anti-citadinul Monet

In muzeele din Rusia se afla foarte multe lucrari semnate de Claude Monet (1840-1926); numai la Muzeul de Arte Frumoase Pushkin din Moscova pot fi admirate treisprezece din ele. O cifra cu adevarat impresionanta … si incredibila in acelasi timp, cifra ce ii ia prin surprindere pe turistii vestici neavizati.

Nu in mod intimplator am ales Les Boulevard des Capucines/Bulevardul Capucinilor :) … e printre putinele picturi ce mi-au atras atentia, si nu voi face un secret din faptul ca Monet, reprezentantul cel mai de seama al impresionismului si unul din cei mai cunoscuti artisti francezi, nu se numara printre pictorii mei preferati. Fac exceptie totusi citeva tablouri, la care ma voi opri pe parcurs :)

Cind spun Monet, ma vad prinsa intr-o invalmaseala sufocanta de cimpuri cu maci, de plopi si salcii plingatoare, de lacuri cu nuferi, de tarmuri stincoase, de poduri arcuite peste riuri, de gradini multicolore, capite de fin, dejunuri la iarba verde, apusuri si rasarituri de soare acoperite de o ceata albastrui-fumuriu -aramie …

Bulevardul Capucinilor e una din rarele scene citadine pictate de Claude Monet, care, printre altele fie spus, a pictat peste doua mii de pinze, fara sa se puna la socoteala cele aproximativ cinci sute de desene si caricaturi.

Adept al picturii en plain air, Monet si-a concentrat atentia asupra naturii.

Tabloul pare impartit in doua : de o parte se afla multimea intunecata, ancorata in oceanul grijilor cotidiene, de cealalta – cerul albastru si fatada cladirilor mingiiata de lumina palida aurie strecurata de dupa norii aducatori de ploaie.

Aspectul citadin al partii de jos a picturii e contrabalansat de aspectul naturalal partii ei de sus.

Daca ar fi sa dau o interpretare proprie tabloului, as spune ca el reprezinta o subtila alegorie a Paradisului si Infernului.

Paradisul Natural – pictat in culori luminoase, ce ocupa partea de sus, si Infernul Citadin – pictat in culori intunecate in partea din dreapta jos a pinzei

Oamenii, siluete negre si uniforme, asemenea furnicilor, cauta cu obstinatie sa se incadreze cit mai bine in ordinea oraşului muşuroi, daca se poate la un nivel cit mai sus, uitind sa se mai uite si deasupra capului lor, acolo de unde cad stropii de ploaie ce le sterg urmele pasilor … si visele :)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.