasca si sa restaureze mozaicurile de la biserica Sfintul Kyril din Kiev. Pentru documentare pleaca la Venetia unde studiaza in profunzime pictura renascentista si arta medievala in general.

La Kiev i se comanda doua icoane, tot pentru biserica la care lucrase anterior. Pasionat de acest gen de pictura el participa la un concurs cu scopul de a obtine comanda pentru un nou lacas : catedrala Volodymir din Kiev.

Juriul insa nu-i apreciaza ideile inovatoare inspirate din curentul artistic Art Noveau. In perioada de la Kiev, pictorul care isi incepuse cariera pictind subiecte religioase, incepe sa fie interesat de simbolul demonului. O prima incercare este facuta pentru a ilustra poemul Demonul compus de Lermontov. Tot in aceasta perioada se simte atras de arta orientala, in special de covoarele persane, si e evidenta incercarea lui de a da tablourile sale textura acestor covoare.

In spatele Ghicitoarei se observa un covor oriental. Pe jos sunt rasfirate niste carti de joc. Privirea cade instantaneu pe asul de pica, carte de joc cu o simbolistica speciala. Tinara femeie cu ochi umbrosi priveste direct in ochii privitorului. Incercarea de comunicare cu ajutorul privirii reprezinta un element original ce se intilneste in multe din picturile sale.

Demonii lui Vrubel sunt demoni feminini de o controversata frumusete. Pictati mai ales in nuante de albastru, mov, indigo, gri si negru, cu ochii adinci, personajele demonice si fantastice imaginate de el au putere de seductie.

E imposibil sa-i privesti picturile si macar una din prezentele feminine sa nu ti se para cunoscuta :) Cine, sau ce sa fie de vina? … complicata intrebare …

Ceea ce m-a frapat pe mine, putin cunoscatoare intr-ale artelor, si mai deloc cunoscatoare intr-ale picturii iconoclastice, a fost felul in care pictorul rus a vazut sfintenia si pacatul.

Madona de la biserica Sfintul Kyril din Kiev si Azrael– ingerul mortii, de la Muzeul de Arta Rusa din Sankt Petersburg, au acelasi tip de privire, privirea lor fiind intrucitva asemanatoare cu cea a unei femei oarecare simbolizata de Ghicitoarea expusa la Galeria Tretyakov din Moscova.

Dati click pe linkuri daca doriti sa vizualizati imaginile ascunse in spatele lor :)

Sa fi descoperit oare pictorul rus secretul ca doua dimensiuni spirituale opuse, puritatea si vinovatia, se amesteca pina la sublimare in creuzetul sufletesc al fiecarei femei, si ca, defapt, de aici deriva caracterul lor dual, ingeresc si diabolic?

Nu-mi pot argumenta afirmatia, insa am convingerea ca da.

Daca veti intra la adresa http://vrubel.narod.ru/galer_vr.html sa nu va speriati atunci cind va veti trezi intr-un ocean de litere chirilice :)

Banuiesc ca putini sunt cei ce se descurca in limba rusa. Nu trebuie decit sa dati click pe titlurile din lista. Rind pe rind veti putea face cunostinta cu lucrarile lui Mikhail Vrubel.

 

 

Reclame

4 gânduri despre „demonii lui Vrubel

  1. >cred eu ca puritatea si vinovatia se amesteca in oameni in general nu neaparat in femei. e in noi o limita foarte subtire intre rau si bine. cat despre pictor, imi place. ah, rusii astia!:)

    Apreciază

  2. >Sovieticii au avut atitudini contradictorii fata de multi pictori, scriitori, compozitori, filozofi …Vrubel reprezinta un paradox, pentru ca el a pictat deopotriva scene religioase si demoni. Deci pentru un aparatchik lipsit de cultura era foarte greu sa-l catalogheze pe Vrubel.O perioada rusii nu doreau sa faca publicitate oamenilor de arta care s-au sinucis sau au innebunit.Vrubel, dupa ce ca aproape si-a pierdut vederea, ceea ce l-a impiedicat sa picteze, si-a pierdut si mintile. Vrubel si-a petrecut ultimii ani de viata intr-un azil de nebuni.Dupa tata, Vrubel a fost polonez. In anii ce au urmat celui de-al doilea razboi mondial, personalitatile de origine poloneza din Rusia au fost marginalizate…Gheata se sparge in 1975 atunci cind Kaplanova scrie o carte, insotita de mai multe imagini, carte ce i se publica la Leningrad.Imaginile insotite de texte explicative in patru limbi : rusa, franceza, germana si engleza, au facut furori in rindurile tinerei generatii.In 1982 o alta autoare scrie o carte despre Vrubel. Din pacate lucrarea scrisa de Aline Pritchard – Isdebsky nu are calitatea grafica dorita, desi a fost publicata in America.Celor ce vor sa faca cunostinta cu acest pictor rus le recomand o carte ce contine aproape o suta de imagini color de cea mai buna calitate : The Artist of the Eves de Mikhail Guerman …

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.