a dream in black & white

 

Blogul de azi se vrea o invitatie la Pecs, in Ungaria.

In acest oras din tinutul Baranya se afla un muzeu in care turistul are prilejul sa vada mai multe lucrari concepute de Victor Vasarely (1908-1997).
Picturi, colaje, desene, litografii, panouri decorative tridimensionale sau compozitii cinetice, vor sa sfideze distanta rece dintre stiintele exacte si arta.
La Vasarely toate se transforma rind pe rind in frumos estetic : geometria, astronomia, structura materiei, regnul animal, lumea vegetala, aspectele citadine, universul fizic inconjurator …

Am mai vorbit despre Victor Vasarely pe acest blog.
http://eexergy.blogspot.com/2008/09/vasarely-poetul-volumelor-plane.html

E unul din pictorii pe care i-am descoperit in copilarie, cam in aceeasi perioada in care i-am descoperit pe van Gogh si Kandinsky, si care, alaturi de ei, a devenit unul din artistii mei preferati :)

Chiar daca a trait foarte mult timp in Franta, din 1930 si pina in 1997, el a donat statului maghiar mai multe lucrari personale si casa in care s-a nascut, pentru a se deschide acolo un muzeu de arta moderna, dovedind ca nu si-a uitat originile.

Asa se face ca in anul 1976 orasul Pecs si-a facut aparitia pe traseele culturale europene.
O lucrare ce face parte din ciclul zebrelor atrage atentia in acest muzeu cochet. Desi executata doar in alb-negru efectul ei optic e ametitor de frumos.

Vasarely a pictat prima lucrare din seria zebrelor in 1938, aceasta fiind si prima lucrare ce avea sa-l recomande ca pe un pictor al iluziilor optice dar si prima lucrare din curentul Op Art (Optical Art), curent pe care avea sa-l initieze mai tirziu.
Artistul a avut perioade distincte de creatie, cum ar fi: perioada liniara, cea in negru si alb, perioada formelor cuboide, serigraphele, Belle Isle, Vonal, Denfert, perioada omagiilor lui Malevich si Heisenberg sau cea a studiilor expansiv regresive ale Universului.

Azi voi vorbi despre perioada alb-negru sau Black & White Period.

Desi criticii nu au cazut de acord in a stabili cu precizie durata ei, in mai multe studii de specialite am vazut ca s-a optat pentru intervalul dintre anii 1951-1963.
E putin ciudat cum dupa doua decenii de lucru cu culorile pictorul maghiar renunta la ele in favoarea nuantelor de negru si alb.
Aceasta perioada bicolora reprezinta un salt calitativ in conceptualizarea formelor estetice, adincirea si sublimarea contrastelor, introspectia filozofica, deci nu e de mirare ca artistul a ajuns sa afirme: „internal geometry” could be seen below the surface of the entire world.

Vasarely vrea sa obtina iluziile optice supreme cu ajutorul a doua (non)culori supreme, doua (non)culori ce pot da maximul de contrast, dar si maximul de poezie :)

Nu cred ca am gresit cu nimic atunci cind am afirmat : Vasarely e un filozof al artelor vizuale, un poet al volumelor plane si un geometru al culorilor.

Zeci de lucrari in alb si negru, inclusiv variatii liniare in alb – negru, sunt concepute de artist, si pe parcursul conceperii lor el se convinge de faptul ca poate sa faca arta grafica fara sa aiba nevoie de culori.

Lucrari ca Hazay A – colectie particulara, Taymir (1958-59) – Muzeul Boijmans Van Beuningen din Rotterdam – Olanda, Tlinko22 (1955) – colectia Renault, Ibadan – Muzeul Vasarely din Budapesta – Ungaria, Supernovae (1959-61) si cele doua variatii liniare in alb-negru ( neintitulate), toate expuse la Tate Gallery din Londra – Marea Britanie sau Yapoura (1951) – colectie particulara, au fost concepute in aceasta perioada black&white :)

Vasarely exploreaza lumea subatomica si galaxiile, reducind dimensiunile macrocosmice sau marindu-le pe cele microscopice, reusind sa dezvaluie frumusetea geometrica a materiei si spatiului.

Din seria lucrarilor ce apartin perioadei black & white mie imi place Kerloo (1947 – 57).
Din pacate face parte dintr-o colectie particulara, asa ca, niciodata nu o voi putea vedea in realitate :(.

Arta lui Vasarely a influentat in mod profund arhitectura moderna, grafica postbelica, computer science, designul industrial, industria textila si nu in ultimul rind arta conceptuala.

Informatii complementare puteti gasi aici :
Reclame

7 gânduri despre „a dream in black & white

  1. >tablourile par hipnotice. in primul tablou vad parca gatul si capetele a doua animale, doua zebre, sa zic asa. al doilea tablou imi inspira ceva futurist. interesant artistul.

    Apreciază

  2. >@supravietuitordaca ti-am stirnit curiozitatea inseamna ca mi-am atins scopul :)Vasarely are insa si foarte multe lucrari policrome, nu numai in negru si alb. Le poti gasi usor pe net.@minoritarIntotdeauna imi va face placere sa scriu despre Vasarely :)Multumesc pentru link.@oceaniaTablourile din categoria „Universului expansiv-regresiv” sunt si mai hipnotice.Formele, volumele si culorile alese de pictor induc senzatia de miscare … de ameteala chiar.

    Apreciază

  3. Pingback: -X- » Blog Archive » siah-o-sefid

  4. Pingback: -X- » Blog Archive » Victor Vasarely … pictorul cu minte de savant

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.