"evreul" lui Chagall

Undeva in sudul Rusiei, pe malul riului Kuban, se afla orasul Krasnodar.
Acest oras are un muzeu de arta, iar in acest muzeu, pe cale virtuala, am descoperit un tablou semnat de Marc Chagall.
Nu mai vazusem anterior tabloul intitulat Razboi, si ca sa ma conving, am accesat mai multe site-uri dedicate lui Chagall. Nu l-am vazut prezentat decit pe un singur site.

Am o placere ascunsa ca in orăşele uitate de lume, in muzee cvazi-necunoscute, sa descopar mici bijuterii de arta.
Tabloul acesta mi-a oferit o tema de studiu : evreul in opera lui Marc Chagall.
In tabloul de la Krasnodar, un evreu batrin, cu fata in umbra, traieste razboiul. Afara, trupele militare isi continua marsul pe harta imaginata de pictor.

La ce se gindeste evreul lui Chagall? As dori sa aflu :)

Nu voi da multe date din biografia acestui pictor cu care am facut cunostinta inca din copilarie. Violonistul cu fata verde imi ramasese bine intiparit in memorie.

Daca ar fi sa-i clasific pe pictorii rusi, i-as incadra in trei categorii :

 • pictorii ce si-au dobindit celebritatea in afara granitelor Rusiei, cum ar fi Wasili Kandinsky, Marc Chagall, si chiar Kazimir Malevich.

 • pictorii rusi ce au activat in Rusia dar care au devenit cunoscuti peste hotare, cum ar fi Ilya Repin, Ivan Shishkin sau Isaac Levitan. Despre acesta din urma am vorbit deja.

 • pictorii rusi pe care occidentul i-a descoperit foarte tirziu, pictori extrem de talentati dar care pe timpul vietii nu s-au bucurat de celebritatea meritata. Aici am inclus trei nume pe care nu doresc ca sa le divulg deocamdata. Pe parcurs voi vorbi despre ei, de aceea vreau ca surpriza sa fie totala :)

Asemenea lui Levitan, Marc Chagall provenea dintr-o familie de evrei.
Moshe Shagal, cel ce avea sa devina unul din marii pictori ai secolului trecut, se naste in 1887 la Liozna, in apropierea orasului Vitebsk, in Bielorusia.
Moare in 1985 in Franta.
Operele lui au fost incadrate cu preponderenta in doua mari curente : suprarealism si expresionism, insa elemente din fauvism si cubism pot fi recunoscute cu destula usurinta in unele din tablourile sale.

Lui Chagall ii voi dedica mai multe posturi. Astazi insa vreau sa patrund in universul lumii iudaice imaginat de artist.
Pictorii, sculptorii, scriitorii, muzicienii, regizorii de film, pot prezenta lumii prototipuri culturale sau religioase.
Perceptia omului de rind asupra unui model socio-uman este influentata in mod covirsitor de creatorii de arta.

Evreul lui Marc Chagall, in cele mai multe cazuri, corespunde sabloanelor arhicunoscute : inteligent, smecher, fara scrupule, materialist …
E cazul evreului de la Institutul de arta din Chicago, pictura cunoscuta si sub numele de Rabinul din Vitebsk, al evreului rosu de la Muzeul de Arta Rusa din Saint Petersburg, sau cel al evreului din aceasta colectie particulara, de o expresivitate a figurii greu de descris prin cuvinte.

O exceptie notabila o face evreul de la Muzeul de Arta din Tel Aviv. Aici ne intimpina un altfel de evreu: trist si cufundat in ginduri. Nu degeaba tabloul a fost intitulat Solitude.

Evreul ratacitor al lui Chagall pare sa contrazica imaginea generata de mitul evreului ratacitor.

Nu numai picturile unor prototipuri de evrei ci si picturile unor membri ai familiei sale, sau autoportretele, trebuiesc minutios analizate. Voi exemplifica cu doua imagini : portretul unchiului Zussi de la Galeria Tretyakov din Moscova si un superb autoportret in fata sevaletului, aflat intr-o colectie particulara.
Evreul Moshe Shagall vazut de pictorul Marc Chagall … ce pacat ca lucrarea nu e expusa public …

I-am analizat tablourile si am incercat sa intuiesc universul iudaic prin prisma unui pictor evreu modern, dar care nu a fost niciodata un evreu practicant.
Cred ca trebuie neaparat amintit faptul ca Marc Chagall a conceput vitraliile de la catedrala din Mainz – Germania, abatia Fraumünster din Zurich – Elvetia, catedrala din Metz – Franta, cele de la mica bisericuta din Tudeley – Anglia, dar si cele de la sinagoga spitalului Hadassah Ein Kerem din Ierusalim .

In tablourile sale apar biserici ortodoxe si alte simboluri ale lumii crestine. De fapt Marc Chagall a jonglat deopotriva cu simbolurile lumii iudaice, lumii crestine, cu vechi simboluri pagine, sau pur si simplu a transformat imagini banale in adevarate simboluri.

Poate ca acesta e cel mai mare merit al pictorului : intr-o perioada tulbure ca cea dintre cele doua razboaie mondiale, el a putut vedea lumea inconjuratoare nefiltrata de resentimente.

De aceea, in viziunea lui Chagall, poarta cimitirului evreiesc seamana mult cu un colt de rai. Lucrarea se afla la centrul Georges Pompidou din Paris.
E un tablou ce imi creeaza buna dispozitie, poate si pentru faptul ca ma teleporteaza in copilarie, in cimitirul evreiesc al orasului nostru, locul unde imi placea sa ma joc si sa ma plimb :)

Reclame

6 gânduri despre „"evreul" lui Chagall

 1. >Chagall, pictorul evreu cu lucrari de inspiratie crestina… Numai ca pe evrei i-a cam iritat cu mesajul lui crestin. Din cate imi aduc eu aminte, din ce-am citit, in lucrarile lui apar crucea si Christ rastignit.Dar important nu este asta ci faptul ca dupa cateva ceasuri de stat cu ochii pe tablourile lui, lumea arata altfel.

  Apreciază

 2. >Din punctul asta de vedere, Chagall chiar ca este un paradox :)S-a nascut si a crescut intr-o familie de evrei hasidici, adica foarte religioasi, a pictat tablouri ca „Rastignirea Alba” si „Joshua/Isus in templu”, tablouri ale caror copii se gasesc in birourile unor inalti prelati de la Vatican, a conceput vitralii pentru catedrale, sinagogi, centrul ONU din America … a facut toate astea dind din el tot ce avea mai bun,Chagall nu a fost incorsetat de religie si canoane religioase.E mare lucru sa poti trece de aceste bariere.Spunea ca e un visator si ca picteaza tot ce viseaza. Si mai spunea ca originea fiecarui tablou pictat de el are radacini in copilarie.Tablourile lui par rupte din poveste.Mie imi dau senzatia de deja-vu. Decorurile si personajele imi par foarte cunoscute :)

  Apreciază

 3. >Felicitari pt post. Foarte buna analiza! Chagall si-a pictat evreii cu foarte multa caldura si simpatie. Asta desi nu le-a ascuns defectele. Pe evreii lui Chagall poti sa-i vezi ca niste victime, ca niste persoane pline de bunatate dar si ca niste impostori sau oameni cruzi. Evreii sunt niste persoane controversate de mii de ani iar Chagall a reusit sa surpinda pentru mine aceasta esenta.

  Apreciază

 4. >… lume noua aici pe blog :)Ma bucur ca l-ai gasit interesant. L-am scris dintr-o bucata, intr-o dimineata …Pe zi ce trece, universul picturilor lui Chagall mi se pare mai interesant si mai greu de descifrat.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.