un pictor egal cu un stil, Modigliani

 

Un colectionar de arta sirb, ce traieste in afara granitelor tarii sale, si care a dorit sa ramina anonim, face un cadou minunat iubitorilor de arta din Serbia.
El doreste ca pictura ce o detine sa fie vazuta in premiera de compatriotii sai, in ciuda faptului ca mai multe galerii de arta si muzee s-au oferit sa expuna tabloul in saloanele lor.

Povestea incepe cu saptesprezece ani in urma, atunci cind el descopera un tablou pictat de Modigliani, si pe care, mai apoi, incearca sa-l autentifice.
Dupa toti acesti ani, supus la mai multe expertize, specialistii in frunte cu renumitul expert Christian Parisot, presedintele Institutului Modigliani, isi dau verdictul definitiv : tabloul e original :)

Nuantele ocru-caramizii ale picturii se aseamana destul de bine cu nuantele in care au fost pictate anticele vase grecesti.
http://cache.daylife.com/imageserve/0caHg805Hm10N/610x.jpg

Lucrarea de 46×38 cm a fost executata in jurul anului 1918 si infatiseaza un barbat tinar, posibil un scriitor sau artist din cercul de cunostinte al pictorului.

Dar sa spun si citeva cuvinte despre Amedeo Modigliani (1884-1920), pictor italian provenind dintr-o familie de evrei sefarzi. Mama lui afirma ca se descinde din familia filozofului Baruch Spinoza.

Modigliani a trait foarte mult timp in Franta. Acolo cunoaste artisti importanti ai timpului : Pablo Picasso, Juan Gris, Toulouse-Lautrec, Utrillo, Chaim Soutine, Oliver Ribeira, Constantin Brancusi …
Brancusi il influenteaza intr-atit de mult incit Modigliani incepe sa sculpteze, si desi in perioada 1910-1913 aproape ca nu a mai pus mina pe pensula, ulterior, si din pacate, va abandona sculptura in favoarea picturii :)

Stilul sau este greu de incadrat intr-un curent artistic insa criticii il situeaza undeva la granita dintre expresionism si fauvism. Totusi, elemente ale picturii pre-rafaelite, ale artei Greciei si Egiptului antic, si chiar primitivismul celei africane, abunda atit in picturile cit si in sculpturile sale. Desi greu de definit, stilul lui Modigliani este usor de recunoscut … si usor de falsificat!

Numele lui Amedeo Modigliani a devenit sinonim cu portretele de femei cu profil alungit si git de lebada, dar mai ales cu nudurile ce cindva au scandalizat Parisul, fiind scoase din expozitii pe motivul ca ar fi fost imorale.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Imagine:Amedeo02.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:HebuterneModigliani.jpg

Reclame

6 gânduri despre „un pictor egal cu un stil, Modigliani

 1. >Trebuie să remarc, că până acum am „vizualizat” la tine pe blog doar pictori cuminţi, figurativi, „frontali”, le spun eu…personal, prefer maeştri ceva mai criptici, mai abstracţi (în sensul larg al cuvântului!). Printre preferinţele mele se numără: Pollock, Cy Tombly, Kandinsky, Bosquat, Shirin Neshat, Luc Tuymans, Gregor Schneider, videstul Chris Cunningham etc. Nu ştiu dacă-şi spun prea multe aceste nume, dar fiecare dintre ele ascund personalităţi puternice, complexe, grandioase…Luc Tuymans mi-a schimbat viziunea despre posibilitatea picturii în secolul XXI!

  Apreciază

 2. >La capitolul „Frumoasele estului” postez doar tablouri detinute de muzeele din tarile fostului bloc de est, si de aceea incerc sa scot in evidenta tablouri ale unor pictori celebri.Lucrari executate de Kandinsky, Vasarely si Leger am postat pe vechile mele bloguri :)Totusi la rubrica Portativ fara cheia sol (de pe acest blog) am pus o compozitie de Kandinsky, iar in postul Lentila fermecata a lui van Dongen mi-am exprimat (partial) preferintele in materie de pictori.Din numele propuse de tine imi sunt cunoscuti doar Kandinsky, Pollock, Tuymans si artista iranianca Shirin Neshat.De restul nu am auzit, insa in urmatoarele zile voi recupera lipsurile.Ma bucur ca mi-ai dat numele lor, implicit mi-ai dat directii noi de cautare.Cred ca esti singura persoana cu studii serioase in domeniul artei care isi pierde timpul pe blogul meu, asa ca, daca tot mai treci pe aici, mai lasa unele informatii utile.Multumesc :)

  Apreciază

 3. >Nu ştiu celelalte „capitole” ale activităţii tale blogosferice! Dar iau de bună tot ce afirmi în materie de diversitate, problematică…Mă bucur că am putut sădi sămânţa curiozităţii din grădina preocupărilor şi preferinţelor mele, în cea a sensibilităţii tale – dornice de a descoperi noi tărâmuri. Dar trebuie să te previn că în goana scrierii de mesaje sau comentarii on line, mai pot scăpa şi mici greşeli de ortografiere, deci – fii pe fază şi nu deznădăjui dacă nu găseşti vreun nume din prima strigare internauitică…Astatrebuie, din contră, să te ambiţioneze şi mai tare! Fii sigur: numele menţionate de mine sunt nume mari, şi vei găsi mulţime de info despre…Mai e cineva la acre ţin mult, pentru umorul său, dar şi pentru ingeniozitate: Maurizio Cattelan. Noroc bun!

  Apreciază

 4. >Ai dreptate cu Maurizio Cattelan :) … am citit cite ceva si am vizualizat unele din creatiile sale , cele pe care am reusit sa le gasesc pe net.Casa Moarta a lui Gregor Schneider mi-a placut si ea, insa cred ca ai dactilografiat gresit numele „Bosquat”. Nu am gasit nimic. Am incercat si cu „Bosquet”, dar nu cred sa fi nimerit acolo unde trebuie. Care e numele lui mic?:), ma mir ca nu ai remarcat ca de pe blogul meu lipsesc picturile religioase … asta apropo de domeniul tau de specializare si de cartea despre icoane …

  Apreciază

 5. >ARTA contemporana este, de regula, atee, de aceea nu ma mir ca din acest context lipsesc referintele la lumea religioasa, la sfera duhovniceasca:)))Iata ce cautai: Jean-Michel Basquiat (1960-1988).Sunt teme pe care tu le cauti, dar sunt altele – care te gasesc pe tine, devii captivul lor…

  Apreciază

 6. Pingback: -X- » Blog Archive » pur și simplu Modigliani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.