Vasarely – poetul volumelor plane

 

Foarte demult, adica in copilarie, am vazut un poster cu o imagine abstracta interesanta. Imaginea mi s-a intiparit bine in memorie.
Dupa alti citiva ani am vazut o imagine asemanatoare intr-o revista, si citind explicatiile de acolo am aflat cine e autorul : Victor Vasarely, ca pe urma, mult mai tirziu, sa am ocazia sa-i vad citeva lucrari la Muzeul de Arta Contemporana din Teheran, iar anul acesta am avut surpriza sa mai vad inca una, expusa la Muzeul Jahan Nama ce apartine de complexul muzeul de la Palatul Niavaran din Teheran.
Imaginea atasata acestui blog reprezinta o compozitie de Vasarely ce poate fi admirata la Muzeului de Arta Contemporana din Zagreb, Croatia.
Daca ar fi sa comentez pe marginea ei … ar trebui sa mai scriu inca un blog :)
Compozitia de la Zagreb e considerata ca fiind una din compozitiile reprezentative ale artistului.
Cine e Vasarely?
Nu vreau sa redau niste date biografice seci, care dealtfel pot fi gasite foarte usor pe net, insa voi puncta ceea ce mie mi se pare important.
Cel care s-a facut cunoscut sub numele de Victor Vasarely se naste in 1908 la Pecs, in Ungaria. Renunta la facultatea de medicina in favoarea artei, unul din pasii importanti si decisivi pentru cel ce avea sa puna bazele unui nou curent : op-art.
A nu se confunda op-art cu pop-art :)
Op-art e prescurtarea de la optical art, si asa cum ne arata si numele, acest gen de arta se bazeaza pe abstractizarea formelor geometrice, cautarea de aranjamente spatiale si volumetrice inedite, inclusiv crearea de iluzii optice si de imagini care sa genereze iluzia de miscare.
Iar cind spun iluzii optice nu pot sa nu ma gindesc si la Escher, maestru de necontestat al acestui gen de arta.
In 1930 Vasarely soseste la Paris, oras ce ii va aduce consacrarea si in care, dupa aproape noua decenii de viata, va muri in 1997.
Imi place Vasarely din motive pe care n-as putea sa le explic in amanunt, poate si pentru faptul ca imi place geometria, iluziile optice si misterul.
Nu l-as numi nici pictor, nici grafician si nici artist plastic. E mai mult decit toate trei laolalta.
Vasarely e un filozof al artelor vizuale, un poet al volumelor plane si un geometru al culorilor.
Formele imaginate de el, umbrele si penumbrele colorate ce se imbina in profunzimi si adincimi inedite, aranjamentele prin care sugereaza dilatarea spatiului – sau mai bine zis vizualizarea acelui space – time continuum propus de Einstein, toate acestea pe linga multe altele, imi pun in miscare neuronii ori de cite ori cind ii privesc lucrarile.
Limbajul pictural utilizat de Vasarely nu se adreseaza numai ochiului, se adreseaza in primul rind mintii :)
Anunțuri

5 gânduri despre „Vasarely – poetul volumelor plane

  1. >Arta moderna nu ne arata in mod explicit ceva, incearca sa ne sugereze. De aceea cred ca ea este gustata doar de cei ce au putere de imaginatie si pot patrunde in lumea pictorului.Cit de accesibila e, sau nu e arta moderna maselor? … nu stiuDepinde in ce fel sunt definite masele.

    Apreciază

  2. Pingback: -X- » Blog Archive » Victor Vasarely … pictorul cu minte de savant

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s